EKONOMİHaber Girişi : 21 Şubat 2018 13:09

Erzurumlular talip olacak

Erzurumlular talip olacak
1956 yılında yaptırılan ve ülkenin “ilk” sayılabilecek şeker fabrikalarından biri olan Ilıca Şeker Fabrikası özelleştirme ihalesi 11 Nisan’da yapılacak.

Erzurumlular talip olacak

Şeker Fabrikasının ihalesi 11 Nisan’da

1956 yılında yaptırılan ve ülkenin “ilk” sayılabilecek şeker fabrikalarından biri olan Ilıca Şeker Fabrikası özelleştirme ihalesi 11 Nisan’da yapılacak.

Resmi Gazetede yayınlanan ilana göre Türkiye Şeker Fabrikası Anonim şirketine ait şeker fabrikalarından Bor, Çorum, Kırşehir ve Yozgat fabrikalarının özelleştirme ihalesi 3 Nisanda, Erzincan, Erzurum, Ilgın,Kastamonu ve Turhal fabrikaları için 11 Nisan’da, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş fabrikaları için 18 Nisan’da ihale gerçekleştirilecek.

İhale için gerekli teminat tutarlarıda belirlendi. Buna göre geçici teminat tutarları ayrı ayrı olmak üzere; Erzincan, Erzurum, Kastamonu,Alpullu, Elbistan ve Muş fabrikaları için 3 milyon TL, Bor, Kırşehir, Yozgat ve Burdur fabrikaları için 4 milyon TL, Çorum, Ilgın, Turhal ve Afyon fabrikaları için 5 milyon TL geçici teminat bedeli yatırılacak.

İhalelere gerçek ve tüzel kişiler ile yatırım fonları ve ortak girişim grupları katılabilecek. Pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek ihaleler, teklif sahiplerinin katılımı ile yapılacak açık artırma usulüyle yapılacak.

Erzurum Şeker Fabrikasının satışıyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Doğu Anadolu Bölge Başkanı Vahit Bingöl, başta Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı olmak üzere, Ticaret Borsası,Esnaf odası gibi bir çok sivil toplum örgütünün taşın altına elini koyarak bu Ilıca Şeker Fabrikasının Erzurumlularda kalması adına çaba sarf etmesi gerektiğini belirtmişti.

Bingöl açıklamasında “Zaman kısa ama, hızlı hareket edersek kolektif bir biçimde bir şirket kurularak ihaleye katılmak mümkün. Neden Erzurum’da da Torku benzeri bir şirket çıkmasın! Kaldı ki, Ilıca Şeker Fabrikası, komplike bir fabrika. Bünyesinde hem makina ve hem de alkol fabrikası var. Makine fabrikası, eskilerde yeni bir şeker fabrikası kurabilecek  özelliklere sahipti. Şimdi o özelliğini koruyor mu, bilemiyorum. Ama altyapı mevcut. İstenirse her şey yapılabilir” demişti.

Konu ile ilgili olarak Erzurum milletvekili Mustafa Ilıcalı’nın da geçtiğimiz günlerde Erzurum’a gelerek Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasında,Vali Seyfettin Yazıcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, ve Erzurum’da faaliyet gösteren STK başkanları ile  bir araya gelerek konuyu görüştüğü öğrenildi. Fikir jimnastiği yapılan toplantı sonrası twitter hesabından bir açıklama yapan milletvekili Mustafa Ilıcalı “ En fazla sayıda çiftçimizi bünyesine dahil edebilecek, çoklu katılım modellerinin incelenmesi ve oluşturulacak bu model ile şeker fabrikamızın özelleştirme sürecinin takip edilmesi, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli koordinasyonun sağlanması için milletvekillerinin aktif rol almaları kararlaştırılmıştır” dedi.

Önümüzdeki süreçte, bu toplantı sonrası hazırlanacak raporlar doğrultusunda model belirlenerek, Erzurum Şeker Fabrikasını  Erzurumluların alması için gerekli girişimlerin yapılacağı öğrenildi.  

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.