2022 ADNKS sonuçlarına, Muhalefet partileri ses yükseltti.
Erzurum'un nüfusu erimeye devam ediyor. 2021 yılında nüfusu 756 bin 893 kişi olan Erzurum, 2022 yılı verilerine göre 749 bin 754'e geriledi. 7 bin 139 kişinin göç ettiği Erzurum, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi kanunun dördüncü maddesinde belirtilen, Büyükşehir Belediyesi olma sınırı olan 750 bin nufus sınırının da altında kaldı.
Bu duruma tepki gösteren muhalefet partilerinin il başkanları, birer birer açıklamalar yaptılar.
Cumhuriyet Halk Partisi Erzurum İl Başkanı Suat Dülger, " Defalarca söyledik, ünüversite ve memur şehri olan Erzurum’da tarıma dayalı sanayi, hayvancılık geliştirilmez ise nüfusunu tutamaz. Erzurum son 20 yılda en çok geriye giden illerden oldu, en yüksek iktidar desteği verdiği halde. Bu manzaranın sorumlusu, yerelde ve genelde iktidar olan AKP'dir." dedi.
İYİ Parti İl Başkanı Fatih Güneyin'de yaptığı açıklamada şunları söyledi; " Göç, bir çok boyutu olan bir olgu. İnsanlar neden Erzurum'da yaşamak istemiyor, bunun çok iyi değerlendirilmesi lazım. Meselenin Sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültüren bir çok ayağı var. Bu şehirde işsizlik had safada, yaşam standartları düşük. 6 ay soğukla, karla kışla mücadele ediyor. Yaşam maliyetleri yüksek. Sosyalleşebileceğiniz alanlar yetersiz. Eğitim kalitesi düşük. Bütün bunları alt alta yazdığınızda neden göç verdiğimizin cevabı ortaya çıkıyor. Şehirde göçü engelleme komisyonu kurulmalı, istihdama yönelik, insanların gelir seviyelerini yükseltecek projeler hayatiyete geçirilmeli. İktidarın umrunda olmayan Erzurum'u seçim sonra ihya edeceğiz. Sabredin az kaldı."
DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, Erzurum'un 1960 yılındaki nüfus sayımında ülke genelinde 12 sırada olduğunu belirterek, bu gün geldiğimiz noktada 30. sıraya gerilemiş. Bu şehri, bu ülkeyi 20 yıldır yönetenler, bu durumdan birinci derecede sorumludurlar. Erzurum Anadolu coğrafyasının en önemli şehirlerinden biridir. Erzurum'da demografik yapı değişmemelidir. Şehirden göç eden sadece ekonomik sermayesini alıp gitmiyor, kültürel sosyolojik birikimini de götürüyor. Erzurum 70 yıllarda bölge illlerinin hatta karadeniz bölgesinin bile tercih ettiği illerin başında geliyordu. Bu gün, bırakın karadeniz bölgesini, bölgedeki iller tarafından bile göç alan bir şehir değil. Bizden fersah fersah geride olan iller, bizi fersah fersah geçmiş durumda. Erzurumlu hemşerilerim bunun nedenini iyi düşünsünler." dedi.
Demokrat Parti İl Başkanı Ali Oğulcan Kaya'da yaptığı paylaşımla duruma tepki gösterdi. Kaya paylaşımında " Erzurum'un nüfusu her geçen yıl düşerken,bu yıl açıklanan veriler ile birlikte şehrimiz Büyükşehir olma sınırının da altında kalmış vaziyette.Bu şehri kalkındıracak insanlarımızın göç etmesinde,şehrin gelişmemesinde pay sahibi olanları gelecek ilk yerel seçimlerde göndereceğiz." dedi.