Mahalle yanarken, deli saçını tararmış
9 gün sürecek bir festival. Dünyanın parası harcanacak, hem de ekonomik anlamda zor günler geçirdiğimiz şu günlerde. Peki atılan taş ürkütülen kurbağaya değecek mi? Yani harcanan paraya değecek mi? Erzurum’a kültürel anlamda ne zenginlik katacak?
Erzurum Kültür Yolu Festivali (!)
Etkinlik takvimini bir göz attım. Konserler, tiyatro gösterileri söyleşiler ne ararsanız var. Alişan’dan tutun da Dedublüman’a ( bu bir müzik gurubuymuş ) Buray’dan Madrigal’e ( bunu da ilk kez duydum, buda müzik gurubuymuş) “Madrigal ne demek” diye doktor Google’a sordum yanıtı ilginçti: Madrigal genel tanımıyla Orta Çağ'ın sonları, Rönesans ve Barok dönemlerini kapsayan, genelde dini olmayan vokal müzik kompozisyonudur. Çok seslidir ve iki ile sekiz arasında değişen düzenlemeler, geleneksel olarak enstrüman eşliği olmaksızın seslendirilir.
Tam Erzurum’a göre değil mi?
Yazıktır günahtır!
Milletin boğazından keserek ödediği vergileri bunlara harcamak akıl izan işi değil.
Okullar açılacak masrafları nasıl ödeyeceğim diye kara kara düşünen veliler varken, asgari ücretle ay sonunu getiremeyen vatandaş varken, şehirde yaşanan sel felaketinin yaraları bile henüz sarılmamışken, esnaf, memur, emekli tasarruf tedbirleri diye ekonomik başarısızlığın yükünü çekerken, Belediyeler devlette tasarruf tedbirleri nedeniyle yatırımlarını durdurmuşken, para yok diye kamuya çalışan alımı durmuşken, vatandaş Dedublüman’ı dinleyerek rahatlayacak. Ya da neydi Madrigal’i dinleyerek huzur bulacak (!)
İnsanların aklıyla dalga geçiyorlar. Emekliye üç kuruş zammı para yok diyerek geri çeviren, 17 bin lira asgari ücreti oldukça yüksek bulan, tasarruf için kamuda servisle işe gitmeyi kaldıran Ekonomi Bakanı, bu adını bile bilmediğimiz söyleyemediğimiz sanatçılara çuvalla para verilmesine hangi akla hizmet müsaade ediyor anlamış değilim.
Ayrıca bu festivali o kadar baştan savma yapıyorlar ki Erzurum’daki Çifte Minareli medrese diye Sivas’ta ki Çifte Minareli medreseyle görsel hazırlıyorlar. Maksat iktidara yakın sanatçılar para kazansın, gerisi mühim değil.
Geçtiğimiz gün Avukat Ebubekir Elmalı bir fotoğraf paylaştı.
Erzurum’daki İŞKUR Binasının üzerine boydan boya bir Alişan konseri afişi asılmış. Müthiş bir ironi değil mi? Erzurum’un en önemli sorunu işsizlik. İşi olanların yüzde 80’i de asgari ücretle çalışıyor. İşte bu işsiz vatandaşa iş bulmakla yükümlü İŞKUR binasına asılan o afiş, işsizlerin devletin ne kadar umurunda olduğunun açık bir göstergesi. Elmalı fotoğrafı bir Erzurum sözüyle paylaşmıştı “Çarşıda mum kalmamış korun talaşınaydı” bende diyorum ki “Mahalle yanarken, deli saçını tararmış”…
Benim paramı gereksiz yere harcayana zehir zıkkım olsun
Yazın kardeşim yazın lütfen,
Tasarruf ediyor bay sekmen
Sinan bey, Erzurum, Erzurum olalı bele zülüm görmedi.. 20 sene de şehrin geldiği durum orta da abi..
Evet Sinan kalemine sağlık, bizim şehir kültürü sadece çalgı, çengi olarak anlıyor ve öyle yaşıyor. Tabi program içeriğinden de çok bilgim yok. Yinede bu tür festivallerde sanat, edebiyat, söyleşi, dinleti olmalı belki son akşamda bir konser olabilir diye düşünüyorum.