GÜNDEMDüzenleme Tarihi : 06 Ocak 2021 12:14Haber Girişi : 06 Ocak 2021 12:27

Yerel candır ORALarda Heyecan!

Yerel candır ORALarda Heyecan!
Bir süredir yazılarım da pandeminin de etkisiyle gittikçe büyüyen geçim sıkıntısını irdeleyip, özelde tüketici ve esnafın, genelde de her kesimden halkın sesini dillendirmeye çalışıyorum.

Bir süredir yazılarım da pandeminin de etkisiyle gittikçe büyüyen geçim sıkıntısını irdeleyip, özelde tüketici ve esnafın, genelde de her kesimden halkın sesini dillendirmeye çalışıyorum. Kendim de ticaret sektöründe emek veren biri olduğum için yaşanan sürecin getiri ve götürüsünün neler olduğunu analiz ederken zorlamadığımı belirtmekte fayda görüyorum.

 

 

 

Geçtiğimiz günlerde Erzurum Ticaret Borsası öncülüğünde “Yerel Candır” sloganıyla şehir genelinde ki tüketimde öncelikli olarak yerelde üretim yapan üreticinin ürünlerinin alınıp Erzurumlu üreticiye destek olunmasını  hedefleyen  bir kampanya başlatıldı. Birlik beraberlik mesajları dolu bir dizi söylemlerle kampanya start aldı. Ne kadar başarılı bir hareket oldu bunu görmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Hemen en yakınınızda ki markete gidip etiketlere bakınca cevabı göreceksiniz.

 

 

 

Yerel üreticinin uzun bir süredir can çekiştiğini hepimiz biliyoruz. Bir zamanlar Türkiye’nin hayvancılık alanında en büyük şehri konumunda olan, tarımda da yine o dönemler ciddi bir söz sahibi olan Erzurum’da artık tarım ve hayvancılık neredeyse bitme noktasında. Buna bağlı üretimin bazı şirketlerde durması, bazılarında üretim hacminin azaltılması neticesinde zaten zor bir durumda olan üretici için bu kampanyanın son derece büyük ve anlamlı olduğunu düşünenleriniz olacaktır. Bu beklenti, amacı hareketine yansıyan bir kampanya için geçerlidir bu kampanya için maalesef değil.

 

 

Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral bu kampanyanın başını çeken isim. Kendisinin ticarette ne denli başarılı olduğunu biliyoruz. Başında olduğu kurum bunun en önemli göstergesi. Bu zorlu süreçte bizler kadar etkilenmediğini düşünürken bunu baz alıyoruz. Bir şey var ki ben ve benim gibi düşünenler için çok önemli bir sorudur bu; şehrin ticaret hareketliliğini Borsa Başkanı mı yoksa Ticaret Odası Başkanı mı daha iyi görüp analiz edebilir? Hadi Borsa Başkanı bunu yaptı peki ne kadar sağlıklı oldu?

 

 

Son birkaç gündür marketleri geziyorum. Raflarda ki yerel üreticiye ait ürünleri özellikle inceliyorum. Örneğin başka bir şehirden gelen sucuk ile yerel üreticinin ürünü arasında ki fiyat farkı çok fazla. Bu oran diğer ürünlerde de geçerli. Ortada “yerel candır yerelden alın” diye bir kampanya var ama alım gücü zaten yerlerde olan vatandaş için uygun bir fiyat yok. Madem bir kampanya başlatıyorsunuz o zaman neden toplumun alım gücünün az olduğu sonucuyla fiyatları minimize ederek satışın yaygınlaşmasına sebep olmuyorsunuz? Kampanyaya göre aynı tür üründe yerel üreticinin ürününün diğer şehirden gelene göre daha ucuz olması gerekmez mi? Bu soruları soruyorsak eğer laf olsun diye kampanya yapılmış gibi bir hareket olduğunu görüyoruz.

 

 

Öncelikle Erzurum Ticaret Odası Başkanına sonrada Erzurum Ticaret Borsası Başkanına sormak isterim. Yerel üretici üretim alanında ne kadar destekleniyor? Şehrimizin en büyük üretim alanı olan hayvancılık ve tarım için üreticiye ne gibi katkılar sundunuz? Yerel Candır yerel üreticiden alın demek kolay, satış rakamlarını hiç gördünüz mü? Üretici mağdur olmadan kampanya genelinde tüketiciyi de memnun ederek satış rakamlarını düşürmek için hiçbir çabanız olmadı mı? Yerel üreticinin ürünlerinde ki fiyatların yüksekliğine bakınca üreticiden gelen doğrudan bir satış olmadığı izlenimi doğuyor bunu açıklar mısınız?

 

 

Hakan Oral bilmelidir ki üreticisi ve satıcısı memnun olmayan kampanya kampanya değildir bir göz boyamadır. Erzurum bu konuda sınıfta kalmıştır. Bu ülkede yerel üreticisini destekleyen yerel yönetimler mevcut. Pandemi döneminde yerel üreticisinden aldığı ürünleri ihtiyaç sahiplerine ilettiler ve gerek yavru büyük ve küçükbaş hayvan gerekse tohum ve fidan katkılarıyla ürün alış güvencesi vererek şehirlerinde ki tarım ve hayvancılık üretim hareketliliğine destek sundular. Özellikle şehir ismi vermedim Google’a yazın çıkıyor. Benim için önemli olan bunu yapanın kimliği değil üreticiye olan katkısının örneğidir. Bu desteklerle doğrudan satış ve aracı olarak tüketiciye  daha uygun fiyatlı ürün satışı sunacaklar ve halkta yerele yönelecektir. Yerel üretici böyle desteklenir. Peki başkaları bunu yapabilirken yerel yönetim ile işbirliği yaparak üretimin ilk basamağından son basamağına Erzurum üreticisine bu şartları sunmak sizin için çok mu zor?

 

 

Sayın Oral, bir şeyler yapayım da ses olsun diye heyecanlısınız farkındayız ama görün ki halkın alım gücü diplerde ve hatta yok oldu. Cumhurbaşkanımızın  karşısına çıkıp şehrimizin sıkıntılarını minimum düzeyde dertler olarak söylediğiniz halde bugün bu göstermelik  kampanyayı yapıyorsanız esnafın hâlinin hâl olmadığını sessizce itiraf ediyorsunuz. Sizin tuzunuz kuru, aşınız kaynıyor ve sizin odanızın penceresinde sanırım Palandöken de kayak yapan zenginler görülüyor ama biraz başka tarafa bakınca çöpte ekmek arayan insanlar var. Hali hazırda kapanacak durumda olan ve işyerlerini kapatan esnaflar var. Bunlara bir çözüm bulun.

 

 

 

Erzurum’da yaşayan Erzurumlu bir basın mensubu olarak şehrimizin içinde bulunduğu durumu anlatmak bizim için bir görevdir ve  hemşerilerimizin sesi olmak adına sorumluyuz. Billboardlarda ki afişlerle bu iş yürümez. Fiyatlar yüksek olunca üretici kazanır mantığıyla olmaz bu iş. Vatandaş alamazsa üretici nasıl kazanacak anlamış değilim. Fizibilite çalışması yapılmadan atılmış adımlar gibi görülüyor. Erzurum’da her kesim tarafından alımı yapılabilinecek rakamlarla ve kampanyalarla gelin. Yoksa bu yapılan kampanyalarınız boşa kürek çekmektir.  Sonra oturur Erzurum neden büyümüyor diye düşünmeye devam ederiz.

Bilgiyle kalın…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.