Geçen hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin almış olduğu bir karar Erzurumlu olarak bizler için övünç kaynağı olurken bir yandan da vefasızlığımıza ışık tuttu desek çokta abartmış olmayız.
Geçen hafta Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin almış olduğu bir karar Erzurumlu olarak bizler için övünç kaynağı olurken bir yandan da vefasızlığımıza ışık tuttu desek çokta abartmış olmayız.
Söz konusu kararın şehrimizle ilgisi Erzurumlu Nafiz Kotan’dır. Kendisi I.Dünya Savaşı döneminde ordumuza yaptığı uçak bağışlarıyla çok büyük destek vermiş ve havacılık tarihimize bu katkılarından dolayı adını altın harflerle yazdırmış bir vatanseverdir. Ticaret yaparak kazandığı parasıyla uçaklar alıp ordumuza bağışlamıştır. Alınan uçakların bazılarına Nafiz Bey’in adı verilmiş ve bu uçaklar Kurtuluş Savaşı, Sakarya Meydan Muharebesi ve İstiklal savaşlarında ordumuz için son derece önemli görevlerde kullanılmıştır. Bununla da yetinmeyen Nafiz Bey ülkenin paraya en çok ihtiyacı olduğu dönemde mevcut bütün parasını Atatürk’ün emrine vermiş ve ülkemiz için bizlerin asla ödeyemeyeceği bir fedakârlıkta bulunmuştur.
Ankara’nın Ulus semtinde bulunan Erzurumlu Nafiz Bey Apartmanı, Cumhuriyetin ilk yıllarında Nafiz Kotan tarafından yapılmış Ankara’nın ilk asansörlü ve kaloriferli binasıdır. Bugün tarihi eserler kapsamında değerlendirilen bu bina yıllarca mekruh bir şekilde kaderine terk edilmiş ardından “Tarihi Ulus Projesi” kapsamında korunma altına alınmıştır. Ve Ankara Büyükşehir Belediyesi de bu binanın “Kent Müzesi” olması yönünde bir teklifi değerlendirip bu konuda bir karar almıştır. Bu karar hem tarihi koruma altına almak hem de Cumhuriyetimiz için yaptığı fedakarlıklardan dolayı Nafiz Kotan için yapılmış bir vefa sembolüdür.
Ankaralıların vefasından sonra gelelim Erzurum’un ve Erzurumluların Nafiz Kotan’a olan vefasızlığına. Diyeceksiniz ki “O kadar da vefasız değiliz birkaç okula ismini verdik” diye. Ama bu diyeceğiniz benim olaya bakış açımda hiçbir değişiklik yapmayacaktır bunu belirteyim. Çünkü asıl vermemiz gereken değer bu kadar olmamalıydı. Ülkemiz havacılık tarihi için uçaklar alacak kadar önemli şeyler yapmış ve değer görmüş bir kişinin isminin bu şehrin havaalanına verilmesi gerekirdi.
Havaalanları bir şehrin diğer şehirlere ve ülkelere açılan en önemli kapılarıdır. Bir nevi şehre uçakla gelen insanların adım attıkları ve akıllarında kalan ilk yerdir. Emin olun Erzurumlu Nafiz Kotan adı bu ülkenin çok büyük bir kesimi tarafından Ankara Büyükşehir Belediyesinin aldığı kararla tanındı. Şehrimizde de böyle olduğuna eminim. Belki de bir çok kişi halen bihaberdir.
2011 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından Nafiz Kotan’ı ölümsüzleştirmek adına savaş döneminde almış olduğu uçaklardan birinin maketi törenle Erzurum Havaalanına asılmıştı. 12 metrelik bu maket uçak havaalanı içinde havada asılı duruyor. Sormak isterim ki bu şehre gelen kaç kişi o maketin bu maksatla asılmış olduğunu biliyor yada merak ediyor? Tabi ki bilmiyoruz ama bildiğimiz şey şudur ki havaalanına asılan maket uçakla Nafiz Kotan ölümsüzleştirilmez sadece hatırlanmış olunur.
Ölümsüzlük; bir insanın yapmış olduğu buluşlarla, fedakarlıklarla, mücadeleyle ve zaferlerle olur ki Nafiz Kotan bugün konuşuluyorsa eğer bilinmeli ki ülkemiz için yaptığı fedakarlıklarla tarihe adını yazdırarak her zaman hatırlanacağı için ölümsüz olmuştur. Kendisine vefakâr görünmek adına aldığı uçağın maketini havaya asmakla sadece havadan bir olayın ev sahipliğini yapmış olmaktayız.
Bu şehirde hep birileri iş yapmış gibi görünsün diye içi boş şeyleri süsleyip sunmak artık bir şekilde son bulsun ve bizlere anlam katan değerleri yaşatmak adına bir takım girişimler yapılsın. Siyasette yıllardır iktidarın en yüksek oy oranlarından birini aldığı Erzurum da eğer ki bizler mevcut adı Erzurum Havaalanı olan şehrimizin hava terminaline Nafiz Kotan Havaalanı ismini verdiremiyorsak bu da bizim ayıbımız olsun. Başka şehirlerin bizim değerlerimize değer vermesine övünmek yerine kendi değerlerimize sahip çıkmalıyız ki o zaman vefadan yana sözümüz olsun..
Bilgiyle Kalın…