Sözcü Yazarı Deniz Zeyrek, " Servet Transferi" iddiasından vazgeçmiyor. Aşkale Çimento'da yaşananları bir bir kaleme alıyor. Bu kez de Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'le görüşen Zeyrek, yaşananları iktidarın görüp görmediğini sordu.
Usta Gazeteci Deniz Zeyrek'in o yazısı...
29 Mart 2024 günü SÖZCÜ'de "Bir servet transferi hikayesi" başlıklı bir yazı yazmıştım.
O yazıda Erzurum'un Aşkale ilçesinde bulunan Aşkale Çimento'nun özelleştirme hikayesini ve kamu adına şirkete ortak olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin şirketin yönetiminden nasıl dışlandığını anlatmıştım.
8 Nisan'da da "Milyonlar neden fakir, birileri neden çok zengin" başlıklı bir yazı yazıp, Aşkale Çimento tarafından 305 milyon dolara aldığı bir fabrikayı nasıl "1 lira artı banka borçları" formülüyle 140 milyon dolara sattığını izah etmiştim. Yazıda ayrıca, fabrikayı alan şirkete geçen 140 milyon dolarlık banka borcunun o günkü kurdan TL'ye çevrilerek "iki yıl ödemesiz, yıllık yüzde 10 TL faizi ve 10 yıl vadeyle" yapılandırıldığını belgeleriyle göstermiştim.
Bu paylaştığım bilgilerden yola çıkarak 29 Mart'taki yazımda şöyle bir bilgi paylaşmıştım:
"Seçimlerden sonra çimento fiyatının 2 bin 540 liratona çıkacağı bekleniyor."
Dün itibariyle bu öngörüm gerçekleşti.
Çimento fiyatları 2 bin 500 - 2 bin 600 liraton bandına geldi.
Ben o öngörüyü elbette medyumlukla yapmadım.
Çimento şirketinin, alacaklı bankaya verdiği bilgilere dayanarak bunu yazdım.
Nitekim, o bilgilerde fiyatların artacağına, haliyle gelirlerin de artacağına dair detaylar yer alıyordu.
Peki sadece bir çimento şirketi fiyatın bu noktaya geleceğini nereden biliyor
Çok basit bir cevabı var:
Çimento fiyatlarını çimento şirketlerinin oluşturduğu bir birlik belirliyor ve Aşkale Çimento'nun (ERÇİMSAN A.Ş.) yöneticileri de o birlikte aktif rol alıyor.
Her ne kadar yönetimden tamamen dışlansalar da ERÇİMSAN AŞ'nin en büyük (yüzde 18) hissesine sahip olan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin başkanı Mehmet Sekmen'i aradım.
"Çimentoya yapılan zammın nedeni nedir" diye sordum.
Sekmen çok net konuştu:
"Biz de anlamadık. Çimentonun ham maddesi dışarıdan gelmiyor. Alçıtaşı, kireç taşı, kömür bu topraklardan çıkıyor. Enerji maliyetleri son dönemde bu kadar artmadı. Sadece işçi ücretleri biraz arttı. Ne oldu da çimento fiyatları bu kadar arttı"
Türkiye'nin 6 Şubat 2023'te yaşanan felaketinin yaralarını sarmaya çalıştığı, yaklaşık 400 bin bağımsız bir konut yaptığı bir dönemde çimentoya yapılan bu büyük zam varken enflasyon nasıl düşer ki
Sekmen'e iktidarın bunu görüp görmediğini de sordum. Şöyle dedi:
Yıl 2019 Şubat yada mart ve bu şirket yetkilileri firmanın kuruluş sermayesini (öz sermaye) ilgi bankaya kredi borçlarına karşılık ve tekrar kredi kullanabilmek adına teminat olarak rehin koydurttu araştırın daha neler çıkacak.