Usta Gazeteci Deniz Zeyrek, ERÇİMSAN'la ilgili yine detaylı bir yazı kaleme aldı. Milyonlar neden fakirsiniz, birileri neden çok zengin? başlıklı yazı, Erzurum'da büyük yankı uyandırdı.
Daha önce Bir Servet Transferi hikayesi başlığıyla, ERÇİMSAN Holdingi kaleme alan Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek, bu kez de şirketin büyük bir başarıymış gibi hissedarlarına sunduğu SANÇİM'in nasıl alınıp satıldığını gözler önüne serdi. Belediyenin de dahil olduğu bir çok hissedarın mağdur edildiği şirkente bakın işler nasıl yürüyormuş?
İşte Usta Gazeteci Deniz Zeyrek'in o yazısı...
29 Mart 2024 günü "Bir SERVET TRANSFERİ Hikayesi" başlıklı yazımda, ERÇİMSAN isimli şirkette, Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin (yani kamunun, yani devletin) hisselerinin yüzde 31,5 olması gerekirken nasıl yüzde 17,99'a düşürüldüğünü anlatmıştım.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, bu durum nedeniyle hem Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunmuş hem Ticaret Bakanlığı'na şikayetçi olmuş.
Ticaret Bakanlığı, bazı yöneticilerinin de dahil olduğu konuyla ilgili soruşturma başlatmakla kalmayıp, Mali Suçları Araştırma Kurulu'na da (MASAK) başvurarak konunun incelenmesini istemiş.
Bu soruşturma ve başvurularla ilgili gelişmeleri yakından takip edip sizlere de aktaracağım.
Ancak bugün haberi araştırırken fark ettiğim başka detayları paylaşacağım.
Okurken, ülkenin neden bu halde olduğunu, halk fakirleşirken birilerinin neden ve nasıl zenginleştiğini görüp anlayacaksınız.
29 Mart'taki yazımda ERÇİMSAN'ın 2015'ten sonra atılım yaptığını ve 305 milyon dolar vererek Bilecik'teki SANÇİM tesislerini aldığını aktarmıştım.
Bendeki belgelerde (üç sayfalık sözleşme) bu satın almanın Vakfıbank'tan alınan 294 milyon 400 bin dolarlık krediyle gerçekleştiği yazıyor (Vakıfbank ise tarafıma yaptığı bilgilendirmede SANÇİM satın alma için ERÇİMSAN'a 275 milyon dolarlık yatırım kredisi verildiğini ifade etmiş).
Bu arada önemli bir not: ÇİMSA, o dönemde Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na yaptığı bilgilendirmede SANÇİM'i 220 milyon 710 bin dolara almak için anlaştığını bildirmiş. Buna karşın ÇİMSA'nın bölgede fabrikalarının olması nedeniyle satış Rekabet Kurulu'na takılmış ve gerçekleşmemiş.
Şu garipliğe bakın ki ÇİMSA'dan başka müşteri çıkmayan SANÇİM'in fiyatı düşmesi gerekirken, ERÇİMSAN aynı fabrikayı (294 milyon 400 bin dolarlık Vakıfbank kredisiyle) 305 milyon dolar vererek satın almış.
Sonraki yıllarda ERÇİMSAN için her şey yolunda gitmemiş. Devamını Vakıfbank'ın bilgilendirmesinden okuyalım:
"2018 yılında başlayan kur istikrarına ilişkin bozulmalar büyük oranda TL satış geliri elde eden grubu zora sokmaya başlamıştır (...) Grubun 2013-2015 yılları arası Banka reytingi AA iken, 2016 yılında A'ya 2017 yılında BBB'ye 2018 yılında C seviyesine düşmüştür (...) Banka tarafından dönemin zor finansal koşullarına rağmen grubun 700 milyon dolar seviyesindeki YP kredileri 2021 yılı ilk çeyreğinden itibaren otoritenin müsaade ettiği seviyede ve zamanda dönemin cari kurlarıyla Türk lirasına dönüştürülmüştür. Bütün bunlara rağmen işletme faaliyetlerindeki zayıflığın devam etmesi nedeniyle onlarca tesiste üretim ve istihdam sağlayan ve varlıklarının tamamına yakını bankaya ipotekli olan grubun riskleri Finansal Yeniden Yapılandırmaya konu edilerek 2022 yılında yeniden yapılandırılmıştır. Firma riskleri bağımsız denetçinin oluşturduğu projeksiyon ve nakit akışı bağlamında ancak yüzde 10 TL faizle ve varlık satışıyla işletmenin faaliyetlerine devam edebileceğine ilişkin raporuna istinaden ilk iki yılı anapara ödemesiz olmak üzere 10 yıl vadeli olarak yapılandırılmıştır. Bu yapılandırmaya rağmen yine bağımsız denetim raporunda belirtilen varlık satışı yoluyla borç azaltımının sağlanması amacıyla grup bünyesinde varlıklardan satışa en uygun ve bağımsız tüzel kişiliği olan SANÇİM A.Ş Bilecik fabrikasının satılması konusunda grup ikna edilmiştir."
Yazının tamamını okumak için tıklayın >>