GÜNDEM Haber Girişi : 14 Ekim 2024 09:24

Elmalı, Valiliğin böyle bir yetkisi yok, kredi kartından vergi alınması akıl tutulması

Elmalı, Valiliğin böyle bir yetkisi yok, kredi kartından vergi alınması akıl tutulması
Elmalı, " Valilik genelgesi hukuka aykırı, Kredi kartlarından vergi alınması akıl tutulması."

Savunma sanayi katkı payı: 100 bin TL kredi kartı limitine yıllık 750 TL vergi getirilmesini eleştiren Tanınmış Hukuk adamı Avukat     Ebubekir Elmalı, “bu teklif akıl işi değil.” dedi. 

 

 

Erzurum ve Türkiye gündemi ile ilgili açıklamalar yapan Avukat Ebubekir Elmalı, Erzurum valiliği tarafından yayınlanan düğün ve eğlence genelgesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu genelgenin Erzurumluların bireysel haklarını sınırladığına dikkat çeken Elmalı, “ Erzurumluların bireysel haklarını sınırlayan ‘nişan düğün’ gibi organizasyonlarda kaymakamlık iznini zorunlu kılan Valilik düzenlemesi hukuka aykırıdır. Uygulanması bireysel hak ve özgürlükleri hukuka aykırı bir şekilde sınırlandırır.  Silah vs düzenlemeleri tamam ama kaymakamlık iznine karşıyız. Dava açacağız.” Dedi. 

 

 

 

Valiliğin yetkilerinin yasayla belli olduğunu ifade eden Elmalı, “Genelgenin dayanak gösterildiği yönetmelikte Valiliğe bu kadar geniş bir yetki verilmiyor.” Dedi.  

 

 

 

Öte yandan AK Parti’nin, limiti 100 bin liranın üstündeki kredi kartlarından yıllık 750 TL kesinti yapılması yönündeki teklifini akıl tutulması olarak niteleyen Avukat Ebubekir Elmalı,  “ Kredi nedir? Kendimizin olmayan para. Kendimizin olmayan muhtemel paradan 750 TL vergi alınacak. Allah idarecilere akıl fikir bize de sabır versin.” dedi. 

 

 


Gayrimenkul, araç alım satımları ve tapuda yapılan diğer işlemlerden de zorunlu fon kesintisi yapılmasının planlandığı teklifle ilgili eleştirilerde bulunan Elmalı, “ bu teklifle, Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na katkı payı, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar fon payı kesilmesi planlanıyor. 

 

Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı 750’şer lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 liralık kesinti yapılması planlanıyor.

 

Noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3.000 lira, ikinci araç alım satımında 1.500 lira, diğer işlemlerden 75 lira alınacak.

 

Ayrıca Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde de yeni düzenleme yapılıyor.


Buna göre halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 cm³’ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alınacak.

 

Teklif yeni vergiler de öngörüyor. Buna göre askeri amaçlar dışında kullanılanlar hariç olmak üzere dronelar, ÖTV matrafı 5 bin liranın üzerinde olan kol saatleri de vergi kapsamına alınacak. 

 

Ekonomik krizin bütün faturası vatandaşa kesiliyor. Ekonomik anlamda beceriksizliğin faturası zaten zor şartlarda, kıt kanaat geçinen vatandaşa kesmek gerçekten akıl tutulmasıdır. Siz ekonomi politikalarını belirlerken vatandaşa mı sordunuz da fatura ona kesiliyor.” Dedi. 


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.