İktidarı muhalefeti, Belediye Başkanı STK’sı, gazetecisi, iş adamı, bir araya gelelim bu şehrin kaderini değiştirelim.
İktidarı muhalefeti, Belediye Başkanı STK’sı, gazetecisi, iş adamı, bir araya gelelim bu şehrin kaderini değiştirelim. Yıllardır yazıp çiziyoruz, bu şehrin ekonomik olarak ilerlemesi, sadece hizmet sektörü ve kış turizmiyle olmaz diye. Erzurum tarım ve hayvancılığın merkezi olmak zorunda. Hele ki Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında tedarik zincirinde yaşanan olumsuz gelişmeler gösterdi ki gıda üretimi geleceğin en önemli sektörlerinden biri. Şu dönemde de Devlet bütün imkanlarını bu anlamda seferber etmeye hazır.
Birkaç gün önce yazdım, hem hayvan varlığı hem mera varlığı anlamında Ordu’nun en az 20 katı büyüklüğündeki Erzurum’a yapılmayan Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesini kaptırdık.
Şimdi Tarım Bakanı Vahit Kirişci duyurdu, Nevşehir’de 1,5 milyar Tl’ lik yatırımla, Türkiye’nin ikinci en büyük Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas(SERA) Organize Sanayi Bölgesi kurulacağını duyurdu. Nevşehir termal bakımdan zengin bir bölge, aynı zenginlik Erzurum’da da var. Erzurum’un her tarafından adeta termal su fışkırıyor. Aziziye, Pasinler, Köprüköy, Horasan nerede bir sondaj yapsanız, termal suya ulaşırsınız.
Kaldı ki Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, Bölgede bir termal sera yaparak, son derece uygun maliyete, domates üretmeyi başardı. Bu serada 9 ayda 330 ton domates üretimi yapılacak. 10 milyonluk bir yatırımla bu işi başaran Orhan’ın bu gayreti burada kalmamalı.
Bakın Aziziye Belediyesi’nin termal serasının olduğu bölgede, Belediyeye ait tam 120 dönüm arazi var, yine aynı bölgede 300 dönüm hazine arazisi mevcut. Su da var, arazi de var. Bir kilometre uzakta da, Büyükşehir Belediyesi’nin bio atık tesisi bulunuyor. Burada 180 derecelik bir ısı enerjisi ortaya çıkıyor. Yani Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas(SERA) Organize Sanayi Bölgesi kurulması için biçilmiş kaftan.
Nevşehir’de yapılacak proje 1 milyon 352 bin metrekare alan üzerinde 40 adet sera parseli, 16 adet sanayi parseli olmak üzere toplam 56 parselde, bin 500 kişi istihdam edilmesi, yıllık 750 milyon TL. ekonomiye katkı sağlanması, 40 bin ton sebze ve meyve üretimi hedeflenmekte.” Erzurum için hayal etsenize!
Erzurum’da konu ile ilgili STK’ların Başkanlarının, ( Özellikle Erzurum Ticaret Borsası ve Ticaret ve Sanayi Odası) tek dertleri, oturdukları koltuğa bir daha nasıl seçilirim. Seçimler yaklaşıyor, yahu delegenizin önüne çıkıp nasıl oy isteyeceksiniz? “Görev sürem boyunca oturdum, bir dönem daha beni seçin, bir dönem daha oturayım mı?” diyeceksiniz. Alın size proje, çıkın anlatın, gerçekleştirmek için Birlik nezdinde konuyu gündeme getirin. Tek tek Siyasi Parti Genel Başkanlarına meseleyi taşıyın, Tarım Bakanlığına gidin. Ama yok sizin için seçimi yeniden kazanmak daha elzem biliyorum. O yüzden sizden ümidim yok.
Ancak birilerinin bunu başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Tarım Bakanına, proje haline getirip, ciddi bir hazırlık yapıp sunmalı. İnanın doğru bir biçimde anlatılırsa kimse bu projeye yok demez. Düşünsenize 1.5 milyar TL’lik sera yatırımı Erzurum tarımını nereye taşır. Gelin bari bunu başaralım.
Seçimler yaklaşıyor, iktidarı muhalefeti bu iki konuyu ajandasına yazmalı. İktidar Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesini ve Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas(SERA) Organize Sanayi Bölgesi’ni Erzurum’a kurması ve bunu başarması halinde inanın yata yata seçimi kazanır. Muhalefet bu iki projeyi ayağı yere basar biçimde projelendirip, seçimi kazanmaları halinde yapacaklarını duyurursa ciddi oy alır.
Benden söylemesi.