KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 16 Nisan 2019 10:47

Kocaeli dört gün dolu dolu Erzurum’u yaşadı…

Kocaeli dört gün dolu dolu Erzurum’u yaşadı…
Palandöken’den Kartepe’ye tanıtım günleri bu güne kadar farklı illerde yapılan tanıtım etkinliklerinin hepsini geride bıraktı…

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Kocaeli Erzurum Dernekleri Federasyonu (KEDFE) ve Erzurum Valiliğinin destekleriyle düzenlenen ‘Erzurum Tanıtım Günleri’ dört gün boyunca Kocaeli’nde Erzurum kültürünü tanıttı.


İlk gün cirit gösterileriyle başlayan etkinlikte, Erzurum’a özgü kadayıf dolması, cağ kebap, lor dolması, yöresel tatlar, Oltu Taşı, geleneksel el sanatları gibi ürünler sergilendi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı’nın konseri tören alanındaki katılımcılara açılış öncesinde keyifli saatler yaşattı.

BİR REKORA İMZA ATILDI

Etkinliklerde dernek tarafından yaptırılan 650 kilogram ağırlığındaki cağ kebabı fuar alanına vinç yardımıyla getirilerek pişirilmek üzere ocağa yerleştirildi. Dev cağ kebabına büyük ilgi gösteren vatandaşlar, cep telefonları ile o anı görüntüledi.


KÜLTÜR ŞEHRİ İLE SANAYİ ŞEHRİNİ BÜTÜNLEŞTİRİYORUZ

Kocaeli ile Erzurum'un kültürünü harmanlamak yaşanılabilir bir Kocaeli inşa etmek için bu tür programları düzenlediklerini ifade eden Kocaeli Erzurumlular Dernekleri Federasyonu Başkanı Tekin Dursun, “Biz kültür şehri Erzurum ile sanayi şehri Kocaeli'ni bütünleştirmek için bu tür programlar yapıyoruz. Bizlere destek olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Bizleri yalnız bırakmayan kadim dostlarım, hemşerilerim, soğuk memleketin sıcak insanları bir teşekkürüm de sizlere. Bizim için Kocaeli çok önemli. Erzurum'da doğduk, Kocaeli’de doyduk. O zaman Kocaeli'nin nimetlerine de Kocaeli'nin yarınlarına da katkı sunmak bizlerin görevi. Bu anlamda bu tür çalışmalarımız geçmişten bugüne kadar devam etti, bundan sonra da devam edecektir. Çünkü bizler Kocaeli'de yaşıyoruz, ailelerimizin geçimini Kocaeli'de temin ediyoruz. Bir anlamda da çok mutluyum ki Kocaeli'nin her mahallesine, her semtine ülkemin dört bir yanına göç veren sevgili Erzurumlu hemşerilerime gittikleri yerde huzur vermişler güven abidesi ve komşularının emniyet kilidi olmuşlar” dedi.


Konuşmaların ardından bu yıl 100. Yılı kutlanacak olan Milli Mücadelenin fitilinin ateşlendiği Erzurum Kongresi münasebetiyle şehrin sosyal ve kültürel hayatına katkıda bulunanlara ‘100. Yıl Milli Mücadele Ödülü’ verildi.


Erzurum Kongresi ve Sarıkamış Hareketi’nin temsili olarak canlandırılmasıyla başlayan Erzurum Tanıtım Günlerinin ikinci gününde aşıklar ( ozanlar) sahnedeydi. Günboyu yaptıkları atışmalarla fuara gelenlere Erzurum’u yaşattılar.  Özcan Türe sahne performansı ile etkinliğe katılanlara doyumsuz bir gece yaşattı.


Yaklaşık 2 milyona mal olan ve Federasyon başkanı Tekin Dursun’un maddi manevi restekleri iye yaptırılan, Kocaeli Erzurum Dernekler Federasyonu hizmet binasında açılışının yapıldığı etkinlerde fuar alanında Erzurum firmaları dışında herhangi bir ürünün satılmaması taktir topladı.


Kocaeli Erzurum Dernekleri Federasyonu’nun öncülüğünde gerçekleştirilen, Erzurum Tanıtım Günlerine, 4 gün boyunca vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. 11-14 Nisan tarihleri arasında vatandaşların ziyaretine açık olan Erzurum Tanıtım Günleri’nde Erzurum yöresinin tarihi, kültürü ve gelenekleri ait her şey Kocaeli’ne taşındı. Erzurum Tanıtım Günlerinin final günü olan Pazar akşamı ünlü sanatçı Mustafa Yıldızdoğan sahne aldı.


Tanıtım günleri kapsamında kurulan stantları gezen ve gün boyunca eğlenceli vakit geçirme fırsatı bulan vatandaşlar, Mustafa Yıldızdoğan’ın fuar merkezine gelmesiyle büyük coşku yaşadı. Milli ve manevi duyguları coşturan türküleriyle vatandaşları coşturan Yıldızdoğan, “Erzurum başka yerlere benzemez, Erzurum imanın kalesidir. Milli iradenin kulesidir. Kültür boyutunda ise Erzurum Sümmani Babadan Aşık Reyhani’ye kadar Müslüman Türk Milleti’nin ruhunun imzası olan türkülerimiz, türkülerimizi icra eden aşıklık geleneğinin temel noktasıdır Erzurum. Bu programın düzenlenmesinde emeği olan Kocaeli Erzurumlular Derneğine ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ediyoruz” dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.