Psikolog Büşra Burçin Tögel, Panik Atağın çağımızın hastalığı olduğunu dile getirdi. Yaşanan çağda, neredeyse herkesin panik atakla karşı karşıya kalabileceğini belirten Tögel, şunları söyledi; “ Panik atak bir hastalıkla olmamakla birlikte kişide panik atak geçirme korkusu ortaya çıkmışsa ve kişinin günlük işlevselliğini bozuyorsa panik bozukluk dediğimiz tablo oluşmuş demektir.
Beyinde insanın güvenlik ayarlarından sorumlu olan yani kişinin tehlike durumunda alarma geçmesini sağlayan locus coeruleus isimli bölgenin kimyasal dengesinin bozulmasıyla fazla noradrenalin salgılanır ve bunun sonucunda panik atak ortaya çıkar.
Özellikle birçok tıbbi hastalığın ekarte edilmesi gereklidir. EKG gibi tetkiklerin mutlaka yapılması gerekmektedir. Özellikle aşırı kafein tüketimine bağlı olarak panik atak görünümüne benzer durumlar oluşabilir. Çünkü aşırı kafein tüketimi kalp çarpıntısı yapar panik atağın bir uzman tarafından psikolojik olduğuna karar verilirse bu durumun psikolojik kökeni araştırılır. İçsel bir çatışma olmadan panik atak asla ortaya çıkmaz. Örneğin boşanma, kayıp, sevilen kişilerin ölümü veya ayrılık gibi yaralayıcı yaşam olayları sonucunda ortaya çıkar panik atak aslında bu içsel tehlike sonucunda ortaya çıkar. Panik atak aslında bu içsel tehlike sonucunda uyarıcı bir sinyal işlevi görür. Bizi çatışmadan korumak için ortaya çıkan uyum sağlayıcı bir durumdur.”