SİYASETHaber Girişi : 09 Nisan 2018 13:34

Esenyurt'un DADAŞ Başkanı Alatepe ile Erzurum sohbeti

Esenyurt'un DADAŞ Başkanı Alatepe ile Erzurum sohbeti
Esenyurt Belediye Başkanı Ali Murat Alatepe: Aklımızda, fikrimizde Erzurum var!

Erzurum kamuoyunun son yıllarda adını sıkça duymaya başladığı Esenyurt Erzurumlular Derneği Başkanı Ali Murat Alatepe, Esenyurt Belediyesi Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun istifasının ardından 2017’nin son günlerinde Esenyurt Belediye Başkanlığı görevine seçildi. Erzurumlular’ın özellikle sosyal medyada ilk kez bir olup, “Ali Murat Alatepe başkan olsun” çağrısı yaptığı isim olan Alatepe’yi Esenyurt Belediyesi’ndeki makamında ziyaret edip, hem “hayırlı olsun” dileklerimizi ilettik hem de kendisiyle Esenyurt ve Erzurum üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. 

Esenyurt Erzurumlular Dernek Başkanı iken dikkat çeken çalışmalar gerçekleştiren, Sıla-i Rahim organizasyonuyla yüzlerce Erzurumluyu memleketiyle buluşturan, B.B. Erzurumspor’a maddi ve manevi destekler için sonuç getiren çalışmalara imza atan bir isim olarak son yıllarda adından söz ettiren Alatepe ile yaptığımız sohbetle sizleri başbaşa bırakıyoruz...

ERKHABER - Bizler gazeteciler olarak sizleri yakından tanıyoruz ama, okurlarımızın daha iyi tanıması için size Ali Murat Alatepe’nin hikayesini anlatın desem neler anlatırsınız?

ALİ MURAT ALATEPE - Her Erzurumlu gibi Erzurum hikayem var benim. Ben Erzurum merkez doğumluyum. 1966 yılında doğdum. Beş ablalı bir evde büyüdüm. Evin tek erkek evladıyım. Aşık oynadım, baca küredim, kolla çelik bilirim. Gazoz kapakları benim hayatımın değişmez oyuncaklarıydı o zaman. Gavur Boğan Mahallesi’nden geçerken korkuyorduk ama kalabalık gidiyorduk oraya. Dolaysıyla her çocuğun Erzurum’da yaşadığı şeyleri ben de yaşadım. Memleketimin bana çok şey kattığını düşünen bir insanım. 

ERKHABER - Erzurumlu olmak hayata 1-0 önde başlamak mı?

ALİ MURAT ALATEPE - Evet doğrudur. Bugüne kadar Erzurumluyum dediğimde bir Allah’ın kulunun yüzünü ekşittiğini görmedim. Hayatım boyunca da bu ruhu hep Erzurum’a nasıl verebilirim, ne yapabilirim düşüncesiyle de geçirdim. Biraz Ankara meselem olsa da 1989 yılından sonra İstanbul’a geldim.  Bir yerde de Erzurum’dan kopmadım, yani kopmamaya çalıştım. 2004 yılında İstanbul’da siyasete girdim. Bu süreç içerisinde de yine gidip Erzurumlu hemşerilerimi ben buldum. Ben Kürt, Türk ayrımı bilmiyordum. Bizim dönemlerimizde böyle bir ayrım yoktu. Burada Türk Erzurumlular varmış, Kürt Erzurumlular varmış ben İstanbul’da öğrendim. 

Erzurum’da yaşayanların yüzde 15’i Kürt ise yüzde 85’i de Türk. Esenyurt’ta baktık ki Erzurumluların yüzde 50’si Türk, yüzde 50’si Kürt. Dedik ki önce bunların tek Erzurumlu olması lazım. Hatta birilerin ortamı karıştırmaya çalıştığı dönemlerde biz Esenyurt’ta bunu başardık. 7-8 yıllık süreçte biz bir Erzurumlu olduk, tek Erzurumlu olduk. Her birimiz bireysel olarak önce Erzurumlu sonra Türk olduk. Önce Erzurumlu sonra Kürt olduk. İstanbul’da da bu iş görüldü. Orada yaşayan arkadaşlar alınmasın ama hep şunu söyledik. Erzurum denilince hep Kartal, Pendik hatırlanmasın. Burada da bir kitle var. Mesela yanı başımızda Arnavutköy’de de 30 bin Erzurumlu var. 40 bin Esenyurt’ta var. Yani burada da bir Erzurumlu kitle var. “Lütfen dikkate alalım” dedik. Bu da duyuldu. 

ERKHABER – B.B. Erzurumspor’a da destek veren organizasyonlarınızı hatırlıyoruz...

ALİ MURAT ALATEPE - Geçen yıl son baharda Erzurumspor İstanbul Çalışma Grubu diye bir oluşum kurduk. Biz de takımımızın şampiyon olmasını arzu ediyorduk. O dönem 5 TL SMS kampanyası vardı. Bu kampanyadan takımımıza fazla para gitmediğini öğrendik. Pendik’te Pendikspor için bilboardlarda, afişlerle kampanya yapmışlardı. İyi de para gitmişti. Bizde bunun biraz daha profesyonelini yapalım dedik. Bu düşünceyle biz buna başladık. Bütün hemşerilerimizi, buradaki STK kuruluşlarımızı aldık Erzurum’da ağırladık, kulüple bir araya getirdik. Bu arkadaşlarımızdan 1.5 milyon liraya yakın da bir kart sözü aldık. 450-500 bin liralık bir bölümünü de çok acil tahsil ettik. Tahsil ederken de elimizi dahi vurmadık. Herkes ödeyeceği bedeli kulübün hesabına gönderdi. Yapan firma kulübün hesabında parayı gördü. 

“ERZURUM’DAN GELENİN, GİDEBİLECEĞİ TEK ADRES OLMALI”

ERKHABER – Esenyurt Erzurumlular Derneği’nde de etkili çalışmalarınıza şahit olduk...

ALİ MURAT ALATEPE -  B.B. Erzurumspor ile ilgili yaptığımız bu çalışmanın ardından Esenyurt’ta var orada, Murat Alatepe diye biri var orada dediler. Federasyondan davet ettiler. Biz federasyona üye bir dernek değiliz. Ancak federasyon yönetimine dışarıdan giren bir üye olarak delege olarak girdim. Federasyon toplantısına katıldım. İlk toplantıda söz aldım. 23 derneğimiz varmış. 23 dernekle federasyon olmaz dedim. Herkes döndü bana baktı. Ne diyor bu adam diye. 2017 50, 2018 100 derneğe çıkalım dedim. İstanbul’da 250 derneğimiz var diye övünüyorum ama. Burada sadece 23 derneğimiz var. Nerede bu 250. Ben hep birleştiricilikten yanayım. Bir olmanın hür olmak anlamına geldiğini düşünenlerdenim. Burada Erzurum Cemiyeti kurma fikrim vardı. 

Çalışma gurubunda Mustafa Macit arkadaşımız konfederasyon fikrini ön plana çıkardı. Bunun üzerinde çalıştık ve bayağı da bir yol kat ettik. Yaklaşık olarak şu anda 6 federasyondan oluşan bir yapıyı hazırladık. Hatta alevi kardeşlerimizin çoğunlukta olduğu Aşkale Dernekler Federasyonu’nu aradım. Rica ettim önce onların gelmesini istedim. Gelin bunun tüzüğünde yer alın dedim. Hatta temel harcında yer alın dedim. Temel harcında yer almazsanız yarın bir sarsıntıda duvardaki sıvaysanız düşersiniz. Dün itibariyle kendileriyle görüştüm onlarda geliyorlarmış. 

Dolaysıyla şöyle 10 federasyonlu bir yapıya doğru gidiyor. Bizim içinde bulunduğumuz federasyonu üçe böleceğiz. Pendik, Kartal, Tuzla civarıyla ilgili bir federasyon çıkacak. Bir tane Ümraniye, Üsküdar Bölgesi Beykoz’a kadar bir federasyon, Haliç bölgesi bir federasyon, Bahçelievler’de de bir federasyonumuz var. Dolaysıyla şöyle 8 federasyon hazır. İzmit, Ankara, bursa yarın bunlara dahil olurlar çünkü biz bir Erzurum düşüncesindeyiz. 

ERKHABER – Hakikaten heyecan uyandıran bir oluşumdan bahsediyorsunuz, ancak bir de Erzurum gerçeği var ki, biz kolay kolay bir olamıyor, birlikte hareket edemiyoruz. Bu oluşuma karşı duranlar, girmek istemeyenler var mı?

ALİ MURAT ALATEPE - “Dışarıda kalanın başına buz düşe” diye de bir sloganımız var. Yani bu çatının altına gireceksiniz. Girmeyenin başına buz düşeceği kesin. Her toplantıda laf edeceğiz, her toplantıda taciz edeceğiz. Bu çatının altına insanları sokacağız. Siz Erzurum’dan geldiniz. Nereye gideceksiniz. Erzurum denildi mi bir tane adres akla gelmeli. Altında istese binlerce parça olsun hiç önemli değil ama burada çatın bir olsun, onunda bir başı olsun ve o baş en diptekine kadar hepsine eşit davransın. Bunu oluşturabildiğimiz anda da zaten Erzurumlunun İstanbul’da Palandöken’i kurduğumuz gün o gündür. Hep buna uğraştım. Bunda da epey yol kat ettik. Şu başkanlık süreci bunu biraz etkiledi ama bundan sonra da hem gönülden hem de maddi olarak emirlerinde çalışacağız inşallah. 

“MESELE HALKA HİZMETSE, KANUNA, HESABA TAKILMAMAK GEREKİYOR”

ERKHABER - Başkanım siz 1980’li yıllarda İstanbul’a gelmişsiniz. Buradan Erzurum’a baktığınızda nasıl bir manzara görüyorsunuz. Hem bir siyasi gözle hem de bir belediye başkanı olarak? 

ALİ MURAT ALATEPE - Erzurum sahip çıkılması gereken bir yer. Açıkçası bu anlamda da Mehmet Sekmen’e teşekkür etmek istiyorum. Çünkü Erzurum’da yapının artık büyükşehir havasına evrildiğini de görüyorum. İstanbul’u görmüş, İstanbul’u bilmiş ve İstanbul pratiği kazanmış bir başkanın orada olması çok önemli. 2 sene önce yılbaşı akşamı Erzurum’daydım. Bir sempozyuma iştirak ettim. Bir vatandaş başkanın önünü keserek “buraya sığmıyoruz” dedi. Başkan da genel sekreter yardımcısına dönerek “bir yer yapalım” dedi ve İbrahim Erkal Kültür Merkezi’ni birlikte açtık. Yani pratik oldunuz mu her işi yaparsınız. Mesele insana hizmetse kanuna ve hesaba çok fazla takılmamak gerekiyor. Çünkü hakkın halksız tecelli etmeyeceği kanaatindeyim. Bu anlamda da halkın dediklerini yapan bir zihniyette olmak lazım. Şu anda onu görüyorum. En azından aydınlık bir şehir. En azından projeleri olan bir şehir. Eee biraz da modernize edilen bir şehir haline geliyor. Nüfusumuz yeni düşmüş. Bu iyi bir şey değil. Erzurum’da yaşamakta tabi kolay değil. Çünkü soğuk bir şehir. Bu soğuğu da başka şeylerle tolere etmek lazım. İnsanların o soğuğu çekmeleri için bir sebeplerinin olduğunu izah etmeniz lazım. Dolaysıyla bizim buna biran önce başlamamız lazım. 

 

ERKHABER – Dernek olarak gerçekleştirdiğiniz Sıla-i Rahim organizasyonuyla özellikle bu yaz yüzlerce Erzurumlu hemşerimizi memleketiyle buluşturdunuz, biraz da bu çalışmadan bahseder misiniz?

ALİ MURAT ALATEPE – Bahsettiğiniz etkinliğin bu yaz 3’ncüsünü yaptık. İnsanlar buna biraz farklı baktı ama buradan götürdüğümüz insanların yüzde 50’si Erzurum’u ilk kez görenler, diğer yüzde 50’sinin yüzde 40’ı da şehir merkezini ilk kez görenler. Yani adam köyünden çıkmış Erzurum’u görmeden İstanbul’a gelmiş.  Bu götürdüğümüz insanlardan 35 kişi geri döndü ve şu an Erzurum’da yaşıyor. Bu Erzurum’a olan dönüşü de hızlandırdı. İstanbul’da 1 milyon olmaktansa Erzurum’da üç milyon olmayı tercih ederim. Dolaysıyla buradan baktığım zaman kesinlikle yatırım yapılması, devlet tarafından daha çok desteklenmesi, doğalgaz indiriminin acil yapılması gerektiğini düşünüyorum. Ben burada 250 TL öderken orada insanların 750 TL ödemeleri Erzurum’dan kaçmaları için bir sebep zaten.  Hatta bin olsam hiç ücret almam. Burası bizim toprağımız. İnsanların oldukları yerde rahat edebilecekleri ve para kazanmalarını sağlayacak projeleri hayata geçirmemiz lazım. Bunu da sadece belediye yapamaz. Ben ayrıca devletimize de teşekkür ediyorum. Teşvikler, yardımlar, yatırımlar var. Turizmi de Kayseri’ye kaptırmadan yürümemiz lazım. 

ERKHABER - Belediye anlamında 1 yıllık bir süreniz var. Bizim gönlümüz yeniden aday olup seçilmenizi arzu ediyor. Birazda buraları konuşalım. Nasıl bir belediye aldınız. Bu bir yıllık süreyi nasıl değerlendireceksiniz?

ALİ MURAT ALATEPE -  İki dönemdir burada meclis üyesiyim. Ayrıca Büyükşehir belediyesi meclis üyesiydim. 1989’dan beri bölgeyi biliyorum. 2004 yılından buyana da bu bölgede siyaset yapıyorum. Dolaysıyla yabancı olmadığım bir bölge ve yabancı olmadığım bir belediye.  Meclis üyeliğimin 5 yılı encümen üyeliğiyle geçti. İşleyişle ilgili de bilgim oldu. Toplu konutlar özel ilgi alanım. Oralara yapılan hizmetlerin koordinasyonunu sağlamıştım. Esenyurt Belediyesi 2 gün önce açıklanan nüfusa göre 846 bin 500 nüfusuyla şu anda İstanbul’un en büyük ilçesi. Türkiye’nin de zannediyorum 5’nci büyük ilçesi ama bir yıl sonra 2’nci büyük ilçesi olacak. Bu hızla büyüyen bir ilçe yok. Nüfusumuz her yıl 50 bin artıyor. Mesela araştırsak Erzurum’dan İstanbul’a göç eden 2 bin insanın 200’ü Esenyurt’tadır. Bizim bütçemiz 35 büyükşehir belediyesinin 25’in den fazladır. Sorunlarımız var tabii ki ama çözülemeyecek gibi değil. Daha çok hizmet ederek Esenyurt’un problemlerini çözerek yom kat ediyoruz. Birinci önceliğimiz insanların probleminin çözümünde arada hiçbir engel olmaması. Sembolik olarak da ben belediyenin bütün kapılarını söktürdüm. Mazbatamı aldığım gün mesai bitiminde talimat verdim. Sabah herkes işe geldiğinde kapı yoktu. Termal turizmimiz var. Ben bunu Erzurum için de önermiştim. Ben size iddialı bir şey daha söyleyeyim. Erzurum’dan 2 bin nüfus gitmiş ya onun içinde en az 200 tanesi de otellerin yetişmiş personelidir. Siz otelde personel yetiştiriyorsunuz adamlar kış bitince çıkıp gidiyorlar. Antalya’da, İzmir’de, Alanya’da işe girip bir daha da Erzurum’a gelmiyorlar. Dolaysıyla bu yetişmiş personelde elimizden kaçmayacak pozisyona gelmiş olur. Biz ne yapıp edeceğiz Esenyurt’da ki vatandaşların burada çalışmasını burada kalmasını sağlayacağız. Erzurum’da kini de Erzurum’dakiler sağlayacak diye düşünüyorum. Bizim projelerimiz insana dönük projeler. 

 

ERKHABER - Bu bölgede konut problemi mağdurları oluşmuştu. Onunla ilgili bir çalışmanız var mı?

ALİ MURAT ALATEPE -  Var tabii ki. 3 bin aile ama o 3 bin aile bankadan kredi kullanırken banka sizden bir eksper ücreti kesiyor. Gidip önce o konutun olup olmadığına bakıyor. O konutun iskanı, ruhsatı, tapusu var mı? Gerçekten o proje kaç katlı. Bunlara bakıyor. Banka kendini garanti altına aldıktan sonra bu satışı yapıyor. Bizim insanımız gelmiş. Dolandırıcı bir müteahhit 5 katlı yere 15 kat satmış ve bunları mağdur etmiş. Şu anda belediye bunun hiçbir yerinde değil. Ancak belediye başkanlığının koltuğundan kalkıp halkın yanına geçtiğim zaman belediye bunun her yerinde. Karadayı mağdurları buranın yanında çok minicik kalıyor. Biz daha çok bu dolandırıcı müteahhidin eline düşmüş mağdurları belediyenin imkanlarını kullanarak nasıl rahatlatırız diye çalışmalar yapıyoruz. İTܒden bir ekibe hemen de burayı çok iyi bilen yerel bazlı bir teknik ekibe dışarıdan raporlama yaptırıyorum. Üç raporum olacak elimde bir tanesi belediyemin yazdığı rapor. Bir tane dışarıdan teknik rapor, bir tane de halkın gözüyle rapor. Bu üç rapordan sonra insanları rahatlatmak için bir çalışma yapacağız. Ama teknik olarak ticari hukuki bir meseledir. Gidip insanların kendilerini dolandıranı bulmaları lazım ancak biz halkımızın refaha kavuşması için bu işe dahil olacağız. 

 

“EN İYİ İKİNCİ ADAMLAR HEP ERZURUMLU, ÇÜNKÜ...”

ERKHABER - İstanbul’da çok fazla Erzurumlu var ama sizin gibi siyasette olan az. Bu anlamda yeterli lobi yapabiliyor muyuz. Bu bahsettiğiniz konfederasyon buna da vesile olabilir mi?

ALİ MURAT ALATEPE - En iyi ikinci adamlar Erzurumlu. Çünkü Erzurumlu’ya güvenebilirsiniz, Ona rahatlıkla bir şeyler teslim edebilirsiniz. Birincilerin Erzurumlu olamamasının nedeni bizim arkamızda kimsenin olmayışıdır. Dolaysıyla bu tek yapıyı kurarsak siyaseten de çok önemli. Beni bir yere getirsin diye bu yapıyı istemiyorum. Ben zaten kendi ayaklarımın üzerinde duruyorum. Ben normal çalışmalarımı yapa yapa geliyorum. Rabbim de beni bir yere getiriyor. Esenyurt’ta Belediye Başkanı olmak için kimseyi tanımanız gerekmiyor. Cumhurbaşkanını veya Başbakanı tanımanız gerekmiyor. Sizin sadece çalışmanız gerekiyor. Şayet konfederasyonu kurarsak farkındalığımız artacak. 

ERKHABER - Son olarak mesajlarınız nelerdir?

ALİ MURAT ALATEPE - Aklımızda, fikrimizde Erzurum var. Biz vatanımızı çok seven insanlar olduğumuz için Erzurum’u çok seviyoruz. Biz kabe’yi, Kudüs’ü, Afrin’i çok seven insanlarız. Ben biliyorum ki, Erzurum’u çok seversek, Afrin’i de çok severiz. Erzurum’u çok seversek bugün Kudüs’te kimse bir şey yapamaz. Bizden destek bekleyen belediyelere yatırımımız 30 milyon TL’yi aşkın. 2 yıl önce yaptığımız sıla-ı rahim de 13 köyümüzün 13 okulunun bahçesine çocuk oyun alanı kurdurdum. Cami bahçelerine de 13 tane çardak gönderdim. Bu küçük dokunuşlar daha anlamlı geliyor. Biz kardeşiz bize görev düştüğü anda hiç tereddüt etmeyiz. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.