Narman Belediye Eski Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, Peri Bacalarına yapılan tesisin, UNESCO'nun Asıl listesine girmeye aday olan Kırmızı Periler Diyarına zarar verdiğini iddia etti.
Erzurum'un Narman İlçesindeki Peri Bacalarına yapılan tesis tartışmalara sebep oldu.
Kırmızı Periler diyarını Dünyaya tanıtmayı başaran önceki dönem Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen, Erzurum Valiliği öncülüğünde Peri Bacalarının tam ortasına kurulan günü birlik tesisi eleştirerek, " Biz UNESCO geçiçi listesine girebilmek için akla karayı seçtik. Unesco Başkanı oradaki kara yolunu bile deplasa etmek isterken. Siz peri bacalarının içene tesis yaptınız. Asıl Listeye nasıl gireceksiniz çok merak ediyorum. Fizibilitesiz proje olmaz. Yer seçimi yanlış." yorumunda bulundu.
Geçtiğimiz günlerde Erzurum Valisi Okay Memiş'in ziyaret ettiği Narman Peri Bacaları bölgesindeki yeni yapılan tesisi, valilik sosyal medya hesaplarından paylaşarak, " Turistlerin Yeni Gözdesi Narman Peri Bacaları UNESCO Türkiye Milli Komisyonunca Dünya Geçici Miras Listesi’ne alınan Erzurum’un Narman ilçesindeki peri bacaları, yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldi." denilmişti. Bu paylaşımın altına yorum yapan, Narman Önceki Dönem Belediye Başkanı Yücel Ahmet İşleyen Adeta isyan ederek, şu yorumu yaptı; " Biz UNESCO geçiçi listesine girebilmek için akla karayı seçtik. Unesco Başkanı oradaki kara yolunu bile deplasa etmek isterken. Siz peri bacalarının içene tesis yaptınız. Asıl Listeye nasıl gireceksiniz çok merak ediyorum. Fizibilitesiz proje olmaz. Yer seçimi yanlış."
Sosyal medyadaki bu paylaşım ve yorum sonrası Kırmızı Periler Diyarı, Peri Bacalarına valilik öncülüğünde yapılan günü birlik tesis tartışma konusu oldu. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından 2012'de Dünya Geçici Miras Listesi'ne alınan peribacaları kesin liste için aday oldu diyen Başkan İşleyen, " 2004 yılına kadar herkes Narman Peribacaları'ndan bir haberdi, öyle bir şey yoktu. İşte 'bulanığın deresi' derdi bizimkiler. Orada acayip acayip şekiller var, neye yarar bilmiyordu kimse. Biz buranın tespitinden sonra tanıtımı için çok ciddi girişimlerde bulunduk. Ulusal televizyonlarda tanıtımlar yapıldı, rahmetli İbrahim Erkal'a klip çektik ve şu anda geldiğimiz nokta şudur; Narman Peribacaları UNESCO dünya mirasları geçici listesindedir. Asıl listeye girmesi halinde, bu bölge yerli ve yabancı turistler için çekim merkezi haline gelecek ve ilçenin bu manada kalkınması sağlanacaktı. Ancak Asıl listeye girebilmek öyle kolay değil. Başkanlığım döneminde UNESCO ve İstanbul Teknik Üniversitesi birlikte bir çalışma yapmış, ve ortak heyetin çalışmaları neticesinde bölgede bir yapılaşma olmayacak şekilde, bir proje hazırlanmıştı. Bu projeyi Erzurum'da hiç gören olmadı mı? Bakın burası 62 kilometrekare alan ve 3 ayrı vadiden oluşuyor. Bu alanın dışında günübirlik tesis kurulabilir. Kurulması da gerekiyor. Ancak getirip bu tesisi Peri Bacalarının ortasına yaparsanız, UNESCO'nun asıl listesine girmeniz imkansızlaşır. O bölgeye yapmayı planladığımız yolları bile UNESCO deplase etmek isterken, hiç bir fizibilete yapmadan, kimseye danışmadan, yapılan bu tesis bölgeye katkı sağlamak yerine darbe vuracaktır." dedi...
Tesis yapılmadan önce UNESCO Türkiye Milli Komitesi ile görüştüğümüzde, Narman Peribacalarına dair ellerinde sadece bir sunum olduğunu, geçici miras listesinde olmadığı belirtilmişti. Hatta geçici miras listesinde olan bir alana zarar verilirse en başta UNESCO Türkiye Milli Komitesi olarak izin vermeyeceklerini belirtmişlerdi. Yapılan tesis jeopark aday listesine girebilmek için %80 kolaylık sağlayacak. Bu da UNESCO’nun kendi bildirisinde bahsettiği bir şey çünkü gelen turisti karşılayan bir yer olmadığı sürece geçici miras listesine bile girmesinin zor olacağını ifade etmişlerdi. Şu an belediyemiz tarafından yapılan çalışmalarda incelenen jeopark alanlarına baktığımız zaman, kanyonların girişinde turistleri karşılayacak, eğitimleri verilecek birçok yapı var zaten. Yer seçimi konusunda da tesisin yapıldığı alanda her hangi bir oluşum yok. Tesis sit alanının dışında yasalara uygun şekilde yapılmıştır. Asıl tehdit tesis yapmak değil de üzerine çıkıp fotoğraf çekilmesi ya da çöp dökülmesi olduğunu düşünmekteyiz. Önümüzdeki aylarda UNESCO aday listesine girebilmek şartı olan ulusal çalıştay yapılıp ilk adım atılacaktır. Detaylı bilgi için herkesi çalıştaya bekleriz.