Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar’dan bahsediyorum. Belediye Başkan adayıyken kendisiyle bir çok kez canlı yayınlar yaptık. Ekranlarda vadettiği bütün projelerini başkan Sunar bir bir gerçekleştiriyor.
Niyet halis olunca başarı kaçınılmaz oluyor.
Başkan Sunar, göreve seçildiğinde, Belediyenin bir hayli borcu vardı. Borç karşılığı yatırımda yapılmıştı kuşkusuz. Yani borçlar öyle ödenemeyecek borçlar değildi. Başkan ilk yılını planlamayla geçirdi. Sonrasında biryandan Belediyenin borçlarını öderken diğer yandan da yatırımlara başladı.
İlçenin merkezine hüsnü niyetle yapılan bir Nikah Sarayı meselesi vardı. Milyonlarca liraya mal olmuştu ve yine milyonlarca lira harcanarak ancak işletilebilir hale gelecekti. Bu konuda mütevazı olmayacağım, benim de önerim ve çabalarımla ki bu çabalarıma Başkan Sunar’da şahittir, Nikah Sarayı Kültür Bakanlığına devredildi. Belediye bu devir karşılığında da hatırı sayılır bir gelir elde etti. Şimdi o muhteşem binada, Kültür İl Müdürlüğü, İlçe Nüfus Müdürlüğü faaliyet gösteriyor. Mimarisiyle dikkat çeken binada bir çok kültürel ve sanatsal etkinlik gerçekleştiriliyor.
Başkan Sunar, adayken yaptığımız canlı yayınlarda bir söz daha vermişti. İlçede son derece önemsenen Birinci ve ikinci marketlerdeki kentsel dönüşümü gerçekleştirme sözüydü bu. Bunu da Ankara’da Toki ile, Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla yaptığı yoğun mesai sonrasında neticelendirdi Başkan Sunar. Proje hazırlandı, o bölgede faaliyet gösteren esnafın süreç boyunca ekonomik olarak zarar görmemesi için aynı bölgede rezerv alan belirlendi. Bu rezerv alanda iş yerlerinin inşasına başlandı. İş yerleri bitince esnaf bu alana taşınacak ve Birinci marketlerde dönüşüm başlayacak. Start verildi, kazma vuruldu.
İlçede mesire alanı sözü vermişti başkan. Bu sözünü de tuttu, Palandöken dağının eteğinde mezbelelik görüntüsü ile Kayak Merkezine yakışmayan Kent Ormanına öyle bir dokunuş yaptı ki o bölgeyi adeta Saklı Cennet Haline getirdi. Bu yatırımın büyük bir kısmını da Belediye kaynaklarını kullanarak yaptı. Gidin görün eminim sizde hayran kalacaksınız.
Ama gelelim bu yazıyı da yazma gerekçem olan hizmete. Başkan Sunar ile yaptığımız yayınlarda, bir hayalinden bahsetmişti. “ Bunu başarabilirsek belkide en önemli projem bu demişti.” Başardı da. Yıllarca ihmal edilmiş yok sayılmış bir bölgede Bölge insanına istihdam sağlayacak, yatırımcılara örnek olacak bir projeydi bu. Geçtiğimiz gün Bilim ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank açılışını gerçekleştirdi. Maksut Efendi semtinde süt ürünleri işleme tesisi kurdu. Bu proje neden mi önemliydi? Maksut Efendi dezavantajlı bir bölge, bölgede ikamet eden 297 ailenin neredeyse tamamı hayvancılıkla uğraşıyor. İrili ufaklı tam 460 ahır bulunuyor. Bin 500’den fazla sığır hayvan varlığına sahip. İşte tam da bu bölgenin merkezine, modern süt işleme tesisi kurdu başkan. Hayvanlardan elde edilen süt bu tesiste işlenecek, İlk etapta 12 kişi tesiste istihdam edilecek, ancak genel anlamda bakıldığında bölge insanının tamamına bu tesis katma değer sağlayacak. Günlük 5 ton çiğ sütün işleneceğini tesiste. tereyağı, civil peynir ve lor gibi ürünler üretilerek satılacak. Kadın kooperatifleri eli ile pazarlanacak. Bir çok kadın ekonomik hayata katkı sağlayacak. Şu kriz ortamında üretim yapan bir tesis yapmak ve bunu hayata geçirmek gerçekten ayakta alkışlanacak bir iş. Bu arada Başkanla görüştüm, İşlenecek sütü piyasanın üzerinde bir fiyatla toplanacak.
Yakında yine faaliyete geçecek Hayvan Atığı Biyogaz Dönüşüm Tesisi ise, hem çevre dostu bir proje hem de yine bölge insanına ciddi katma değer sağlayacak bir iş.
Tabiri caizse üç otuz paraya yaptırılan yeni fen işleri şantiye sahasını da görmenizi isterim. O kadar düşük bir rakama böylesi bir iş nasıl yapılır duyunca siz de hayret edeceksiniz.
Yazıya başlarken de dediğim gibi, niyet halis olunca başarı kaçınılmaz oluyor. Daha yazmadığım bir çok hizmet var. Ancak sadece bu yaptıkları için bile kocaman bir alkışı hak ediyor Başkan Muhammet Sunar.
AZİZİYE İÇİN BÜYÜK BİR ADIM
Bir parantez de Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan için açmak istiyorum. Rutin Belediyecilik hizmetlerini herkes yapabilir. Neticede kurulu bir sistem var, Çöp toplayacaksınız, temizlik yapacaksınız, yolları asfaltlayacaksınız. Ancak vizyon gerektiren işler belediyecilikte en mühim işlerdir. Yıllardır var olan ancak ekonomiye bir türlü dönüşmeyen Termal su artık Aziziye ilçesinin kalkınmasının lokomotifi olacak. Göreve geldiği günden bu güne, hedeflerinin başına bu işi yerleştiren Başkan Orhan’da alkışı hak ediyor. Termal Kaplıcalar, hem belediyeye hem de ilçe turizmine ciddi katkılar sağlıyor ve sağlayacak. Duyduğuma göre Kaplıcalar bölgesinde yeni bir fizik tedavi merkezi de yapılacakmış. Termal suyun kullanılacağı ve yapımı tamamlanan aquapark ‘da büyüklüğü ile belki de termal anlamda Türkiye’de ilklerden biri olacak.
Yine Belediyeye ciddi gelir sağlayacak olan Güneş Enerji sistemi, Kaynak noktasında belediyenin bir çok ekonomik sorununu halletmiş olacak.
Ama benim asıl önemsediğim. Termal sera projesi. Bu tarz projeler yatırımcı için örnek teşkil ediyor. Evet yapılabiliyormuş dedirtiyor. Başkan Orhan ilçede termal suyu kullanarak, büyük bir alanda sera kurdu ve bu serada da domates üretmeyi başardı. Hem ekonomiye, hem istihdama katkı sağlayacak bu projenin açılışını da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Termal kaynakların üretim için kullanılması noktasında hayata geçirilen proje belkide bölgenin ekonomik olarak kalkınmasında öncülük edecek. Yakın bir zamanda bir çok yatırımcı bu projeyi örnek alarak, bölgede seralarını kuracak. Boşa akan termal su ekonomiye kazandırılmış olacak. 40 derece soğukta bile üretim yapabilecek seralar Aziziye’yi bu anlamda marka ilçe haline getirebilir. İşte bunun ilk adımını da Muhammed Cevdet Orhan attı.