Tamda bu günden bir yıl önce yazmıştım. Palandöken Belediye Başkanı Muhammed Sunar’a seslenerek, dönemin şartlarında 50 milyon lira harcanarak yapılan, Palandöken’de ki Nikah Sarayı binasını, nikah salonu diye kullanmak gerçekten lüks olur diye. Buranın içinde Devlet Tiyatroları sahnesinin de yer aldığı Kültür Merkezi haline dönüştürmek gerektiğini kaleme almıştım. Önce herkese hayal gibi geldi, ancak Belediye Başkanı Sunar, meseleyi sahiplendi, ciddi gayret gösterdi ve artık Palandöken’in içinde Devlet Tiyatroları sahneleri de olan büyük bir kültür merkezi var.
Hayırlı olsun…
Öncelikle ilçeye böylesi güzel bir bina kazandırdığı için önceki dönem Belediye Başkanı Orhan Bulutlar’a teşekkür edelim. Muhteşem güzellikte olan ve sanatsal faaliyetler için adeta biçilmiş kaftan olan bu yapının dönüşüm hikayesinden biraz bahsedelim. Biliyorsunuz Devlet Tiyatroları, binası yandıktan sonra sahnesiz kalmış ve adeta bir sığıntı gibi, tiyatro için çok da elverişli olmayan Göğüs Hastanesinin Konferans salonuna yerleşmek zorunda kalmıştı. Süreç içerisinde Erzurum Valisi Okay Memiş’in de gayretleri ile Devlet Tiyatrolarına yeni bir bina yapılmaya karar verilmiş, yeri hazırlanmış, bütçesi oluşturulmuştu. Ancak daha sonra ekonomik sıkıntılar nedeniyle bütçesi pasife alınmıştı.
Palandöken’de ki Nikah Salonu olarak yapılan binanın öyle herkesin söylediği gibi, fakir fukaraya ücretsiz nikah kıymaları için uygun fiyata, hatta ücretsiz kullandırılacağı da gerçeği yansıtmıyordu. Binanın sadece işletme maliyeti aylık 500 bin lirayı buluyor. Yıllık 6 milyon eder. Belediyenin bu yükü kaldırması mümkün değildi. Belediye burayı özelleştirmek zorundaydı ve binayı parasıyla alan bir işletmenin de ücretsiz düğün yaptırması gerçekçi değil.
İşte tam da bu noktada bu görkemli bina, Palandöken ilçesine katma değer sağlayacak, bir Kültür Merkezine dönüşüyor. Başkan Muhammet Sunar’ı kutluyorum… Bu dönüşümü sağlayabilmek için nasıl bir gayret sarf ettiğini iyi bilenlerden biriyim. Bu kültür Merkezinde, artık tiyatro oyunları sahnelenecek, Tiyatro Festivalleri gerçekleştirilecek, sanatsal faaliyetler icra edilecek. O bölgedeki esnafın ciddi gelir elde etmesini sağlayacak. Palandöken, Devlet Tiyatrolarıyla, sanatla anılacak. Bundan daha güzel bir hizmet olabilir mi?
Neymiş efendim, Kültür Bakanlığı içerdeki salonların oluşturulması için 12 milyon lira harcayacakmış. Harcasın, 12 de harcasın 24 de harcasın. Bu günün şartlarında harcayacağı 12 milyon lira ile neredeyse 100 milyon liralık bir binanın sahibi olacak. Erzurum’da oluşturulacak bu sahne, Devlet Tiyatrolarının prestij sahnesi olacak. Devlet Tiyatroları, İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde bile böylesi bir yapıya sahip değil. Giriş katındaki mağazaları doğru değerlendirirlerse ciddi de bir gelir elde edecek…
Muhteşem ve mübarek bir hizmet oldu anlayacağınız…
Gelelim sosyal belediyeciliğe, dar gelirli genç çiftlere ücretsiz nikah kıydırabilecekleri salona. Başkan Sunar, bunu da düşünmüş. Palandöken Belediyesinin içinde bir alan, Nikah salonuna dönüştürülüyor. Hem de öyle büyük bütçeler harcamadan, neredeyse belediyeye hiçbir yükü olmadan. Birkaç haftaya faaliyete geçecek. Öyle 50 milyon lira harcayıp, aylık gideri 500 bin lira olan bir yer yaparak sosyal belediyecilik yapılmaz. Asıl devleti zarara uğratmak budur.