Bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı misafir edecek olan Erzurum’da vatandaşlar, şehrin farklı konularda çözüm bekleyen sorunlarıyla ilgili müjdeli haberler bekliyor.
ERZURUMEKSPRES - Bir çoğu, ulaşım sektörüyle ilgili projelerden kaynaklı sorunların çözümü için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteğini talep eden Dadaşlar, bölge ekonomisine de büyük katkı sağlayacak, sosyal ve kültürel anlamda kalkınmayı hızlandıracak projelerin bir an önce tamamlanarak hizmete sokulmasını talep ediyor.
Trendyol 1. Lig’de zirve mücadelesi veren Erzurumspor’un bu sezon başarılı bir performans gösterdiğinin altını çizen mavi beyazlı takımın taraftarları, 6 Şubat depremlerinin ardından hasar gören ve o günden bu yana 4’de 1 seyirci kapasitesiyle hizmet veren Kazım Karabekir Stadyumu ile ilgili de artık somut adım atılması talep ediliyor.
31 Mart seçimleri öncesinde Erzurum’da yaptığı mitingde 20 bin kişilik stadyum sözünü veren Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu sözünü yerine getirmek için Spor Bakanlığı tek bir adım dahi atmış değil. Erzurumlular, Erdoğan’dan olaya bizzat el atıp, Erzurum’a layık, A Milli Futbol takımına ev sahipliği yapabilecek bir stadyumun süratle yapılmasını istiyor.
Bölgenin çözüm bekleyen öncelikli sorunlarının başında gelen ülke ekonomisini şaha kaldıracak ve Doğu ve Güneydoğu’yu Karadenize bağlayacak tünellerin tamamlanmasını isteyen yöre halkı, uçak sefer sayılarının yetersizliği ve yüksek bilet fiyatlarının komşu iller ile aynı seviyeye indirilmesini bekliyor.
Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü olan 2023 yılında tamamlanması planlanan Yüksek Hızlı Tren Projesi’nin, ‘Hızlı Tren’ olarak revize edildiğini hatırlatan Dadaşlar, projenin 2035 son tarihine ötelenmesinden rahatsızlık duyuyor.
Ekonomik kalkınmanın lokomotifi olan sanayici ve iş dünyasının öncelikli talebi ise; Erzurum’un sanayileşmesine ivme kazandıracak, yatırım anlamında şehrin cazibesini artıracak 6. Bölge teşviklerinin kalıcı olarak sunulması ve OSB’lerle birlikte şehrin genelinde yapılacak yatırımların da bu teşviklerden faydalanması.
İşte Dadaşların Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan çözüm beklediği şehrin ve bölgenin öncelikli sorunları;
Dallıkavak ve Kırık Tünelleri
Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerini Karadeniz ile buluşturacak olan Ovit Tüneli’nin en önemli bağlantı yollarından olan Erzurum-İspir arasındaki Dallıkavak ve Kırık Tünelleri, aradan geçen 12 yıllık sürede hala ulaşıma açılamadı.
Yılan hikayesine dönen proje bir türlü tamamlanamadı. 2018 yılında Ovit Tüneli hizmete açılmasına rağmen, her iki tünel inşaatında yaşanan sorunlar nedeniyle birkaç kez yüklenici firma değişti. Proje tamamlanması durumda, Rize- Erzurum arası 1.5 saate düşecek.
Geçtiğimiz Temmuz ayında Rize’yi ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, sorunun detaylarını paylaşmış, söz konusu Dallıkavak ve Kırık Tünellerinin tamamlanmaması nedeniyle projenin faaliyete geçirilemediğini aktarmıştı.
Kop Tüneli
Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak olan Erzurum-Bayburt kara yolundaki Kop Dağı tünel inşaatı, 12 yıldır bir türlü tamamlanamadı. Adeta korku tüneline dönen inşaat alanında, 2012 yılından beri meydana gelen kazalarda 2 kişi hayatını kaybederken onlarca işçi de yaralandı.
2012 yılında dönemin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım tarafından temeli atılan ve 3 yıl içerisinde tamamlanarak hizmete açılacağı sözü verilen, tünelde çalışmaların ne zaman biteceği vatandaşlar tarafından merak ediliyor.
Çirişli Tüneli
Erzurum-Bingöl Kara Yolu Çirişli mevkiinde 2017 yılında temeli atılan, 4 bin 750 metrelik çift tüp geçişli ve toplam 9 bin 500 metre uzunluğundaki Çirişli Tüneli'nin yapımı da adeta yılan hikayesine döndü. Karadeniz'i, Erzurum üzerinden Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi'ne bağlaması hedeflenen tünel 7 yıldır bir türlü bitirilemiyor.
Uçak sefer sayısı yetersiz
Son yıllarda sağlık, turizm ve eğitim alanında yapılan yatırımlarla bu sektörlerde büyük bir ivme kazanan Erzurum’da, uçak saferlerinin yetersizliği bölge ekonomisine zarar veriyor.
Her türlü hava koşulunda uçakların sorunsuz iniş kalkış yapabileceği CAT 3A sisteminin kurulmasına rağmen, Türkiye’nin sayılı havalimanlarından biri olan Erzurum’da uçak sefer sayılarının yetersizliği ve benzer rotalardaki farklı illere göre bilet fiyatlarının yüksek olması eleştiri konusu oluyor.
Uçak seferlerinde bilet fiyatlarındaki astronomik bedellerin yanı sıra yaşanan rötarlar da yine vatandaşlar ve turizmcilerin tepkisini çekiyor.
Ekonomisi; tarım, hayvancılık ve turizm üzerine kurulu olan Erzurum, iki üniversiteye ev sahipliği yaparken, ulaşım anlamında stratejik bir konumda yer alıyor ve önemli bağlantı yollarını coğrafyasında barındırıyor. Yaz ve kış dönemlerinde yerli ve yabancı turistleri ağırlayan Erzurum'da uçak seferlerinin yetersizliği halkı ve turizmcileri zor durumda bırakıyor.
Direkt uçuş sayısı sınırlı
Erzurum Havalimanı'nda direkt uçuş yapılan şehir sayısı da oldukça sınırlı. Bu nedenle Erzurum'a gitmek isteyenler, zaman zaman kente en yakın şehir konumundaki Erzincan'a inmek zorunda kalıyor. Kamp dönemlerinde Palandöken Yüksek İrtifa Kamp Merkezi'ni kullanmak isteyen futbol takımları da yine yetersiz uçak seferleri ve yaşanan rötarlar sebebiyle Erzurum’u tercih edemiyor. Bu sorun kayağın başkenti olan Erzurum’da kış turizmini de ciddi anlamda olumsuz etkiliyor.
(Yüksek! ) Hızlı Tren
İpekyolu üzerindeki en önemli şehirlerden biri olan Erzurum, ne yazık ki Yüksek Hızlı Tren noktasında öncelikli şehirler arasında yer almadı. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümü kapsamında 2023 yılında tamamlanması planlanan Yüksek Hızlı Tren Projesi, Erzurum için ‘Hızlı Tren’ olarak revize edildi.
Kış turizminin önemli lokasyonlarından olan Palandöken Kayak Merkezi’nin yer aldığı Erzurum, aynı zamanda üç ülkeye sınır olması münasebetiyle lojistik köye sahip... İki üniversite ile doğu illerine eğitim ve sağlık hizmeti sunan şehirde hızlı tren projesinin ne zaman geleceği hala belli değil.
12 Mart 2011 tarihinde İstanbul Abdi İpekçi Salonu’nda düzenlenen Erzurum'un 93. Kurtuluş Yıl Dönümü Şöleninde Dadaşlar’a müjde veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projenin 2023 yılında tamamlanacağını belirterek, “Rahat, konforlu, güvenli, hızlı yolculuğu bu hat üzerinde de mümkün hale getireceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak aradan geçen yıllar içerisinde Yüksek Hızlı Tren Projesi, önce hızlı tren olarak revize edildi sonrasında 12 Nisan 2022'de dönemin Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından 2035'e kadar Erzurum'a hızlı trenin geleceği duyuruldu.
Dadaşlar modern bir stat istiyor
1968 yılında açılan ve o tarihten itibaren birçok kez tadilata alınan Kazım Karabekir Stadyumu, 6 Şubat depremlerinin ardından hasar gördü ve geçtiğimiz sezon kapatıldı. Yaz döneminde yapılan güçlendirme çalışmalarıyla stadın yalnızca kale arkasındaki tribünleri yeniden faaliyete girdi.
Dadaşlar, 2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan mevcut stadyumun onarılmasından çok yeni ve modern bir tesisin inşa edilmesini bekliyor. Bu talep, özellikle Erzurumspor FK'nun ligdeki başarılı performansı ile daha da önem kazanmış durumda.
Depremlerde hasar gören şehir stadının onarılmasını istemeyen Erzurumlular, kentin sportif vizyonuna yakışır yeni modern bir stat yapılmasını talep ediyor.
Erzurum 6. Bölgeye alınsın
İş dünyasının öncelikli beklentisi ise Erzurum’un artık teşvik sisteminde kalıcı olarak 6. Bölge’ye alınması.
Erzurum’a yapılacak yatırımların devamlılığı ve bölgenin kalkınması anlamında bu taleplerinin büyük önem taşıdığını vurgulayan sanayici ve iş insanları, “Biz artık 6. Bölge teşviklerinden ‘+1’ olarak değil doğrudan ve kalıcı olarak 6. Bölge olarak faydalanmak istiyoruz. Yeni yatırım ve istihdamın artması için Erzurum’un teşvik sistemindeki yerinin 6. Bölge olması zaruridir” ifadelerini kullandılar.