GÜNDEMHaber Girişi : 08 Mart 2022 09:05

Kadınların kendini güvende ve mutlu hissedeceği bir Türkiye’yi oluşturmak istiyoruz

Kadınların kendini güvende ve mutlu hissedeceği bir Türkiye’yi oluşturmak istiyoruz
DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı. “DEVA Partisi olarak kadınların kendini güvende ve mutlu hissedeceği bir Türkiye’yi oluşturmak istiyoruz.” dedi.

Dünya Kadınlar Gününün yine şiddetin gölgesinde kutlandığını dile getiren Bingöl, İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre 2017'de kadın cinayeti sayısının 353, 2021 yılında bu rakamın 307 olduğunu hatırlattı.

 

 

 

 

Bu istatistiklerin, kadın cinayetlerinin önlenemediğini gözler önüne serdiğini belirten Bingöl, şunları söyledi:

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre şubat ayında 23 kadın cinayeti, 21 şüpheli kadın ölümü yaşandı. Ocak ayında ise 26 kadın cinayeti, 28 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti.

 

 

 

Kadınların çoğu evinde ateşli silahla öldürülüyor. TÜİK'in yaşam memnuniyeti araştırması sonuçlarına göre 2021 yılında yaşadıkları çevrede gece yalnız yürürken kendilerini güvensiz hissedenlerin oranı toplamda yüzde 25 iken bu oran kadınlarda yüzde 35,5, erkeklerde yüzde 14,2 oldu. DEVA Partisi olarak kadınların kendini güvende ve mutlu hissedeceği bir Türkiye’yi oluşturmak istiyoruz.

 

 

 

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına kabul edilmişti. O tarihten bugüne dünyanın dört bir yanında kadınlar şiddete maruz kalıyor, can veriyor. Savaşın da siyasetin de şiddetin de mağduru her zaman kadınlar oldu. Kadınlarla birlikte çocukları da şiddet mağduru.

 

 

 

Kadına şiddetin en yoğun olduğu ülkelerden birisi olan Türkiye’de, İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması, kadınları güvencesiz bırakmıştır. Kadınları koruma adına yaptırımları daha da artırmak gerekirken aksi girişimler cinayetlerin önünü açıyor.

 

 

 

DEVA Partisi olarak İstanbul Sözleşmesine sahip çıkacağız, bu konuda çok netiz. 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmasını sağlayacağız. Uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerine etkin şekilde uyacağız.

 

 

 

Kadınların sosyal ve ekonomik konumlarını iyileştirmek için sorumluluğu bulunan tüm taraflarca çalışmalar yapılması ve olumsuz göstergelerin işaret ettiği alanlarda iyileştirilmelerin yapılması gerekiyor.

 

 

 

DEVA Partisi’nde yüzde 35 cinsiyet kotası ile kadınları siyasete, karar mekanizmalarına dahil ederek ayakları yere sağlam basan gerçekçi öncü çözümler üreteceğiz.

 

 

 

Doğumdan ölüme kadar varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan kadınlarımız. Kadın; kız çocuk, kız kardeş, eş, anne; hayatın her anında olmazsa olmazımız. En büyük dertlerin dertlisi, en büyük mutlulukların ardındaki kahramanlarımız. Acıyla yoğrulan, sabırla bilenen kadınlarımız. Savaşlarda, ekonomik krizlerde toplumun yükünü çeken yine kadınlarımız.

 

 

 

Osmanlı-Rus savaşında "Bu bebeği bana Allah verdi, ona Allah bakar." diyerek bebeğini beşikte bırakıp cepheye koşan Nene Hatun'un bu cesareti ve fedakarlığı, Türk kadınının kahramanlığını gözler önüne seriyor. Onların haklarını hiçbir zaman ödeyemeyiz. Gerek sosyal gerek siyasal hayatta gerek aile yaşamında kadınlara hak ettikleri değeri verdiğimizi söyleyemeyiz.

 

 

 

Kadınlarımız ayrımcılığın en büyük zulmünü yaşıyor. Ülkemiz başta olmak üzere dünyada kadınların şiddet mağduru olması, cinayetlere kurban gitmesi bunun en baş göstergelerinden biridir.

 

 

 

Kadının değiştirici ve dönüştürücü gücünden yeterince faydalanamıyoruz ve bunun eksikliğini sosyal hayatın her alanında hissediyoruz. Oysa kadınların olmadığı bir siyasi ve sosyal yaşamda, toplumsal ilerlemeden bahsedilemez. Yeni bir bakışla kadınlarımızın yaşadığı problemlere daha köklü çözümler üretmemiz gerekiyor. Kadınların mutlu, huzurlu ve umutlu olmadığı toplumların bir geleceği olamaz.

 

 

 

Tüm kadınlarımızı DEVA Partisi’nde birlikte olmaya, kol kola yürümeye ve çözümün parçası olmaya davet ediyoruz. Gelin taşın altına hep birlikte elimizi koyalım ve geleceğe birlikte güven içinde yürüyelim.

 

 

 

8 Mart Dünya Kadınlar Gününü canı gönülden kutluyorum. Şiddet kurbanı olan, vazife başında öldürülen kadınlarımız başta olmak üzere ülkemizin bekası, milletimizin istikbali için can veren tüm kadınlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Ruhları şad olsun.”

 

 

 

DEVA’dan kadın sorunlarına çözüm önerileri

Bingöl, DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanlığınca önümüzdeki aylarda açıklanacak olan eylem planında yer alan başlıca çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

 

 

  • Şiddetin her türüne karşı toplumsal mücadele seferberliği başlatacağız. Kadına yönelik şiddetin temelinde yatan zihniyetin dönüşümü için, eğitim alanındaki reform ve planlamaları örgün ve yaygın eğitimin tüm alanlarına yayacağız.
  • İstanbul Sözleşmesine sahip çıkacağız, bu konuda çok netiz. 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmasını sağlayacağız. Uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat hükümlerine etkin şekilde uyacağız.
  • Şiddet mağdurlarının bürokrasiye takılmadan gerekli tedbirlerin alınarak korunduğu “tek kapı sistemi”ni hızla hayata geçireceğiz.
  • Kadına yönelik şiddet alanında doğrudan yahut dolaylı olarak görev alan tüm idari ve adli personel ile kolluk güçlerinin ve bekçilerin meslek içi eğitimlerle bilgi eksikliklerini giderecek, farkındalık, hassasiyet düzeylerini arttıracağız. Hızlı ve etkin çözüm üretme kapasitelerini geliştireceğiz.
  • Şiddete uğrayan kadınlar ve kadın cinayetleri konusunda ‘veri kayıt sistemi’ oluşturacak, gidişatı takip edecek denetim mekanizması oluşturacak ve işlemesini sağlayacağız.
  • Elektronik takip sisteminin ülke çapında her ilde uygulanmasını sağlayacak, var olan aksaklıkları gidereceğiz.
  • Uzaklaştırma kararlarının tekrarlanmasını müeyyidelere bağlayacağız.
  • Güvenli şehirler planlayacağız.
  • Güçlü aydınlatma sistemlerine sahip açık alan ve kentsel mekanlar ile kadının güvende kalmasını destekleyeceğiz. MOBESE kameralarının göremediği kör noktaları tespit edip gerekli düzenlemeyi sağlayacağız.
  • Kaldırım ve yaya geçitlerini araba, motosiklet, seyyar satıcı gibi engellerden arındıracak, denetim sistemi sağlayacak, güvenli yaya ulaşımını destekleyeceğiz.
  • Kadına yönelik şiddetin daha yaygın yaşandığı bölgeleri tespit ederek risk haritaları oluşturacak, panik butonu, güvenlik App’leri, kamera sistemleri gibi teknolojik destek paketlerinin etkin kullanımını yaygınlaştıracağız.
  • ‘Kadın Dostu’ planlamalarla kentsel altyapıda, kent mimarisinde ve estetiğinde kadın ve çocuğu önemseyen, destekleyen hizmetleri artıracak, geliştireceğiz.
  • Mahallelerde kadının sosyalleşmesine, spor yapmasına fırsat verecek, çocuklu annenin nefes alabileceği ve bank, temizlik, tuvalet gibi hizmetlerin sağlandığı cep yeşil alanları yaygınlaştıracağız.
  • ‘Kadına Duyarlı Bütçeleme’ yapacak, kamusal kaynakların, harcamaların kadın erkek arasında hakkaniyetli, eşit paylaşımını kriterler ile garanti altına alacağız.
  • Sosyal Destek Merkezleri ile kadının yaşamı kolaylaşacak Yerel yönetimlerle iş birliği ile günlük yararlanılabilecek, güvenlikli bakım merkezleri ile kadını destekleyeceğiz. Çocuk, engelli ve yaşlısını emanet edeceği, günlük ihtiyaçlarını karşılayacağı alanlar oluşturacağız.
  • Kız çocuklarının eğitiminde fırsat eşitliğini sağlayabilmek için kız çocuklarının eğitime erişimindeki sosyal, ekonomik ve kültürel engelleri ortadan kaldıracak, kız çocuklarının erken yaşta okulu bırakmalarının önüne geçeceğiz. Ayrıca sosyoekonomik sınıflar arasındaki eşitsizliğin eğitime yansıyan olumsuz sonuçlarını gidererek yoksulluk döngüsünün kırılmasında eğitimin rolünü önemseyeceğiz. Dezavantajlı grupların eğitime erişimini kolaylaştıracağız.
  • Kadın istihdamı odaklı mesleki ve teknik eğitimleri destekleyeceğiz
  • Kadınların beden ve ruh sağlığını birlikte ele alan sağlık politikaları geliştireceğiz. Dezavantajlı kadınların sağlık hizmetlerinden etkin şekilde faydalanmasını sağlayacağız.
  • Doğum öncesinden başlayıp yaşamın sonuna kadar sağlık izlemlerini düzenli bir şekilde takip edeceğiz.
  • Bilgilendirme ve Eğitim çalışmaları ile akılcı ilaç kullanımı konusunda toplumun yeterli düzeyde bilgi sahibi olmasını sağlayacağız.
  • Kültür ve sanatın iyileştirici rolünü etkin duruma getireceğiz.
  • Kadın emeğinin sömürülmesinin önüne geçerek zanaat-tasarım-sanat alanlarında üretimi destekleyeceğiz.
  • Kültür-sanat alanlarını kadınlar ve tüm dezavantajlı gruplar için erişilebilir kılacağız.
  • Adaletli bir çalışma hayatı için kadınların güvenceli çalışma, eşit işe eşit ücret, iş özel yaşam dengesinin kurulması, ebeveyn izinleri gibi düzenlemelere yönelik uluslararası standartlar doğrultusunda gerekli düzenlemeleri yapacağız. Çalışma hayatında toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayacak politikaları hayata geçireceğiz.
  • Kadınlar için güvenceli işleri yaygınlaştıracağız, kayıt dışı istihdamı engelleyeceğiz.
  • İş Kanunu’nda ve diğer çalışma mevzuatında kadına yönelik mobbingi önleyici etkin düzenlemeler yapacağız. Kadınların annelik hali ile gelen ücret kaybının önüne geçeceğiz. Şiddet ve tacizle ilgili İLO 190 maddesini dikkate alacağız.
  • Kadınların üzerinden bakım yükünü alacak sosyal politikaları destekleyeceğiz. Kadınlar için geçerli olan doğum iznini mevzuatta ebeveyn izni olarak güncelleyecek ve ebeveynlerin bu izin sürelerini üst sınırda eşitleyeceğiz.
  • Sanayi bölgelerine kreş açma zorunluluğu getireceğiz. Ücretsiz 24 saat hizmet veren kreşler açacağız. İşverenlere kreş desteği ve teşviki vereceğiz.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.