Yumurta kapıya dayanmadan somut adımlar atılmalı.
Erzurum Şeker Fabrikasının ihalesi 11 nisanda, yani çok da vakit yok. Bu fabrikayı Erzurumluların alması yönünde kamuoyunda bir birliktelik söz konusu. Konuyu ilk gündeme getiren PUİS Doğu Anadolu bölge başkanı Vahit Bingöl olmuştu. Bingöl TORKU modeliyle fabrika satın alınabilir demişti. Ardından AK Parti Erzurum milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurumda geniş katılımlı bir toplantı yaparak, alım şekli nasıl olmalı, nasıl bir birliktelik yapılabilir sorularını masaya yatırdı. Sonrasında CHPli Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç bir teklifte bulundu. Fabrikayı belediyeler birleşerek alabilir dedi.
Bu gün görüşüne başvurduğum büyükşehir belediye başkanı Mehmet Sekmen, konuya oldukça pozitif yaklaşıyor. Başkan Sekmen, Arzumuz o ki bu fabrikayı özel sektör alsın. Ancak öyle görünüyor ki satış bedeli 300 milyonun üzerinde olacak. Şayet özel sektörden alamazsa, Erzurumdaki sivil toplum örgütleri, büyükşehir belediyesi olarak biz ve 20 ilçe belediyesinin ortak olacağı bir birliktelikle fabrikaya talip olunabilir. Bununla ilgili olarak iş adamlarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla ve belediyelerimizle sürekli görüşme halindeyiz dedi.
Erzurumda şeker üretimi yapan iş adamı Yıldırım Altıntaşın da farklı bir önerisi var. Altıntaş özelleştirme mantığının farklı olmasından yana. Fabrikayı tapusuyla özelleştirmek yerine,kiralama modeli uygulanabilir diyor. Altıntaş, Bu fabrika ciddi karlar eden bir tesis değil, kapasitesinin artırması gerekiyor. Bunun için ciddi yatırım yapmak gerek. Bu yüzden fabrikanın işletmesi özelleştirilirse daha sağlıklı olur. Devlet fabrikanın işletmesini sembolik bir rakamla 49 yıllığına özelleştirebilir. Bu sayede alan yatırımcı önünü görür, fabrikayı elden geçirir, kapasite artımı için gerekli yatırımı yapar. İlerleyen süreçte de tapusuyla satış gerçekleştirilebilir. dedi.
Bir an önce hangi model belirlenecekse belirlenmeli ve somut adımlar atılmalı. Öyle görünüyor ki bakanlığın aklında bütün şeker fabrikalarını paket halinde bir firmanın alması var. Belki de şimdiden pazarlıklar yapılmış olabilir. Bu durumu bozma adına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğana bile mesele anlatılmalı,gerekirse ihale ertelenmeli. Bu anlamda Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ meseleyi gündeme getirebilir.
Bence en uygun model Büyükşehir belediyesinin öncülüğünde 20 ilçe belediyesi ve Ticaret Odası, Ticaret Borsası,Organize Sanayi Bölgesi, Esnaf Odası, Ziraat Odası gibi STKlar ile İş adamlarının birlikteliğiyle oluşacak bir konsorsiyum ile fabrikaya talip olunabilir. Sonrasında fabrika hisselerini halka da satabilir. Bu arada iş adamı Yıldırım Altıntaşın önerisi de hiç de yabana atılacak bir öneri değil. Bunun üzerinde siyasilerin düşünmesi ve konuyu gündeme getirmesi gerekiyor.
Bu fırsat iyi değerlendirilmeli. Sonrasında oturup dövünmek kimseye bir fayda sağlamaz. Yumurta kapıya dayanmadan somut adımlar atılmalı.
05.03.2018 12:40:00