GÜNDEM Haber Girişi : 22 Ekim 2024 16:25

Elmalı net konuştu, bu şartlarda umut hakkını kullanamaz.

Elmalı net konuştu, bu şartlarda umut hakkını kullanamaz.
MHP Lideri Devlet Bahçelinin grup konuşmasında, kurduğu cümleler gündeme bomba gibi düştü.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bugünkü grup toplantısında PKK terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan ile ilgili "Tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini açıklasın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenleme yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" açıklamasının ardından umut hakkı kavramı bir kez daha kamuoyunun gündemine geldi. 

 

 

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız tanınmış hukuk insanı Avukat Ebubekir Elmalı, mevcut şartlarda 'umut Hakkı' kullanımının hukuken mümkün olmadığını belirtti. 

 

Elmalı, " Normalde ağırlaştırılmış müebbet nedir diye baktığınız zaman müebbet ömrü billahtır. Yani ömrü boyunca hapis cezasını cezaevinde yatmasıdır. Ağırlaştırılmış müebbet bize idamın yerine getirildi. Önceden idam vardı. Ağırlaştırılmış müebbette, normalde ömür boyu yatması lazım, fakat biz de  ceza infaz yasasına göre ağırlaştırılmış müebbet 36 yıldan sonra şartları varsa koşullu salıverme, yani tahliye oluyor. Ancak,  Abdullah Öcalan tutuklandıktan sonra 2005'li yıllarda infazda bir düzenleme yaptık dedik ki; ' bundan sonra devletin anayasal düzenine ve devlete ilişkin suçlarda, Terör suçlarında ağırlaştırılmış müebbet alanlarda, 36 yıl geçerli değil bunlar ömür boyu yatacak'

 

 

Yani aslında her türlü suçta dolayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan kişi 36 yıldan sonra şartlı tahliye ile çıkabilecekken,  terör örgütü üyeliği veya terör örgüttü liderliğinden müebbet alan bir kişi,  36 yıl sonra çıkmayacak ölene kadar cezaevinde kalacak.Yapılan düzenleme buydu

 

 

Dolayısıyla burada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alıp, ömür boyu yatması gerekirken, belli bir süreden sonra dışarıya çıkarılmasına 'Umut Hakkı' deniyor.  Bu bizim yasalarımıza göre 36 yıl. 

 

 

Dolayısıyla şu an geçerli olan yasalara göre,  Abdullah Öcalan için böyle bir düzenleme yapılması mümkün değil.

 

 

Bunun için kanunda değişiklik yapılması lazım öncelikle 36 yılı 25 yıla indirmeleri lazım.  Çünkü 25 yıl oldu 36 yıl henüz dolmadı. Bu hükmü değiştirirseniz, yani 36 yılı 25 yıla düşürürseniz, bir çok ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar içinde tahliye yolu açılır. " dedi. 

 

 

 

Hukuken durumun bu şekilde olduğunu ifade eden Elmalı, siyaseten tehkilelerden de bahsetti. Elmalı, " Siyaseten Türk Bölgesel Yönetimi kurulmuşken, Kuzey Irak'ta Suriye'de Amerika'nın güdümü ile YPG kurulmuşken ve devletleştirilmek istenirken,  YPG adıyla bu terör örgütü kurumsallaşmışken, bu aşamada terör örgütü liderinin muhatap alınarak oturulacak bir masada bu terör örgütü Toprak almadan vazgeçmeyecektir." dedi. 

 

 

Elmalı Terör örgütünün Federatif devlet isteyebileceğine dikkat çekerek şunları söyledi; " Bu talep bizim için kabuledilebilir bir talep değil. Bizim Anayasamız buna aykırı. Kaldı ki özümüz gereği de, devlet geleneğimiz gereği de asla kabul edemeyeceğimiz bir talep.  Dolayısıyla aslında ölü doğacak bir teklif bu. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.