ERZURUMEKSPRES - Şuurlu Öğretmenler Derneği Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, Erzurum'un eğitimdeki sorunlarını ve çözüm önerilerini sıraladı.
Bir çok önemli projenin hayata geçirildiğini ancak bazı sorunların halen daha çözüm beklediğini iafe eden İkinci şunları söyledi.
''Tarih boyunca eğitim şehri olan Erzurum günümüzde de bu özelliğini koruyor. 2 Üniversitesi, ilk, orta ve lise derecesindeki okullarıyla eğitim camiası olarak gençliği iyi yetiştirmek için yoğun gayret ediliyor. Gayretleri için tüm eğitim camiamıza teşekkür ediyoruz.
Erzurum, Eğitim alanındaki bina ve içerisine teknoloji yatırımlarıyla, Ulusal sınavlarda ve TUBİTAK’ta başarılarıyla anılan bir ilimiz. Köy okullarının açılması yerinde bir karar.
Ancak bazı konularda sorunlarımız çözümü bekliyor.
Erzurum’a yarın gelecek sayın bakanımızdan ÖĞ-DER olarak aşağıdaki sorunların çözümü ile ilgili müjdelerini bekliyoruz.
1-İlçe müdürlükleri ve okullarda görev yapabilecek memur, hizmetli konusunda ciddi açıklar var. Okullar açıldığında okulları ve pansiyonları temizleyecek, ilçe ve okulların memurluk yükünü taşıyacak personele acil ihtiyacımız var.
2-Erzurum’da birçok ilçe ve okulda çok sayıda ücretli öğretmenlerle dersler yapılıyor. Önceki dönemde de Erzurum’a öğretmen ataması yok denecek kadar az olduğu için öğretmen konusunda açığımızın bu atama döneminde kapatılması gerekiyor.
3-Ücretli öğretmenlerin okullarda ücret karşılığı nöbet tutması, sınıf öğretmenliği yapması, sigortasının tam yatması gibi hakları iyileştirilmeli. Her öğretmen 30 saat derse giremediği için asgari ücretin altında ücret alması büyük sorun olarak görülüyor.
4-Okullar bakım, onarım ve tamiri konusunda ihtiyaçlarını gidermek için okullara yazın ödenek gönderilmelidir.
5-İlçelerde bulunan yerel okul puanı ile de öğrenci alan proje okulları öğretmen atamalarında il içi, il dışı ve ilk atamaya açılmalıdır. İlçelerde birçok proje okulu öğretmen bulmada zorlanıyor.
6-Okulllarda çok uzun yıllardır görev yapan memur, hizmetli ve öğretmenlere de belli yıl (sürede) yer değişikliği yapılmalıdır.
7-Liselerde son sınıflara yılsonunda devamsızlık affı verilmesi okullarda başarıyı düşürüyor. Öğrenci bakanlığın yılsonunda devam affı getireceğini düşünerek okula devam etmiyor.
8-Pansiyonlardaki öğrenci yemek, iaşe bakım onarım gibi gideler için bütçeleri artık çok yetersiz. Öğrenci başına belirlenen ücret çok düşük. Bütçelerde son ekonomik şartlar göz önünde bulundurularak iyileştirme yapılmalıdır.
9-İl ve İlçe Müdürlüklerinde görev yapan ilçe ve şube müdürlerinin özlük hakları çok geride kaldı. Uzmanlıktan faydalanamıyorlar. Maaş ve ücretleri çok düşük. Milli Eğitim Bakanlığından sınava girmeden 76. Maddeden torpille atanan şube müdürleri, sınava giren şube müdürlerinin atanabileceği yerleri kapatıyor. Büyük mağduriyet oluşturuyorlar.
10-Eşi Çalışmayan tek maaşla geçinen eğitimciler büyük ekonomik zorluklar yaşıyor. İl merkezinde görev yapan kirada kalan eğitimciler artık geçinemiyor. Bu yönde eş yardımı artırılmalıdır.
11-Meslek liselerinin orta kısmı da açılarak meslekleşme ortaokuldan itibaren başlatılmalıdır. Meslek liseleri daha cazip hale getirilmelidir.
12-Hafta sonu köylerden DYK kurslarına öğrenciler gelemiyor. Hafta sonu en az bir gün daha taşıma kapsamına alınmalıdır. Böylece köyden gelemeyen gençlerde kurs imkânlarından eşit faydalanması sağlanmalıdır.
13- Bazı mahallelerde okul ihtiyaçları var. Yıldızkent, Hilalkent ve Şükrüpaşa bölgesinde okul ihtiyaçları giderilmelidir.
25.07.2022 19:48:08