KÜLTÜR-SANATHaber Girişi : 28 Ağustos 2023 15:02

Atatürk Üniversitesi Buz Müzesi'nde farkındalık sergisi.�

Atatürk Üniversitesi Buz Müzesi'nde farkındalık sergisi. 
Atatürk Üniversitesi, Heykel Ana Sanat Dalı Sanatta, Yeterlilik Öğrencisi Yıldız ÖZER, bitkilerle buzu birleştirdi. Ortaya seyre değer görüntüler çıktı. 
Atatürk Üniversitesi Buz Müzesi'nde farkındalık sergisi. 

Türkiye’de önemli bir yeri olan, Atatürk Üniversitesi Buz müzesi yaptığı etkinliklerle adından söz ettiriyor. Heykel bölümü öğrencileri için aynı zamanda bir atölye olma özelliği de taşıyan Buz müzesinde Atatürk Üniversitesi, Heykel Ana Sanat Dalı  Sanatta, Yeterlilik Öğrencisi Yıldız ÖZER’ in eserleri farkındalık oluşturuyor. 

 

 

 

 


Buz ile bitkileri birleştiren ÖZER, sergiyle ilgili şunları söyledi; “ Başlangıcı 1960’lı yıllara dayanan ve o dönemde toplumda   Sanayi devrimi ile gelişen teknolojik ilerlemelerin yaratmış olduğu çevre tahribatının   farkındalığının belirdiği bir dönemde  sanatçılarda  çevre sorunlarına eğilmişlerdir. Bu dönemde  sanatta başlayan çevre duyarlılığı ekolojik sanat olarak ortaya çıkmıştır

 

 

 

 

 

 

 

 

Sanatçılar, doğanın kendine ait malzemelerini kullanarak doğa içinde eserler üretmeye başlamışlar ve bu da doğa ile insan arasındaki ilişkinin sanat üzerinden yeniden şekillenmesine olanak sağlamıştır. Bu yaklaşım, ekolojik sanatın doğayı iyileştirici ve koruyucu bir bakış açısıyla ele almasını sağlamış, hem sanat eserlerinin çevresel etkilerini azaltmış hem de insan-doğa ilişkisine yeni bir boyut kazandırmıştır. Bu dönemde ekolojik sanat, hem sanatsal bir ifade biçimi hem de çevresel aktivizmin bir parçası olarak ön plana çıkmıştır.

 

 

 

 

 

 

O süreçten bu güne bir çok sanatçı çevreyle ilgili farklı sanatsal çalışmalar yapmaktadırlar. Sanatçıların gerçekleştirdikleri projeler, tahrip edilmiş alanların onarımı, çevresel konulara kalıcı çözümler bulma, toplumu eğitme, toplumsal bilinç uyandırma ve teknolojinin etkilerine karşı doğanın görünürlüğünü ve değerini vurgulama amacını taşır.

 

 

 

 

 

 

 

Sanatçıların bu amaçları, sorunlara kesin çözümler bulmak olmasa da, genellikle toplumu çevresel konular hakkında düşünmeye teşvik etme noktasın da önemlidir. Bu, toplumda çevresel konulara karşı daha derin bir bilinç uyandırırken, aynı zamanda çevre dostu uygulamalar ve çözümler üzerine yenilikçi fikirler ve yaklaşımlar üretilmesini teşvik eder.

 

 

 

 

 


          Bu anlamda etkisini oldukça fazla  yaşadığımız şu günlerde  küresel ısınmadan kaynaklı aşırı hava sıcaklıklarındaki artışa ek olarak, ormanların, sulak alanların, çayırların ve diğer doğal yaşam alanlarının  tahribi veya dönüştürülmesi, birçok türün yok olmasına veya sayılarının azalmasına  neden olmaktadır.  Biyoçeşitliliğin sürdürülebilirliği üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. Ekosistemlerdeki çeşitlilik, birbirinden farklı canlı ve cansız organizmaların yapısına bağlıdır. Ekosistemlerdeki bu çeşitlilik, ekolojilerin daha dayanıklı ve kalıcı olmasını sağlar. Bir ekosistemde bir türün yok olması veya ekosistemdeki dengenin zarar görmesi, diğer türler ve ekosistemler üzerindeki olumsuz etkilere yol açar.  Bu nedenle    bitkiler, ekosistemlerin çeşitli yapısını oluşturan temel unsurlardır. Farklı bitki türleri, ekosistemlerin içinde genetik, tür ve ekosistem çeşitliliğini artırır. Bu çeşitlilik, ekosistemlerin daha esnek ve dayanıklı olmasını sağlar ve hareket değişikliklerine karşı daha iyi uyum sağlayabilirler. Ayrıca Bitkiler, diğer canlı organizmalar için barınma ve yaşam alanı sağlarlar. Ormanlar, çayırlar, sulak alanlar gibi farklı bitki örtüleri, çeşitli bir çok hayvan ve diğer organizmalar için uygun yaşam alanları oluşturur. Bitkilerin ekosistemde  bu anlamda yeri oldukça değerlidir. Bitkilerin  yok olması, ekolojik dengenin ve insan sağlığı için ciddi sonuçlar doğuran bir sorun olarak gözükmektedir.

 

 

 

 

 


          Oluşturulan serginin  konusu da bitki çeşitliliğinin korunmasına dair bir farkındalık yaratmak  amacıyla oluşturulmuştur. Sergi, Atatürk Üniversitesi çevresinde yetişen çeşitli bitki ve çiçeklerin buz kalıpların içerisine yerleştirilerek dondurulması ile oluşturulmuştur. Burada bu bitkilerin dondurulma amacı nasıl ki çok eski zamanlarda oluşan buzulların içerisinde saklı kalmış o zamana dair bazı kalıntıların bizlere ışık tuttuğu gibi, bu buz kütlelerinin içerisindeki bitkilerde  yok olmaları durumunda geleceğe bir bitki belgesi niteliği taşımaktadır."

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.