Erzurum'da ekonomik kriz her geçen gün ne yazık ki büyüyor. Gün geçmiyor ki bir firmanın battığı haberleri geliyor.
Erzurum'un
köklü firmaları birer ikişer batıyor. Bahsettiğim firmalar öyle beş on kişi çalıştıran küçük esnaf değil.
Yanlarında yüzlerce insan çalışan Erzurum'un eski köklü firmaları.
Hatta öyle haberler alıyoruz ki geçtiğimiz yıllarda Türkiye sıralamasına giren dev işletmeler bile uzatmaları oynuyor.
Erzurum'da bunlar yaşanırken siyaset mekanizması ne yapıyor?
Geçtiğimiz günlerde İngiltere'de yaşayan bir Türk iş adamı ile sohbet etme imkanım oldu. Bizzat kendisinin anlattıkları oldukça şaşırttı beni. Sizlerle de paylaşmak istiyorum. Fast food satış yapan zincir restaurantlara baskılı ambalaj satan bir fabrikanın sahibi. Bu iş adamı 2000 li yılların başında İngiltere ekonomik sıkıntılar yaşamış iflas başvurusu yapmış bir isim. Bu iş adamını devlet yetkilileri çağırıyor ve diyorlar ki "senin bu sıkıntıdan kurtulman için biz ne yapabiliriz, bizden ne istiyorsun" diye soruyorlar. İş adamı çeklerini ödeyemediği ve kredi kullanamadığı acil para bulmazsa sıkıntı yaşayacağını anlatıyor. Bir kaç gün sonra tekrar çağrılıyor, kendisine istediği miktarda kredinin devlet bankasından ödeneceği, beş yıl geri ödemesiz ve 0 faizli bir kredi olduğu söyleniyor. İş adamı şaşırıyor ve gayri ihtiyari soruyor, " Bana bu iyiliği neden yapıyorsunuz?"diye. Cevap oldukça mantıklı, uzmanlar " küçük bir hesap yaptık, senin yanında şu kadar adam çalışıyor, sen iflas edersen biz bu çalışanlara şu kadar süre işsizlik maaşı vereceğiz, işsizlik sigortası yapacağız, sağlık hizmeti vereceğiz. bunların maliyetlerini topladık, yine sen yıllık bize şu kadar lira vergi ödüyorsun, bu vergileri alamayacağız, bunu da eklediğimizde biz sana değil devlete iyilik yapmış oluyoruz."
Anlattıklarından çok etkilendim. Bizde durum tam tersi, bir iş adamı batmaya başladığında ilk SGK, Maliye icrayla geliyor, ilk alacaklı oluyorlar. Bankalar batan iş adamının yüzüne bile bakmıyor, hemen ipotek aldığı arsalarını haraç mezat satışa çıkarıyor. Yani batışı hızlandırıyor.
Üzülmemek bu durumu dert etmemek elde değil. İki ülke arasındaki fark aynen bu kadar açık ve net.
Yaşanan " Ekonomik Kriz" sonrasında açıklanan bir çok teşvik paketi oldu. Yanlış bilmiyorsam yedi teşvik paketi açıklandı, ancak hiç biri çare olmadı. Neden mi bu teşvik paketlerinden kredilerden hiç bir iş adamı yararlanamıyor. Zira iş adamına kredi kullanmak istediğinde, "çekin yazılmamış olacak, senedin protesto edilmemiş olacak, SGK, Bağkur prim borcun olmayacak." deniliyor.
Zaten bunları düzenli ödeyen bir adam neden batsın ki?
Evet siyaset mekanizması bu durumu gündeme getirmek zorunda. Her ne kadar kabul edilmese de Erzurum'da kriz derinleşiyor, Her geçen gün işsizler kervanına yenileri ekleniyor. Bu gidiş iyiye doğru bir gidiş değil.
Konunun üzerinde hiç bir milletvekilinin durmadığını düşünüyordum, hatta kulak arkası ettiklerini düşünüyordum. Ancak geçtiğimiz gün ekonomik sıkıntılar yaşayan bir iş adamıyla görüştüm. Anlattıkları ümit verdi. Erzurum milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu Ban kendisinin yaşadığı sıkıntıları duymuş ve Ankara'ya çağırmış. Kendisine " Yaşadıklarınızı duydum, ben sizin için ne yapabilirim, banka müdürleriyle mi görüşeyim? Ben ne yapabilirim?" demiş. Ticaret Odasından yetkili isimleri Ankara'da Maliye Bakanlığı'nın yetkilileri ile görüştürmüş, Erzurum'da yaşananları anlatmasını sağlamış. Bir kaç iş adamı da benzer şeyler anlattı.
Bir şey yapabilir mi bilmem ama en azından durumu kendisine dert edinmiş. Hakkı teslim etmek bizim yaptığımız işte çok önemli, kendisini zaman zaman eleştirmiş gazetecilerden biriyim, ancak bu yaptıklarından ötürü kendisine bir Erzurumlu olarak teşekkür ediyorum.