GÜNDEM Haber Girişi : 09 Ağustos 2023 14:31

Gazeteci Özçaylak'tan Aşkale Çimento yönetimine zor sorular...

Gazeteci Özçaylak'tan Aşkale Çimento yönetimine zor sorular...
Sürekli ertelenen genel kurulu, ortaya saçılan onlarca iddia ve hissedarların tepkileriyle sarsılan Aşkale Çimento için gün geçmiyorki yeni bir iddia ortaya atılmasın.

ERZURUMEKSPRES - Sürekli ertelenen genel kurulu, ortaya saçılan onlarca iddia ve hissedarların tepkileriyle sarsılan Aşkale Çimento için gün geçmiyorki yeni bir iddia ortaya atılmasın. Suların bir türlü durulmadığı şirketle ilgili gazeteci Sinan Özçaylak Aşkale Çimento yönetimine zor sorular sordu. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve aynı zamanda oğlu olan şirket CEO’su Fatih Yücelik’in bu sorulara cevap verip vermeyeceği şimdiden merak konusu oldu...

 

1-ŞİRKET BORÇ BATAK DURUMU;

 

  • Bu güne kadar toplam borç hakkında hiçbir bigi verilmedi hep kaçınıldı. Neden?
  • Sizin açıklamaktan imtina ettiğiniz borç miktarı hakkında gerçekleri ortaklar Ticaret Bakanlığı Baş Müfettişlerinin resmi denetim raporlarından öğrenmiştir. Bu raporda şirketin borç batağında olduğu ve iflasının istendiği açıkça görülmüştür
  • Şirketin batak durumda olduğu tarafınızdan bilindiği için 2,70 TL/krş dolar kuru ile 815.000.000,- TL/krş yani kendi beyanınızla 300 milyon dolar’a alınan Sançim Bilecik Çimento Fabrikasını yine kendi bayanınızla 18,00 TL/krş dolar kuru ile 2.532.000.000,- TL/krş yani 140 milyon dolar’a satılmıştır. Dolayısı ile bu satıştan 160 milyon dolar zarar edilmiştir.
  • Yine beyanlarınıza göre TL olarak kur artışı göz ardı edilerek kar ettiğinizi tıraji komik bir şekilde iddia etmektesiniz.
  • Oysa; Beyan ettiğiniz TL rakamlar göz önüne alındığında; 2015 yılında Sançim Bilecik Çimento Fabrikası 815 milyon TL.’ye satın alınmış, aynı dönemde çimento satış fiyatları 160,- TL/ton dur. Yani fabrika 815.000.000,- / 160,- = 5.100.000 Ton çimento karşılığı satın alınmıştır.
  • Beyanınıza göre; Sançim Bilecik Çimento Fabrikasının 2022 yılında 2 milyar 532 milyon TL.’ye satışı yapılmıştır. 2022 yılı çimeto satış fiyatları 990,- TL/ton olduğu bu dönem esas alındığında satış fiyatınız ton çimento cinsinden; 2.532.000.000,- / 990,- TL/ton = 2.550.000 Ton çimento karşılığı satış yapılmıştır.

 

 

Özetle;

 

Sançim Dolar Alış

Sançim Dolar   Satış

Çimento Ton Birim Fiyat Alış

Çimento Ton Birim Fiyat Satış

            300.000.000 $ 

            140.000.000  $

 5.100.000 Ton

 2.550.000 Ton

 160.000.000 Dolar Zarar

 2.550.000 Ton Zarar

 

 

 

Yine Beyanınız TL olarak satış bedelinizi esas aldığımızda;

 2.550.000 Ton X 990,- TL/ton = 2.524.000.000,- TL zararla satış yapılmıştır.

NOT: 2015 – 2022 yılları arası Sançim Bilecik Çimento Fabrikası alımı için kullanılan kredi faiz ve finansman giderleri, idame ve yenileme giderleri bu zarara dahil edilmemiştir.

 

  1. ŞİRKET NEDEN BORÇLU;
  • Şirketin neden borçlu olduğunu beyan ettiğiniz ifadenizde ki kur dalgalanması, Rahip Bronson krizi gibi gerekçeler Türkiye’nin tümünü etkileyen ulusal gerekçelerdir. Tüm Çimento sektörünün muhatap olduğu süreçlerdir. Bu süreçlerden dolayı hiçbir grup veya tekil çimento fabrikası TC. Ticaret Bakanlığı müfettişleri tarafından iflası istenecek hale gelmiş midir?

Acaba;

  • Liyakatsiz yönetim sebep olmuş ola bilir mi?
  •  Başka çimento grubunun 220 Milyon dolar fiyatla Kamu Aydınlatma Platformuna alımını duyurduğu ancak Rekabet Kurulunun devir işlemini onaylamadığı Sançim Bilecik Çimento Fabrikasının 300 Milyon dolara alınması olabilir mi?
  • Sançim Bilecik Çimento Fabrikasının alımından 1 yıl sonra finansal riskler değerlendirilmeden Samsun Kavak Kavçim Çimento Fabrikasının değerinin çok üzerinde 300 Milyon dolara alınması olabilir mi?
  • Her iki fabrikanın kredi ile 1 yıl aralıklarla alınması ve buna bağlı olarak bozulan finansal yapının tedarik, üretim ve satışa yansımaları olabilir mi?

 

  1. KARLILIK NEDEN DÜŞÜK
  • Beyanınızda diğer çimento gruplarına göre  karlılığın düşük olmasının gerekçesi olarak Akçansa Çimento grubunun beyaz çimento üretimi yaptığı ve beyaz çimento üretiminden elde ettiği karın yüksel olması ve bizim beyaz çimento üretimi yapmadığımız ve bu sebeple karlılığımızın düşük olduğunu beyan etmektesiniz. Akçansa grubu beyaz çimento üretimi yapmamaktadır. Beyaz çimentonun hangi gruplar tarafından yapıldığı iyice araştırılmalı.

 

  1. ŞİRKET AİLE ŞİRKETİNEMİ DÖNÜŞTÜ? FATİH YÜCELİK NEDEN CEO SEÇİLDİ?

 

  • Fatih Yücelik, Aşkale Çimento’daki görevinden önce hangi şirketlerde hangi makamlarda görev yaptınız?
  • Bir Çimento grubunu yönetecek hangi eğitimleri aldınız? Hangi bölümlerde ne kadar süre ile çalıştınız?
  • Çimento üretim prosesinde ne derece bilgi sahibisiniz? Ne kadar süre ile çalıştınız?
  • Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden mezun olan, çimento sektöründe prosesin her aşamasında yöneticilik yapmış, yıllarca tecrübe edinmiş kişilerle kendinizi hangi özelliğinizle mukayese etmektesiniz?
  • Israrla sorulmasına rağmen bu güne kadar cevap vermekten imtina ettiğiniz grubun tüm şirketlerinden toplam ne kadar ve kaç şirketten maaş, prim, huzur hakkı vs. toplam ücretiniz ne kadar?
  • Genel Kurullarda sorulduğunda şirket sırrı olarak nitelendirdiğiniz rakamsal verileri şirket ortaklarına söylemekten imtina ederken, hisse temsil çoğunluğunu kaybettikten sonra gazetelere demeç olarak vermeniz çok manidar. Oysa bunları Genel Kurulda ortaklar huzurunda vermeniz gerekmez miydi?

 

  1. FİNANSAL YAPILANDIRMA

 

Söz edilen finansal yapılandırma sözleşmesi kurumsal bir sözleşmedir. Kanun gereği yapılmış olup şirket ile banka arasında yapılmıştır. Yönetimin değişmesi ile yapılandırmanın bozulması söz konusu değildir.

Yönetimin şahıs kefaleti ise mevcut yönetimin ibra (aklandıktan sonra) kefaletleri kaldırılacaktır.  Yeni yönetim şahsi kefaletleri verilecektir.

Dolayısı ile;

Yapılandırmanın bozulacağı, tekrar dövize dönüleceği, bankanın tekrar tüm fabrikalara el  koyacağı iddiası tamamen gerçek dışıdır.  Mevcut durumda tüm fabrikalar banka tarafından zaten ipoteklidir.

Yapılandırmanın bozulması  için;

  • Borç taksitlerinin zamanında ödenmemesi,
  • Şirketin kendi taktiri ile bozula bilir.

 

  • Bedelli sermaye artışı olacağı ve tüm hisselerin el değiştireceği ifadesi tamamen gerçek dışı bir algı yönetimidir.
  • Tüm yatırımlar durdurulacak ve kar payı dağıtılmayacak ifadesi tamamen gerçek dışı olup tamamen algı yönetimidir. Mevcut durumda bu kadar borç batağında iken, devam eden hangi yatırım var oda ayrı bir merak konusudur.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.