Türkiye Değişim Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ebubekir Elmanı'nın tahmini doğru çıktı. Asgari ücret belirlenmeden önce katıldığı bir televizyon programında konuşan Elmalı, Asgari ücret en az 4.180 lira olacak demişti.
Türkiye Değişim Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ebubekir Elmanı'nın tahmini doğru çıktı. Asgari ücret belirlenmeden önce katıldığı bir televizyon programında konuşan Elmalı, Asgari ücret en az 4.180 lira olacak demişti.
Yaptığı yapıcı eleştirilerle siyasette farklı bir üslup benimseyen Türkiye Değişim Partisi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Ebubekir Elmalı, kısa sürede yaptığı yerinde tespitlerle siyasette konuşulmaya başlandı.
2 Aralıkta katıldığı bir televizyon programında ekonomik değerlendirmelerde bulunan Elmalı, Asgari ücretin en az 4.180 Lira olacağını iddia etmişti. Elmalı programda şunları söylemişti; “ Şu anda asgari ücret net 2 bin 829 brüt 3 bin 40 lira. Şu anda bir işçinin işverene maliyeti de 4 bin 203 lira. Şimdi bir iş sözleşmesinde, emeğini ortaya koyan işçi, o işçiyi çalıştırıp, mal ve hizmet üreten ülke ekonomisine katkıda bulunan işveren, birde işçi zayıf olduğu için sosyal devlet gereği işçinin haklarını korumak için bir fon oluşturan devlet vardır. Üçlü bir sac ayağı vardır. Dolayısıyla asgari ücret üçünü de ilgilendiriyor. Normalde asgari ücret belirlenirken, Hacettepe Üniversitesi’nden beslenme sepeti tarzında bir veri oluşturuluyor. Ağır iş kolunda çalışan bir işçinin ne kadar kaloriye ihtiyacı var, orta iş kolunda çalışanın ne kadar, hafif iş kolunda çalışanın ne kadar kaloriye ihtiyacı var belirleniyor. Daha sonra TUİK verilerine göre bunun fiyatlandırmasını yapıyor. Hesaplamanın nasıl yapıldığını belirtmek için anlatıyorum. Bu hesaplar geçen yıl yapıldı ve ortalama 2 bin 600 lira olarak belirlendi. Geçen yıl için belirlenen asgari ücret verilerin yüzde 20 üzerinde. TUİK verilerine güvenilip güvenilmeyeceği de ayrı bir tartışma. Biz Türkiye değişim partisi olarak daha bağımsız bir kuruluş olması taraftarıyız, o konu ayrı, yeri geldiğinde anlatırız. Bu gün gelinen noktada enflasyon rakamları gerçekten TUİK’in verdiği rakamların çok ötesinde. Bunu işverenler bile kabul ediyor. Şöyle bir çıkış yolu öneriliyor; Türkiye’de yaşanan bu durum nedeniyle enflasyon yüzde 20 değil de yüzde 25 olarak hesaplanabilir. Bu doğrudan artış olarak verilebilir. İşveren bu yüzde 5’lik kısmı sinesine çekebilir, hakkaniyet için. Devlet de şu anda zaten bir işçi üzerinden yüzde 15 vergi alıyor, bu vergiyi şu geçiş süreci içerisinde yüzde 5’ e çeksin. Ya da hiç almasın. Böyle bir standart konulursa asgari ücret 4 bin 180 liraya geliyor ve herkes kendine düşen oranda taşın altına elini koymuş oluyor. Aslında olması gereken, bizim partimizin anlayışına göre rakamların konuşulmaması, bir sistem oluşturulup bu sistem üzerinden asgari ücretin hesaplanmasıdır. Tavsiyemizde şudur TUİK’i daha bağımsız hale getirelim. Rakamlar gerçeği yansıtsın. Açlık sınırı asgari ücret sınırıyla aynı ise hiç vergi alınmasın. Asgari ücret tartışması da son bulsun.”
Asgari ücretin 4.253 lira olarak belirlenmesi sonrasında da bir açıklama yapan Türkiye Değişim Partisi Genel Başkan Yardımcısı Elmalı, " Belirlenen ücret tatmin edici Türkiye şartlarında gerçekçi bir rakam. Ancak Asgari ücretin çalışanda memnunyete sebep olması için, Enflasyon kontrol edilebilir durumda olmak zorunda. Aksi takdirde yapılan bu artış sonrasında da çalışanın cebindeki para her geçen gün erimeye devam edecek. Bu arada Asgari ücrette yapılan artış sonrasında, Asgari ücretten yüksek maaş alan çalışanların da maaşlarında iyileştirilme yapılmazsa, Türkiye Aszgari ücret rakamlarıyla çalışılan bir ülke haline gelecektir. Bu artışla en düşük emekli maaşı asgari ücretin altında kalmıştır. Yine sağglık çalışanlarının, göreve yeni başlayan öğretmenlerin, maaşları da asgari ücret sınırındadır. Bu noktada da maaş artışlarının yapılması gerekmektedir" dedi.