GÜNDEMHaber Girişi : 27 Mart 2020 00:36

REKTÖR ÇOMAKLI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NE VİZYON KATTI.

REKTÖR ÇOMAKLI ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ’NE VİZYON KATTI.
Son günlerde Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı adeta hedefe oturtulmuş ve gerçekten vicdana sığmayan eleştiriler yapılıyor.

Eleştiri yapmak elbette ki herkesin hakkı, ancak sormadan, bilmeden, sadece birilerinin karalama maksatlı ifadelerini gerçekmiş gibi sunmak iyi niyetli bir tavır değil. Neticede bilim üreten bir kurumu eleştiriyorsanız,eleştirileriniz bilgiye dayanmalı…


Gelelim Rektör hocanın, başarılı olup olmadığına; Bir kere başarı görecelidir,beklentilere göre  değişir.


Atatürk Üniversitesi açıkçası benim beklentilerimi karşılıyor.


Öğrencilerinde beklentilerini karşılıyor olacak ki bu yıl Atatürk Üniversitesi %96 doluluk oranına ulaştı.


Mesela Atatürk Üniversitesi’nin 60 yıllık geçmişinde 15 patent başvurusu yapılırken, Rektör hoca döneminde, son 3 yılda 120’nin üzerinde ulusal ve uluslararası patent başvurusu yapıldı.


Bu bilim üreten bir kurum için başarı değil de nedir?


Rektör Hoca yeni nesil üniversite dedi, bu kapsamda kurumsal bir yapı oluşturdu. Bakın kurulan Proje Ofisi desteğiyle, Üniversitenin hazırladığı 53 proje kabul edildi. Rektör hoca son yaptığı basın toplantısında açıklamıştı, dinleseydiniz bilirdiniz.


Bu projeler TÜBİTAK VE TAGEM tarafından kabul edildi. Bu projelerin 12’si dış kaynaklı proje;  bunları bilmeden başarısız demek hangi vicdana sığar?


Birileri Atatürk Üniversitesi’nin sıralamasına takmış durumda.


Birkaç sıralama bilgisi de vereyim;


Atatürk Üniversitesi 5 alanda dünya listesinde.  


ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı 2018-2019 Dünya Alan Sıralamasında Atatürk Üniversitesi; Farmakoloji (Türkiye’de 1. Dünyada 303.), Kimya Bilimleri (Türkiye’de 4. Dünyada 689.), Biyoloji Bilimleri (Türkiye’de 5. Dünyada 628.), Medikal ve Sağlık Bilimleri (Türkiye’de 9. Dünyada 749.) ile Mühendislik (Türkiye’de 15. Dünyada 915.) Ayrıca, 2019 yılının başlarında URAP tarafından yayımlanan bir başka raporda ise Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye’de 2. sırada yer almış, dünya alan sıralamasında ise ilk 250 üniversitenin arasına girmeyi başardı


Nasıl sizce bu Rektör hocanın başarısı değil mi?


Bakın bir sıralama daha vereyim;


Atatürk Üniversitesi, Türkiye Akademik Arşivi (HARMAN) Listesinde ilk sırada. Bunun ne anlama geldiğini de söyleyelim, TÜBİTAK ULAKBİM’de geliştirilen Türkiye Akademik Arşivi (Harman), ulusal arşivler, dergiler (veri sağlayıcılar) ile arama motoru servisleri (servis sağlayıcılar) arasında ilişki kurarak, uluslararası standartlara uygun olarak gereksinim duyulan içeriğe erişim sağlayan üst veri harmanlama yazılımıdır. Yani bilgiye, arşive en kolay bir biçimde erişimi Türkiye Genelindeki Üniversiteler arasında Atatürk Üniversitesi ilk sırada sağlıyor demek.


Alın size bir sıralama daha;


Türkiye’de lisans mezunu veren 108 üniversitenin akademik performansının karşılaştırıldığı ODTÜ University Ranking by Academic Performance Laboratuvarının (URAP) hazırladığı 2019-2020 Devlet Üniversiteleri genel sıralamasında Atatürk Üniversitesi 12. sırada yer alıyor.

 

Atatürk Üniversitesi,2019 1. Dönem TÜBİTAK-1001 Programı Üniversite Sıralamasında da  6. Sırada,bundan haberdar mısınız?  

 

Bunları bilmeden sıralama eleştirisi yapanlar, ya Obsesif Kompülsif Bozukluk hastalığına ( takıntı hastalığı ) tutulmuştur ya da art niyetlidir.

 

Dedim ya başarı görecelidir, beklentilere göre değişir.


Bakın Atatürk Üniversitesi’ni yöneten Rektör Ömer Çomaklı, Milli İlaç Hamlesi Araştırma ekibi kurmuş ve her türlü maddi manevi desteği vermiş ve bu ekip de,  Türkiye’nin ilk bitkisel kaynaklı olmayan orijinal molekülünü keşfetmiş, klinik öncesi çalışmalarla ilacın etkinliği ispatlamayı başarmış. 2019 yılında Japonya’dan ve Amerika Birleşik Devletleri’nden uluslararası patentleri almayı başarmış. Patenti alınan ürün Parkinson, Alzheimer ve depresyon gibi sağlık problemlerinde değerleri ideal seviyelere düşürdüğü kanıtlanmış.



Yine Atatürk Üniversitesi  Öğretim Üyeleri  Nano-Keratin içeren şampuan ürettiler.  



Bunlar yazıyı yazarken Rektör hocanın anlattıklarından aklımda kalanlar.


 

Bakın Üniversite’nin fiziki yapısı da iyileştirildi.


Edebiyat Fakültesi yeni binası yapıldı;


Doğu Anadolu’nun en büyük eğitim binası olma özelliğine sahip olan yeni Edebiyat Fakültesi binası, toplamda 42.300 metrekare kapalı alana sahip. Binada,52 derslik, 20 amfi, 310 akademik ve idari personel odası, 235 kişilik konferans salonu, kütüphane, kapalı otopark, toplantı odası ve sosyal yaşam alanı yer alıyor.


İletişim Fakültesi yeni binası yapıldı;

İletişim Fakültesinin yeni yapılan binası 3 katlı, her bir katında 64 kişilik sınıflar,90 kişilik amfiler ve 3 adet lisansüstü derslik bulunuyor. Ayrıca fakültenin akademik personeli için de 3 katlı yeni bir ek bina yapıldı.


Süt Fabrikası yenilendi;

Süt Fabrikası yenilenerek hizmete açıldı. Yenileme çalışmasının tamamlanması ile birlikte güvenli gıda ve modern üretim olanakları sunuldu.


Birkaç başarıdan daha söz edelim;


Atatürk Üniversitesi Spor Merkezi hizmete açıldı


Sporcu Performans Ölçüm Merkezi faaliyete geçti , spor konusunda uzman sayılan Orkun Çizmeli’nin ifadesiyle bu merkez, Türkiye’de sadece Antalya, İstanbul ve Ankara’dan vardı. Şimdi Erzurum’da da bu ölçümler yapılabilecek. Erzurum’da açılan bu merkezde sporculara kolaylık sağlamak için Kuvvet, Dayanıklık, Beceri-koordinasyon, Reaksiyon, Vücut kompozisyon analizi ve Noro-Fizyolojik gibi testler en gelişmiş cihazlarla, uzman akademisyenler tarafından yapılacak.

 

“Atatürk Üniversitesi’nin Erzurum’a ne faydası var?” diye eleştirenler de oluyor.  


Bu eleştirileri yapanlar, hafızalarını yoklasınlar, Rektör hoca öncesinde şehirle üniversite arasında adeta bir duvar vardı. Kendi içine kapalı bir üniversite vardı. Birde şimdi bakın. Bir kere Rektör hoca hiç makamında oturmadı. Atatürk Üniversitesi şehre nasıl katkı sağlar diye bilimsel çalışmalar yaptı. Şehrin dinamikleriyle bir araya geldi. Tarama konferansları yapıldı. Yeni araştırma merkezleri açıldı.


Bakın birkaç örnek verelim;

• Dijital Dönüşüm ve Yazılım Ofisi

• Veri Yönetim Ofisi

• Anesteziyoloji Klinik Araştırma ve Uygulama Ofisi

• Bitkisel Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Gıda ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Biyoçeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Doğu Anadolu Arkeoloji Kültürleri Araştırma ve Uygulama Merkezi

• Çocuk ve Bilim Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Oltu Havzası Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Toplumsal Duyarlılık Projeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Toplumsal Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Klinik Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Çoklu Yetenek Tarama ve Yönlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi

• Üstün Yetenekliler Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi

 


Hani eleştiriyorsunuz ya, Atatürk Üniversitesi’nin internet sitesine girseniz, bunları göreceksiniz, ama niyet halis olmayınca, araştırma yapmaya da gerek yok değil mi?


Bakın Atatürk Üniversitesi’nin şehre bir başka katkısından daha bahsedeyim size;


Mobil Hayvan Hastanesi hizmete sokuldu.


Atatürk Üniversitesi , Kırsalda Gezici Hayvan Sağlığı Poliklinik ve Eğitim Hizmetlerinin sağlanması için  TANAP-SEIP projesi kapsamında, Mobil Hayvan Sağlığı Tarama Aracı geliştirdi.


Gezici Hayvan Hastanesi 71 köyde tarama ve tedavi gerçekleştirdi.  TANAP-SEİP tarafından finanse edilen ve Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi tarafından yürütülen proje kapsamında, 71 adet köyde eğitim ve hayvan sağlığı tarama hizmetleri tamamlandı. Proje süresince 803 adet yetiştiriciye ulaşılarak 1150 adet çiftlik hayvanına, mobil hayvan hastanesi imkanlarıyla sağlık hizmeti sunuldu. Ayrıca 11 adet köyde hayvan sağlığı üzerine konferans ve eğitim seminerleri düzenlendi.


Sizce bu şehre önemli bir katkı değil mi?


Yazamadığım daha bir çok hizmet var.


Ancak hepsini yazsam inanın kitap olur.


Atatürk Üniversitesi bence Rektör Ömer Çomaklı döneminde yapılanları bir kitapta toplayabilir.

 

Rektör Ömer Çomaklı meyve veren bir ağaç, taşlanması da son derece doğal. Koltuğunda oturup, rutini devam ettirseydi, hiçbir eleştiriye maruz kalmazdı. İş yapan eleştirilir,bunu unutmamak lazım.


Hocam siz yaptıklarınızla Atatürk Üniversitesi tarihine geçen bir isim oldunuz. Umarım ikinci dönemde de atanırsınız ve projelerinizi tamamlarsınız. Hele şu “ Yeni Nesil Üniversite” projesi,Üniversiteyi 100 yıl sonrasına hazırlayacak bir proje.


 

Bu yazdıklarımdan sonra da yine birileri eleştirecektir hocam. Zira onların niyeti üzüm yemek değil, bir çoğunun bağcıyla sorunu var. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.