GÜNDEMHaber Girişi : 19 Ekim 2022 20:25

Muhtarlık Kanunu hazırlayacağız

Muhtarlık Kanunu hazırlayacağız
Demokrasinin ilk halkasını muhtarların oluşturduğunu belirten Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Erzurum İl Başkanı A. Vahit Bingöl, muhtarların halkla yerel yönetimler arasında köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

ERZURUMEKSPRES - Muhtarlık müessesesinin yerel yönetimin temel taşlarından birisi olduğunu ifade eden DEVA İl Başkanı A. Vahit Bingöl, 19 Ekim Muhtarlar Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Muhtarlık müessesesinin toplumsal hayatın en önemli yapı taşlarından birisi olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Muhtarlar, gerçek demokrasinin temsilcidir. Özellikle belediyelerin vatandaşlara hizmeti ulaştırmasında muhtarların önemi büyüktür. Hiç kuşkusuz ki muhtarlarımız tüm mahallelerinde görevlerini fedakârca yerine getirmektedir. Yerel yönetimin temel taşlarından biri olan muhtarlık müessesesi toplumsal hayatımızın içerisinde, kamu yönetiminin ve yerel demokrasinin mihenk taşlarından birisidir.” dedi.

Bu müessesenin yaklaşık 2 asırlık köklü bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Muhtarlık müessesesi yerel yönetim sisteminin en önemli unsurlarından biri ve demokrasi zincirinin ilk halkasıdır. Halkımızın doğrudan temsilcisi olarak önemli bir görev üstelenen muhtarlarımızın, 19 Ekim Muhtarlar Günü’nü kutluyor, edebiyata intikal edenlere Allahtan rahmet, hayatta ve görevi başında olanlara da sağlık ve başarılar diliyorum.”. ifadelerini kullandı.

İl Başkanı Bingöl, muhtarları yakinen ilgilendiren partilerinin ‘şehircilik ve yerel yönetimler’le ilgili eylem planına da değinerek şöyle konuştu;

“Muhtarlarımıza yeterli aylık ödenek bağlanması yönünde, yasal düzenlemeler yapacağız. Muhtarlıklara ayrılan ödeneklerin, muhtarlık bölgesinde yaşayan kişilerin sayısına ve iş yoğunluğuna göre belirlenmesine dair düzenlemeler yaparak, hakkaniyeti sağlayacağız. Muhtarlarımıza ödeneklerinde kesinti olmaksızın yıllık izin hakkı vereceğiz. Nüfus ve iş yoğunluğuna göre ihtiyaç olan muhtarlıklara bulundukları ilçe belediyeleri tarafından, yardımcı personel desteği verilmesini sağlayacağız. Belediye meclislerinde mahalleyi ilgilendiren konularda muhtarların görüşlerinin alınmasını sağlayacağız. Bir vali yardımcısının ve bir belediye başkan yardımcısının muhtarlarla ilgili olmasını sağlayacağız. Muhtarların şehir içi toplu ulaşımdan ücretsiz faydalanmasını sağlayacağız. Farklı niteliği ve farklı ihtiyaçları olan, köy ve kent muhtarlıkları için, ayrı ayrı düzenlemeler yapacağız. Muhtarlık imkanlarını aşan projelerin gerçekleştirilebilmesi ve gereken teknik desteğin alınabilmesi için, valiliklerin ve belediyelerin destek olmalarını sağlayacağız. Gerçekte var olmayan ikamet değişikliklerinin tespiti ve, engellenmesi konusunda muhtarlarımızın bilgiye erişimlerini, yetkilerini ve imkânlarını arttıracağız. Büyükşehir Yasasıyla köy muhtarlığı statüsünü ve tüzel kişiliğini yitiren, kırsal kesim muhtarlıklarının üzerinde tasarruf ettiği köy odası, mera vb. varlıkların tekrar muhtarlıkların yönetimine bırakacak yasal düzenlemeleri yapacağız. Günümüz ihtiyaçlarına uygun "MUHTARLIK KANUNU" hazırlayacağız.”

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.