Karadayı Mağdurları için Yıldızkentte, Toplu Konut İdaresi tarafından yapılan sitenin içerisinden tam iki adet Yüksek gerilim hattı geçiyor. Yüzlerce insanın yaşadığı sitede Yüksek Gerilim hatları tehlike saçıyor.
Müteahhit Karadayıdan ev alanlarının mağduriyetini gidermek adına Yıldızkentte yapılan TOKİ konutlarından, bir çok kişi ev almıştı. Site halinde inşa edilen TOKİ konutlarının ortasından tam iki tane Yüksek Gerilim Hattı geçiyor. Özellikle fırtınalı, yağmurlu ve karlı havalarda ciddi tehlike oluşturan Yüksek Gerilim hatlarının, insan sağlığına da olumsuz etkileri bulunuyor. Yüksek Gerilim Hatları; oluşturdukları elektromanyetik alanlar ile canlıları olumsuz etkilediği gibi emniyet mesafelerinin ihlal edilmesi durumunda can ve mal emniyetini tehlikeye soktuğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçekken kimsenin duruma müdahale etmemesi site sakinlerinin tepkisine neden oluyor.
TOKİlerde oturan vatandaşlar; 380.000 Volt gerilimli elektrik akımı ileten hattın yaratacağı yüksek elektromanyetik alanının canlı organizmaları olumsuz etkileyeceği ve uzun süreli maruziyet halinde vücutta tedavisi imkânsız hastalıklara neden olacağı bilim çevreleri tarafından ifade edilmektedir. Nemli ve yağışlı havalarda çatı, baca, anten vb. uzantılara yüksek gerilimli iletkenlerden atlama olabildiğini biliyoruz, bu da ölüm ve yangın çıkarabilecek kazalara yol açabiliyor. En hafifinden evlerimizdeki cihazların yanmasına ve konutları besleyen elektrik şebekelerinin zarar görmesine neden olabiliyor. Çok tedirgin oluyoruz, çocuklarımız bu direklerin altında, oyun oynuyorlar, direklere tırmanıyorlar, etrafında bir çit bile yok. Sürekli yüksek bir cızırtı sesi oluyor. Fırtınalı zamanlarla Elektrik hatlarından kıvılcımlar çıkıyor. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu? Bizler ekonomik düzeyi çok yüksek olmayan insanlarız diye kimse bizimle ilgilenmiyor diyerek tepkilerini dile getiriyorlar.
Öte yandan Yüksek Gerilim Hatlarının insan sağlığına verdiği zararda bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçek. İşte Yüksek Gerilim Hatlarının yakınında yaşayan insanları bekleyen tehlikeler:
Çocukluk çağı kanserlerini inceleyen bir çalışmada, yüksek gerilim hatlarından 50 metre uzaklığa kadar olan alanlar içerisinde yaşayan çocuklar incelenmiş ve lösemi oranında artış gözlenmiştir (Feychting ve Ahlbom, 1993),
Elektrik hatlarının beyin kanserine neden olduğu saptanmıştır (Wertheimer, 1982),
Elektrik hatlarında çalışanların, beyin kanserine yakalanma oranının 7 kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir (Şeker, 1993).
Yapılan epidemiyolojik çalışmalar yüksek gerilim hatları ve elektrikli ev aletlerinin kanser riskini artırdığı gözlenmiştir (Markov,1994).
Günlük yaşamda maruz kalınan EM alanların beyin tümörlerini; özellikle erkeklerde, lösemi ve akut myeloid lösemiyi arttırdığı rapor edilmiştir (Frey, 1994),
Yüksek gerilim hatlarına 100 metrelik mesafe içerisinde yaşayan yetişkinlerde yapılan incelemede, lösemide artış bulunmuştur (Li,1997).
ELF alanlara mesleki olarak maruz kalmanın sonucunda, hem erkek hem de kadınlarda, akciğer kanserinde artma olduğu tespit edilmiştir (Floderus ve Stenlund, 1999).
Kanadada yapılan bir çalışmada çocukluk çağı lösemi hastalığı ile elektromanyetik alana maruz kalınması arasında ilişki olduğu görülmüştür (Green ve Miller, 1999).
Norveçli kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre,elektrik hatlarından yayılan manyetik alana sürekli maruz kalınmasının göğüs kanserini artırdığı kaydedilmiştir (Kliukiene, 2004),
ELF hatlarına 0-600 metre aralığında oturanlarda lösemiye yakalanma oranında artış olduğu saptanmıştır (Draper, 2005),
Elektromanyetik alanların; doğum ve üreme anomalileri,davranış değişiklikleri ve nöroendokrin sistemde değişikliklere neden olduğunu bildirilmiştir (Frey, 1994),
Yüksek gerilim hatları ile düşük doğum yapma arasında yükselen bir risk ilişkisi bulunmuştur (Li,2002; Lee, 2002),
Mesleğinden dolayı, 50 Hz manyetik alana maruz kalanlarda ölüm riski olan akut kalp spazmı arasında zayıf bir bağ olduğu tespit edilmiştir (Hakansson, 2003),
50 Hz frekans altında 100 microT manyetik alana maruz kalan insanlar üzerinde yapılan incelemede,tepki zamanlarında bir değişiklik olmadığı ancak hafıza üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu belirtilmiştir (Podd, 2002),
17.12.2019 10:56:00