ETSO Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muharrem Özdemirin yanı sıra, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Mücahit Arvas, Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Orhan Akgüloğlu, Ticaret İl Müdür Vekili Muhammet Güneş, ETSO Genel Sekreter Vekili Kürşat Karagöl, Kredi Garanti Fonu Bölge Müdürü Suna Üvez, TOBBun uzman personelleri ile oda üyeleri katıldı.
Taşınır Rehni uygulaması hakkında hazırlanan tanıtım filmiyle başlayan toplantının açış konuşmasını ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muharrem Özdemir yaptı.
Toplantıyı düzenlemekteki amaçlarının, KOBİleri, çiftçileri, esnaf ve tacirleri, taşınabilir varlıklarını rehin göstererek finansmana daha kolay şekilde nasıl erişebilecekleri konusunda bilgilendirmek olduğunu ifade eden Özdemir, ayrıca, uygulamada finansman sağlayacak olan banka ve diğer kredi kuruluşlarının temsilcilerinin toplantıya davet edilerek karşılıklı görüş alış verişi ortamı oluşturmayı hedeflediklerinin dile getirdi.
Toplantıda daha sonra Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mehmet Mücahit Arvas kanunla ilgili bir bilgilendirme sunumu yaptı. Konuşmasında, dünyadaki işletmelerin sermaye yapısı (varlıkları) ile bankalar tarafından rehin olarak kabul edilen varlık türleri arasında önemli farklılıklar bulunduğunu ifade eden Arvas, işletmelerin sermaye yapısının; yüzde 44ünü makine, ekipman ve benzeri varlıklar, yüzde 34ünü alacaklar ve yalnızca yüzde 22sini taşınmaz varlıkların oluşturduğunu söyledi. Arvas konuşmasında şu ifadelere yer verdi; Bankalar kredi karşılığında yüzde 73 oranında taşınmaz rehni talep ederken, bu oran taşınırlar için yüzde 27ye gerilemektedir. Dolayısıyla, işletmeler ile kredi arz edenlerin (bankalar) talep ve beklentileri birbiriyle örtüşmemektedir. Bankalar, kredi karşılığı oluşan alacaklarını taşınmaz varlıklar ile teminat altına almak isterken, işletmelerin sermaye yapısı bu talepleri karşılamaktan uzak kalmaktadır. Bu durum, kredi piyasalarında etkinsizliğe sebebiyet vererek, işletmelerin finansmana erişimini zorlaştırmaktadır.
7 ülkedeki reform çalışmaları kapsamında, mevzuat düzenlemesi yapılarak bildirim esasına dayalı bir Rehinli Taşınır Sicil Sistemi kurulduğunu anlatan Arvas, Dünya Bankası tarafından 2013 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre reform çalışmaları kapsamında taşınır sicil sistemi kurulan ülkelerde; finansmana erişim sağlayan firmaların yüzde 8 oranında arttığı, faiz oranlarında yüzde 3 oranında bir düşüş yaşandığı, kredi vadelerinin 6 ay uzadığı ve bankalar tarafından finanse edilen işletme sermayesinin yüzde 10 arttığı tespit edilmiştir diye konuştu.
Arvas toplantıda ayrıca, 6750 Sayılı Kanunun Amacı, Taşınır Rehni Türleri, Teslime Bağlı Taşınır Rehni, Alacaklının Hakları, Rehin Sözleşmesi Şekli, Rehinli Taşınır Sicili ve Türkiyede Taşınır Sicil Rehin Sistemi (Tares) gibi konularda katılımcılara bilgi verdi.
Toplantıda, Türk Ekonomi Bankası (TEB) Erzurum Şube Yetkilisi Metin Özgödek de, Taşınır Rehni uygulamasının finans kuruluşları açısından işleyişi konusundan bilgilendirme yaptı.