MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli geçtiğimiz gün yaptığı açıklamasında "Siyasi partiler yasası derhal değiştirilmelidir." dedi. Şimdi düşünme zamanı diğer partilerde.
Erzurum'da bir tabir kullanılır; "Ben kız idim o söz idi" diye... Bir meselenin yıllarca dillendirilip, bir türlü yapılmaması anlamına gelir.
Bu durumda aynen öyle. 80 yıllardan beri hep konuşulan, her genel seçim öncesinde partilerin seçim vaatleri içerisine giren, 'siyasi partiler ve seçim yasasında değişiklik' yapılması gerektiği. Kaç yıl olmuş tamı tamına kırk yıl...
Şimdi bu durum tekrar gündeme getirildi. Hemde bir çok kesimin marjinal olarak nitelendirdiği MHP tarafından. Genel Başkan Devlet Bahçeli; her ne kadar, özellikle yeni kurulan Gelecek Parti'si ve Deva Parti'si için konuşulan milletvekili transferlerinin önünü kesmek ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in 'Memleket Masası' kurma önerisine cevap olarak bu öneriyi getirse de yine de önemsiyorum.
Genel Başkan Devlet Bahçeli ile aynı fikirdeyim. Gerçek demokrasi istiyorsak, siyasi partiler yasası hemen değiştirilmeli. Daha güçlü bir meclis istiyorsak, bu şart. 40 yıldır konuşulan ve her seçim sonrasında rafa kaldırılıp bir daha sayfası açılmayan bu düzenlemeyi getirmeliyiz.
Parti Genel Başkanları, sağda olsun solda olsun, genel başkan olduktan sonra adeta tiranlaşıyor. Gücü eline geçirdikten sonra bırakın ülkenin demokratikleşmesini, parti içi demokrasinin bile işlemesinden rahatsız oluyor. Kimin vekil olacağına, kimin belediye başkanı olacağına yalnızca o karar veriyor. Parti içi yapılan yoklamalar sadece işin gösteriş kısmı. Hal böyle olunca da seçilen vatandaşın değil, liderin vekili, liderin belediye başkanı oluyor. Yani milletvekillerinin ağırlığı sadece sandalye sayısından ibaret bir hal alıyor. vekil kendisini vatandaşa karşı değil, lidere karşı sorumlu hissediyor.
Genel Başkan ömrü vefa ettiği sürece hep genel başkan olarak kalıyor. Çünkü parti tüzükleri olağan üstü kongre için bilmem kaç imza istiyor.
Seçim barajı yüzünden, temsil demokratik olarak meclise yansımıyor.
Bir çok olumsuzluk sıralayabiliriz.
İşte tamda bu yüzden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışını önemsiyorum.
Gönül arzu ediyor ki bütün partiler bir araya gelip siyasi partiler ve seçim yasasını değiştirsin, ancak bu mümkün görünmüyor. Ama en azından her parti bir kanun teklifi çalıştırabilir. Mesele kamuoyu önünde tartışılabilir.
Cumhur İttifakı ile bir noktada hükumetin ortağı gibi olan Milliyetçi Hareket Parti'sinden bu teklifin gelmesi de ayrıca bir fırsat. Şimdi iş diğer partilere düşüyor. Bu konuda kim ne kadar samimi bekleyip göreceğiz.
Bu noktada Devlet Bahçeli, bir çok kez yaptığı gibi hodri meydan dedi...
Evet hadi bakalım HODRİ MEYDAN....