EKONOMİHaber Girişi : 14 Eylül 2024 11:58

YZB 2024 Yoğun katılımla gerçekleştirildi

YZB 2024 Yoğun katılımla gerçekleştirildi
Perakende sektörünün sıkıntılarını ve taleplerini Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a iletti.
YZB 2024 Yoğun katılımla gerçekleştirildi

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından bu yıl 15.si düzenlenen Yerel Zincirler Buluşuyor (YZB) Konferansı ve Fuarı Fijital devrim ile geleneksel fiziksel mağazacılıktan dijital platformlara geçiş süreci temasıyla yapıldı.  

 

 

Yoğun katılımla gerçekleştirilen etkinliğe Türkiye'nin dört bir tarafından perakendeciler ve yerel zincirlerle, tedarikçi firmalar katıldı. 

 

 

 

 

 

 

İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde 11/12 eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliğin açılışı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve TPF Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Düzgün'ün katılımıyla gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 


Etkinliği, perakende sektörünün potansiyelini güçlendirme ve işbirliklerini geliştirme yolculuğunda çok değerli bir organizasyon olarak gördüğünü, YZB'nin tanınan bir marka haline geldiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Üreticinin vitrini olan perakende sektörü, üreticinin ürünlerine yönelik geri bildirim alabildiği bir iş ortağıdır. Perakende sektörü, müşteri odaklı büyüyen ve gelişen sistemde, değer zincirinin en önemli parçasıdır." diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 


Tüketici alışkanlıklarının değiştiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:
"İnsanlar daha sağlıklı ve aynı zamanda daha doğaya saygılı üretimle üretilen ürünlere ulaşmak istiyor. Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimlerini talep ediyor. Bu açıdan şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Özellikle, yerel kabiliyetlerimiz çok yüksek. Perakende sektörümüz çevik bir yapıya sahip. Coğrafyamız, topraklarımız, bu tür ürünlerin üretimi için de çok müsait. Bu avantajlarımızı kullanabilmek için teknolojiye daha fazla yatırım yapmamız lazım. Dijital dönüşüme, teknolojiyi kullanmayı ve teknolojik kabiliyetlerin artırılmasına önem vermeliyiz."

 

 

 

 

 

 


"Yerel yatırımcı bölgesel kalkınmanın lokomotifi"
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün de "Ülkemizde her köşe başında açılan ulusal ve uluslararası zincir mağazalar, şehirlerimizde ve mahallelerimizde büyük bir sektörel yıkıma yol açmaktadır." dedi.

 

 

 

 

 


Ulusal ve uluslararası zincir mağazaların, yerelden elde ettikleri sermayeyi bölge dışına, merkez ofislerine ya da yurt dışına aktardığına dikkat çeken Başkan Düzgün, "Bu durum, bölgesel kalkınmayı olumsuz yönde etkileyerek yerel ekonominin güçlenmesini engelliyor." dedi. 

 

 

 

 

 

 


Yerel yatırımcının, kazancını bulunduğu bölgede yeniden yatırıma dönüştürdüğünü ifade eden Düzgün, Yerel sermayenin istihdam oluşturduğunu ve böylelikle bölgesinin ticareti canlandırarak, ekonomik kalkınmada lokomotif olduğuna vurgu yaptı. 

 

 


"Pazar günleri tatil istedi"
TPF Başkanı Ömer Düzgün, ulusal zincirlerin düşük gramajlı ürün paketleme ve satış stratejileri ile tüketicilerin yanıltıldığını, gramaj eksikliğinin, indirimli gibi sunularak algı oluşturduğunu belirterek, bu durum “ pazarda olumsuz bir rekabet ortamı doğuruyor.” dedi. 

 

 


Açılış ve kapanış saatlerinin mağazalar tarafından keyfi şekilde uygulandığını ifade eden Düzgün, bu durumun haksız rekabet yarattığını ve nitelikli eleman istihdamını olumsuz yönde etkilediğini belirtti.

 

 

 

 

 

 

 


Avrupa ülkelerinde yaygın şekilde uygulanan pazar günleri mağazaların tatil olması talebini Bakan Bolat’a ileten Düzgün, "Bu uygulamanın hayata geçirilmesiyle küçük esnafın korunacağına ve aynı zamanda nitelikli istihdamın artırılmasına da katkı sağlanacağına inanıyoruz. Pazar günleri tatil uygulaması, çalışanların aileleriyle daha kaliteli zaman geçirmelerine olanak tanırken, aynı zamanda iş gücünün sektörde daha kalıcı ve verimli olmasına imkan sağlayacaktır." değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

 

 

 


Yerel Zincirler Buluşmasında kürsüye çıkan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Perakende sektörümüz 1,5 milyon işletmesi ve 10,5 trilyon liralık hacmi ile ülkemizin ekonomik büyümesinin önemli bir parçası haline gelmiştir. Dünyada ve ülkemizde perakende sektörü teknolojinin gelişimi ile birlikte bir dönüşüm geçirmektedir. Hükümet ve Ticaret Bakanlığı olarak, dijitalleşmenin sunduğu fırsatları yakalama ve dijital döneme adaptasyon noktasında perakende sektörümüzün yanında olacağız. Ticaret Bakanlığı olarak ticaretin adil, şeffaf, sürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesine büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda; fırsatçılık, karaborsacılık ve fahiş fiyat uygulamaları ile kararlılıkla mücadelemizi sürdürüyoruz. Temel amacımız; çiftçiden üreticiye, tedarikçiden yerel zincirlere ve tüketiciye kadar her bir paydaşın fayda sağladığı ve haklarının korunduğu bir ekosistem inşa etmektir. Fuarımızın hayırlara vesile olmasını diler; burada elde ettiğimiz çıktıların yerel zincirlerimize yeni ufuklar açmasını temenni ediyorum.” dedi. 

 

 

 

 

 

 

 

Perakende sektörüne yönelik güncel oturumlar düzenlendi
Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nun (TPF) ev sahipliğinde gerçekleşen "Yerel Zincirler Buluşuyor 2024" etkinliği, ilk gününde önemli ekonomik ve sektörel oturumlara sahne oldu. İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen etkinlik, perakende sektörünün geleceğini şekillendirecek işbirlikleri ve stratejiler üzerine yoğunlaştı.

 

 

 

 

 

 

Ekonomiye 360 derece bakış: Riskler ve fırsatlar
YZB’nin ilk gününde Bloomberg HT’nin deneyimli sunucusu Didem Arslanoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Ekonomiye 360 Derece Bakış Riskler ve Fırsatlar” panelinde, küresel ve yerel ekonomide son dönemde yaşanan gelişmelerin kısa ve orta vadede yaratacağı etkiler masaya yatırıldı. Eski TCMB Baş Ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara ve Sagam Strateji Danışmanlık Kurucusu Murat Sağman’ın konuşmacı olarak yer aldığı panelde, uzmanlar önümüzdeki bir yıllık sürece ilişkin ön görülerini ve olası riskleri fırsata çevirecek önerilerini paylaştı.

 

 

 

 


Güçlü işbirlikleri ile güçlü gelecek
YZB 2024’ün ilk günü Advantage Group Türkiye Genel Müdürü Duygu Keçelioğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Perakendede Ortak Gelişim Stratejileri Güçlü İş Birliğinden Güçlü Geleceğe” paneli ile son buldu. Panelde konuşmacı olarak yer alan Unilever Türkiye Satış ve Müşteri Geliştirmeden Sorumlu Başkanı ve Orta Asya Genel Müdürü Bilgehan Çevik, Onur Market Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Özen, Nestle Türkiye Satış Genel Müdürü Kerem Kadakal, Mopaş Market Genel Müdürü Reşat Narman ve Happy Center CEO’su Yavuz Altun, perakendeciler ve tedarikçiler arasında geliştirilebilecek yeni iş birliği fırsatları ile aksiyon önerilerini katılımcılarla paylaştı.

 

 

 

 


Dijitalleşme ve yapay zeka odakta
Etkinliğin 2. gününde fuara yoğun bir vatandaş katılımı gözlemlendi. ikinci günü TVekstra Kurucu Ortağı Merve Eraslanoğlu moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Fizikselden Dijitale: Yeni Nesil Marka Olmak” oturumu ile başladı. Teknosa Dijital Ticaret ve Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Emre Kurtoğlu, Penti Türkiye ve Global Ülkeler Kurumsal İletişim ve Pazarlama Direktörü Gizem Burcu Bağcı ve Hayat Finans Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı M. Necati Özdeniz’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde markaların son dönemde gerçekleştirdiği fijital projeler ve gelecek dönem stratejileri masaya yatırıldı.

 

 

 

 

 

 

Günün bir diğer dikkat çeken oturumu ise Prof. Dr. Sinan Canan’ın konuşmacı olarak yer aldığı "Fijital Çağda Sınırları Aşmak - Zeka ve Yaratıcılığın Yeni Tanımı" başlıklı oturumdu. Organizasyon katılımcılarıyla buluşan Prof. Dr. Sinan Canan, fiziksel ve modern dünyada doğru bir yaşam kurmanın bilimsel ipuçlarını aktardı. 

 

 

 

 

 

 


Bu yıl “Her Dokunuşta Gelecek Fijitalle Gelecek” teması ile katılımcılarını ağırlayan ve fiziksel ve dijital uygulamaların iç içe geçmesinin geleceğin perakendesini nasıl şekillendirileceğinin derinlemesine tartışıldığı YZB 2024’ün en ilgi çekici oturumlarından biri de Galatasaray Üniversitesi Innove Direktörü Doç. Dr. Murat Levent Demircan, Digitopia Kurucu Ortağı Halil Aksu ve arabunu.com Kurucu Ortağı Serkan Koç’un aynı sahneyi paylaştığı “Yapay Zeka ve Dijital Olgunluk” paneli oldu. Çevrimdışı ve çevrimiçi perakendenin dinamik kesişiminin masaya yatırıldığı panelde, gerçek uygulama örnekleri ve gelecekteki eğilimler ışığında işletmelerin bu teknolojileri gelişen perakende ortamında başarılı olmak için nasıl kullanabileceklerine dair öneriler paylaşıldı.

 

 

 

 

 

 

15. Yerel Zincirler Buluşuyor 2024 Konferansı ve Fuarı’nın son oturumunda NIQ EEMEA E-Ticaret Başkan Yardımcısı ve NIQ Türkiye Genel Müdürü Didem Şekerel Erdoğan moderatörlüğünde “Yarının Alışverişçisini Anlamak Geleceğe Liderlik Etmek” paneli gerçekleştirildi. Coca-Cola İçecek Türkiye Organize Ticaret Satış Direktörü Cansu Sever, Sütaş Süt Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Funda Ak, Eti Türkiye Satış Grup Başkanı Mertol Kurtoğlu, Evyap Kişisel Bakım Kategori Genel Müdürü Özlem Esen’in konuşmacı olarak yer aldığı panelde bugünün tüketicisinin markalardan beklentileri ve bu beklentilere yanıt vermek adına gerçekleştirilen projeler aktarıldı.

 

 

 

 

 

 


Ziyaretçi akınına uğrayan 15. Yerel Zincirler Buluşuyor Kongre ve Fuarı, Şevval Sam’ın sahne aldığı konserle son buldu. Sanatçı seslendirdiği eserlerle katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.