GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 27 Ağustos 2024 23:30 Haber Girişi : 27 Ağustos 2024 09:08

Onlarca iddia altında Genel Kurul

Onlarca iddia altında Genel Kurul
Yücelik ailesi zor sorular bekliyor…

Aşkale Çimento seçimli Genel Kurulu 5 Eylül’de yapılacak. Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin  hissedarı olduğu Aşkale Çimento Genel Kurulunda kamuoyunda konuşulan iddiaların gündeme gelip gelmeyeceği merak konusu oldu.

 

 

 

 

Suların bir türlü duruladığı ve ciddi bir borçla karşı karşıya olan Aşkale Çimento Genel Kurulu 5 Eylül’de yeniden toplanacak. Onlarca iddia ve hissedarların tepkileriyle sarsılan Aşkale Çimento’nun genel kurulunda, hissedarların sorularına cevap verilecek mi merak konusu oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve aynı zamanda oğlu olan şirket CEO’su Fatih Yücelik’in bu sorulara cevap verip vermeyeceği şimdiden merak konusu oldu...

 

 

 

Basın aracılığıyla sorularına yeniden gündeme getiren, Şeffaf bir yönetim olmadığını iddia eden hissedarlar, Genel Kurulda bu sorulara cevap verilmesini bekliyorlar.

 

 

 

İşte hissedarların o soruları;

 

1-ŞİRKET BORÇ BATAK DURUMUNDA MI?

 

  • Bu güne kadar şirketin toplam borcu ne kadar? Kalem kalem, açıklanmalı?
  • Ticaret Bakanlığı Baş Müfettişlerinin resmi denetim raporlarında, şirketin borç batağında olduğu iddia ediliyor, bu doğru mu?
  • Şirketin borçlu durumda olduğu tarafınızdan bilindiği için 2,70 TL/krş dolar kuru ile 815.000.000,- TL/krş yani kendi beyanınızla 300 milyon dolar’a alınan Sançim Bilecik Çimento Fabrikasını yine kendi bayanınızla 18,00 TL/krş dolar kuru ile 2.532.000.000,- TL/krş yani 140 milyon dolar’a satılmıştır. Dolayısı ile bu satıştan 160 milyon dolar zarar edilmiştir. Bu zararın izahı nedir?
  • Beyan ettiğiniz TL rakamlar göz önüne alındığında; 2015 yılında Sançim Bilecik Çimento Fabrikası 815 milyon TL.’ye satın alınmış, aynı dönemde çimento satış fiyatları 160,- TL/ton dur. Yani fabrika 815.000.000,- / 160,- = 5.100.000 Ton çimento karşılığı mı satın alınmıştır.

Beyanınıza göre; Sançim Bilecik Çimento Fabrikasının 2022 yılında 2 milyar 532 milyon TL.’ye satışı yapılmıştır. 2022 yılı çimeto satış fiyatları 990,- TL/ton olduğu bu dönem esas alındığında satış fiyatınız ton çimento cinsinden; 2.532.000.000,- / 990,- TL/ton = 2.550.000 Ton çimento karşılığı satış yapılmıştır.

 

 

Özetle;

 

Sançim Dolar Alış

Sançim Dolar   Satış

Çimento Ton Birim Fiyat Alış

Çimento Ton Birim Fiyat Satış

            300.000.000 $ 

            140.000.000  $

 5.100.000 Ton

 2.550.000 Ton

 160.000.000 Dolar Zarar

 2.550.000 Ton Zarar

 

 

 

Yine Beyanınız TL olarak satış bedelinizi esas aldığımızda;

 2.550.000 Ton X 990,- TL/ton = 2.524.000.000,- TL zararla satış yapılmıştır.

NOT: 2015 – 2022 yılları arası Sançim Bilecik Çimento Fabrikası alımı için kullanılan kredi faiz ve finansman giderleri, idame ve yenileme giderleri bu zarara dahil edilmemiştir.

 

Bu durumu Genel Kurulda izah edecek misiniz?

 

 

  1. ŞİRKET NEDEN BORÇLU;
  • Şirketin neden borçlu olduğunu beyan ettiğiniz ifadenizde ki kur dalgalanması, Rahip Bronson krizi gibi gerekçeler Türkiye’nin tümünü etkileyen ulusal gerekçelerdir. Tüm Çimento sektörünün muhatap olduğu süreçlerdir. Bu süreçlerden dolayı hiçbir grup veya tekil çimento fabrikası TC. Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından bu kadar olumsuz bir tabloyla karşılaşmış mıdır?
  • Acaba;

 Başka çimento grubunun 220 Milyon dolar fiyatla Kamu Aydınlatma Platformuna alımını duyurduğu ancak Rekabet Kurulunun devir işlemini onaylamadığı Sançim Bilecik Çimento Fabrikasının 300 Milyon dolara alınması olabilir mi?

  • Sançim Bilecik Çimento Fabrikasının alımından 1 yıl sonra finansal riskler değerlendirilmeden Samsun Kavak Kavçim Çimento Fabrikasının değerinin çok üzerinde 300 Milyon dolara alınması olabilir mi?
  • Her iki fabrikanın kredi ile 1 yıl aralıklarla alınması ve buna bağlı olarak bozulan finansal yapının tedarik, üretim ve satışa yansımaları olabilir mi?
  • Gazeteci Deniz Zeyrek’in “ Bir Servet Transferi başlıklı yazısında, gündeme getirdiği iddialara cevap verme zahmetinde bulunacak mısınız?

 

  1. KARLILIK NEDEN DÜŞÜK
  • Beyanınızda diğer çimento gruplarına göre  karlılığın düşük olmasının gerekçesi olarak Akçansa Çimento grubunun beyaz çimento üretimi yaptığı ve beyaz çimento üretiminden elde ettiği karın yüksel olması ve bizim beyaz çimento üretimi yapmadığımız ve bu sebeple karlılığımızın düşük olduğunu beyan etmektesiniz. Akçansa grubu beyaz çimento üretimi yapmamaktadır. Beyaz çimentonun hangi gruplar tarafından yapıldığı iyice araştırılmalı.
  • Geçtiğimiz günlerde ihracatta, en fazla ihracat yapan şirketler arasında olduğunuzu ve ihracat şampiyonu ödülü aldığınızı gündeme getirdiniz? Bu ihracattan elde edilen kar, şirket hissedarlarına dağıtıldı mı? Dağıtılmadıysa neden?

 

  1. ŞİRKET AİLE ŞİRKETİNE Mİ DÖNÜŞTÜ? FATİH YÜCELİK NEDEN CEO SEÇİLDİ?

 

  • Fatih Yücelik, Aşkale Çimento’daki görevinden önce hangi şirketlerde hangi makamlarda görev yaptınız?
  • Bir Çimento grubunu yönetecek hangi eğitimleri aldınız? Hangi bölümlerde ne kadar süre ile çalıştınız?
  • Çimento üretim prosesinde ne derece bilgi sahibisiniz? Ne kadar süre ile çalıştınız?
  • Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden mezun olan, çimento sektöründe prosesin her aşamasında yöneticilik yapmış, yıllarca tecrübe edinmiş kişilerle kendinizi hangi özelliğinizle mukayese etmektesiniz?
  • Israrla sorulmasına rağmen bu güne kadar cevap vermekten imtina ettiğiniz grubun tüm şirketlerinden toplam ne kadar ve kaç şirketten maaş, prim, huzur hakkı vs. toplam ücretiniz ne kadar? 
  • Oğlunuzun temsili ağırlama gideri ne kadar, yıllık milyonlarca lira olduğu söyleniyor, eğer doğruysa kimleri ağırladınız açıklar mısınız?

 

  1. FİNANSAL YAPILANDIRMA

 

  • Bankalarda yapılandırılan borç taksitleri gününde ve zamanında ödeniyor mu?
  • Şirket üretim yapmak için gerekli olan ham madde( kimyasal) , enerji ( kömür ) , nakliye gibi ihtiyaçlarını hangi şirketlerden alıyor? Bu alımlar piyasa koşullarına uygun mu yoksa yüksek rakamlarla mı yapılıyor?
  • Son Genel Kurul sonrası, hisse alımı oldu mu? Kimler Kimlerin hisselerini, ne kadar bedelle aldı? Hisse alımı için, şirketin hesaplarından üçüncü kişilere para ödendi mi? Eğer hisseler el değiştirdiyse; Hissesini satmak isteyenlere, yönetim kurulu kararı olmadan satamazsınız diye zorluk çıkaran mevcut yönetim, bu kısa sürede neden bu kadar çok hissenin el değiştirmesini onayladı? Maksadınız hisse bedellerini düşürerek hisseleri toplayıp, şirkette tek söz sahibi konuma gelmek mi? Şu anki şirketin 1 hisse bedeli kaç lira?
  • Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı davalar neticelendi mi? Açılan bu davalardan şirket yönetimi bir ceza aldı mı? Davalarda gündeme getirilen iddialarla ilgili bir açıklama yapacak mısınız?
  • Şirketimizin yüzde 18 hissedarı olan Büyükşehir Belediyesi’nin Başkanı Mehmet Sekmen’le olan gerilimin sebebi ve şirkete yansıması ne?
  • Siz Belediyenin iddiaları karşısında eğer bu iddialar doğru değilse her hangi bir karşı dava açtınız mı?
  • Büyükşehir Belediyesinin ortaklığı ile kamuoyunu da yakından ilgilendiren bu genel kurulu basına açık yapabilme cesaretini gösterecek misiniz?
  • Şirketin yüzde 51’ini 1,5 Milyar Dolar’a satın almak istediği ve CEO Fatih Yücelik’e bu teklifin iletildiği ve red cevabı verildiği doğru mu? Eğer doğruysa hissedarlara sormadan bu teklifi neden reddettiniz?

 

 

5 Eylül de yapılacak Genel kurulda hissedarlar Yücelik ailesine bu soruları yöneltecekler…

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.