Avrupa Parlementosu Erzurum'u 2025 kış sporları başkenti seçti. Geçtiğimiz gün de milli gururumuz Fatih Arda İpcioğlu, kayakla atlamada ülke tarihindeki en iyi dereceyi yaptı. Bütün bu olumlu gelişmeler sonrası, Erzurum'daki Türkiye'nin ilk kayakla atlama kulesinin hazin hikayesi geldi aklıma.
Anlatayım;
2011 Üniversiteler arası kış oyunları için o dönem tam 100 milyon TL, harcanarak büyük umutlarla yapıldı. Yerli yabancı sporcuların kamp merkezi olacaktı. Bunu düşünerek hemen yanıbaşına bir otel inşa edildi. 2011 kış oyunlarında kullanılan atlama kuleleri, ne yazık ki 2014 yılında çöktü. Öğrendik ki inşa edilirken zemin etüdü olmadan yapılmıştı. Bilirkişilerin raporundan öğrendik ki; beton zemin içindeki çelik kazıklar 25 ila 50 metre derinlikte olması gerekirken, sadece 1 metre derinlikte yapılmıştı. Pist eğimi yanlıştı.
Kapsamlı tadilat için 2014 yılanda tam 60 milyon lira harcandı. Bu kez heyelanlı bölgeye kazıklar çakıldı. pist adeta yeniden yapıldı. Yanlış yapılan neydi bilmiyorum ancak, 2017 yılında atlama kulelerin pisti çökmese de ayrılmalar oldu. Her ne kadar o dönem, bunlar drenaj kanalları, pistte bir hasar yok densede bu kez tadilat için tam 27 milyon 586 bin 525 lira harcandı. Tepki almasın diye bu tadilatın içinde otelde var denildi. Ama ne hikmetse 2022'den bu güne tadilat gördüğü söylenen otel hala açılamadı.
2023'te Kayak Federasyonu yetkilileri gelip piste incelemeler yaptı ve Fis onayını iptal etti. Zemin atlamaya müsait değildi.
Şimdi yeni bir ihale yapılarak, FİS'in standartlarına göre tadilat yapılacak. Ne kadara mal olacak henüz bilinmiyor. Ancak ödeneğinin çıktığı, yakın bir zamanda ihalesinin de yapılacağı söyleniyor. Bu tadilatın da açıkcası FİS'in standartlarına uygun yapılacağı konusunda endişelerim var. Acizane önerim, ihale şartnamesine, "işi alan firma FİS onayını almadan, ödeme yapılmaz" diye bir madde eklenmesi yönünde.
İşte çökmeler, yıkılmalar, tadilatlarla gündemde olan Atlama kulelerinde yapılan tadilat sayısı kadar, organizasyon yapılmadı.
Yani son yapılacak ihale hariç bu güne kadar tam 188 milyon lira para harcandı. Yapıldığı günden bu güne ne milli takım kamp yapabildi, nede başka ülkelerden takımlar gelip bu kuleleri kullandı. Bırakın 188 defayı 18 kez kullanılmadı. 2011 ve EYOF'u saymazsak Uluslararası hiç bir organizasyon yapılamadı.
Yanlış bilmiyorsan Türkiye'de Fatih Arda İpcioğlu'nun da aralarında bulunduğu sadece 3 kişi profesyonel anlamda bu sporu yapıyor. Kayak Federasyonu'nun efsane başkanı Özer Ayık döneminde 15 sporcu vardı. Ancak bu gün sadece 3 sporcumuz var. Onlarda bütün kamplarını yurtdışındaki tesislerde yapıyorlar.
Atlama kulelerinin serancamı bu şekilde, varın yorumu da siz yapın!
17.12.2024 09:59:36