Erzurum seçimini yaptı.

Sonuçlar malumun ilanı gibiydi. Erzurum genelinde AK Parti ve MHP yani “ Cumhur İttifakı ” 241 bin 742 oy alırken, İYİ Parti 97 bin 945 oyda kaldı.

    2014 seçimlerine baktığımızda AK Parti’nin tek başına oyu 235 bin 891’di. MHP ise 116 bin 249 oy almıştı. İki partinin toplam oyu 352 bin 140 oy ediyor.


    Bu güne geldiğimizde cumhur ittifakı iki partinin toplam oyundan 110 bin 398 oy kaybetmiş görünüyor. Bu oy kaybının yüzde 57’si  MHP’nin oyları diye düşünüyorum. Zira İYİ Parti’nin bir önceki seçimde aldığı 35 bin oyunu 62 bin 945 oy artırarak 97 bin 945’e çıkarması bunun net bir göstergesi. Yani 116 bin 249 MHP’li seçmenden 62 bin 945’i sandıkta İYİ Parti’yi tercih etmiş. MHP seçmeninin ortalama 15 bin oyu Cumhur ittifakına, yani AK Parti’ye gitmiş. Yaklaşık 35 bin seçmen de sandık başına giderek oy kullanmamış.


    AK Parti oyları kendisinde konsolide etmeyi başarmış. HDP’nin ve Saadet Partisi’nin oylarına baktığımızda her iki partide biner oy kaybetmiş. Yani HDP’den ve Saadet Partisi’nden eğer AK Parti’ye gittiyse toplamda  2 bin oy almış görünüyor.  


    Öte yandan bu seçimde 91 bin seçmen sandık başına giderek oy kullanmamış. Bir önceki seçime göre yaklaşık 10 bin seçmen daha sandığa gitmemeyi tercih etmiş. Yukarıda bu oyların dağılımını yapmıştık.


    SEÇİMDE FARK YARATANLAR


    Erzurum’da bu seçimde ciddi olarak ön plana çıkan isimler de var. Bu isimlerin başında kuşkusuz Büyük Birlik Partisi’nden aday olan isimler var.


    Necmettin Taşçı Oltu’da seçimi zaferle kazandı. Daha önce de Oltu’da Belediye Başkanlığı Yapan Necmettin Taşçı aslında aday olmuyordu. Ağabeyi Nurettin Taşçı adaydı. Ancak son anda YSK Nurettin Taşçı’nın adaylığını kabul etmeyince kardeş Necmettin Taşçı aday oldu. Gazeteci olarak MHP’den belediye başkanı olduğu dönemde Necmettin Taşçı ile çalışma imkanı bulmuştum. Kendisi vizyoner biridir. Verdiği sözü tutar. Kibri yoktur. Başkanlık yaptığı dönemde sürekli halkın içindeydi. Onun başkanlık yaptığı dönemde Oltu adını ciddi bir biçimde duyurmuş, yaptığı festivallerle Oltu’yu tüm Türkiye’de gündeme getirmeyi başarmıştı. Oltu halkı, bir hakkı teslim etti ve adeta bir tabuyu yıkarak Necmettin başkanı yeniden göreve getirdi. Kendisini kutluyorum.


    Gelelim Muammer Yiğider’e. Oda Büyük Birlik Partisi’nden aday oldu ve Tortum’da başkanlığa seçildi. Muammer Yiğider’i yaklaşık 20 yıl önce tanımıştım. Rahmetli İbrahim Erkal vasıtasıyla. İstanbul’da çalıştığım dönemlerde dostluğumuz gelişti. O günden bu güne kendisini çok geliştirdi. Tam bir Erzurum sevdalısıdır. İlçesini çok sever. Yasa değişmeden önce Serdarlı belediye başkanlığı yapmıştı. Yasa değişince Tortum’da AK Partiden aday adayı olmuş, AK Parti kendisini aday göstermeyince Bağımsız aday olmuş ve yaklaşık 600 oyla seçimi kaybetmişti. Bu seçimde de AK Parti’den aday adayı olan Yiğider, Parti kendisini tercih etmeyince, Büyük Birlik Partisi’nden aday oldu ve tam anlamıyla seçimden zaferle çıktı.  Emin olun ki Tortum’un adından çokça söz ettirecek Muammer Yiğider. Samimiyeti, dürüstlüğü ve öz güveniyle Tortum’u çok başka noktalara taşıyacağından hiç kuşkum yok. Tebrikler Muammer Yiğider.


    Seçimde fark yaratan bir diğer isim ise Olur’da bağımsız aday olarak seçimi zaferle kapatan Sıddık Demircan oldu. Siyaseten genç yaşına rağmen koca ilçede Bağımsız aday olma cesaretini gösterdi ve seçimden muzaffer ayrıldı. Kendisiyle hiç tanışmadım. Nasım biridir bilmem ama öyle görünüyor ki Erzurum siyasetinde Demircan adından çok söz ettirecek.


    Seçimde herkes Horasan ilçesinin sonucunu merak ediyordu. Meslektaşlarımdan bir çoğu bir önceki dönem belediye başkanı olan bu seçimde İYİ Parti’den aday olan Abdulhatem Bastem’in seçimi kazanacağını düşünüyorlardı. Ben kendilerini açık ara bir farkla mevcut Başkan Abdulkadir Aydın’ın seçimi alacağını söylüyordum. Öyle de oldu. Ben bunu söylerken, ilçeyi bilen biri olarak değerlendirme yapıyordum. Abdulkadir Aydın ilçede her kesimin sevdiği bir isim. Babası Nurettin Aydın, Horasan’ın efsane denilebilecek belediye başkanlarından biridir. Abdulkadir Aydın’ın başkan seçilmeden önceki Horasan’ı herkes biliyor. Sürekli Horasandan asayiş haberleri gelirdi. Bu gün Horasan’da sükunet hakim, Horasan’ın huzurlu bir ilçe haline gelmesinde Abdulkadir Aydın’ın büyük emeği var. İlçe halkı bunun hakkını verdi, yaptığı hizmetleri gördü. Tercihini ondan yana kullandı ve açık ara farkla Aydın yeniden belediye başkanı oldu. Horasan için umutluyum, Abdulkadir Aydın’ı kutluyorum.


    Gelelim Cumhur ittifakının rekorunu kıran Uzundere’den MHP adayı olan Hilmi Aktoprak’a. Aktoprak’la yüz yüze hiç tanışamadım. Ortak dostlarımız var. Kendisiyle defaten telefonla görüştüm. Takip ettiğim kadarıyla Aktoprak’ta tıpkı bir önceki belediye başkanı Halis Özsoy gibi çalışkan bir isim. İlçesiyle ilgili önemli hayalleri var. Ümit ederim ki bu hayallerini gerçekleştirir. Zira Aktoprak’ın eli oldukça güçlendi. Uzundere halkı rekor oranda oy verdi. Yüzde 80’le başkan seçildi. Aktoprak aldığı oyla bütün dikkatleri üzerine çekti. Vizyoner yapısıyla Uzundere’ye çok şey katacağını düşünüyor, kendisini kutluyorum.


    Seçim sonuçlarına baktığımızda kaybeden gibi görünen ancak siyaseten kazanlanlar da var.


    Bunların başında Aziziye ilçesinden bağımsız aday olan Emrullah Akpunar geliyor. Akpunar, MHP’den aday adayı olmuş, Cumhur İttifakı kapsamında MHP ilçeden aday çıkarmayınca, Bağımsız olarak aday olmayı tercih etmişti. Sahada tek başına çalıştı. Yanında ne bir vekil, ne bir bakan nede belediye başkanı, il ilçe teşkilatları, kadın kolları, gençlik kolları yoktu. Kendi imkanlarıyla mütevazi bir seçim kampanyası yürüttü, Onun da özellikle Ilıca ile ilgili hayalleri vardı. Bir yıl içinde ilçede işsiz gencimiz kalmayacak iddiası oldukça önemliydi. Belki sandıktan kendisini başkan çıkaracak oyu alamadı ama, diğer parti adaylarının hepsine korkulu rüyalar gördürdü. AK Parti’den sonra ilçede en çok uyu alan aday oldu. İYİ Parti’den fazla oy aldı. Bunda seçmenin pusulalarda Bağımsız aday kısmını bulamaması, Bağımsız Türkiye Partisiyle oyları karıştırmasının da etkisi var. Yüzde 20 oy aldı, İYİ Parti yüzde 14’te kaldı. Ancak Akpunar’ın bundan sonra siyaseten önü açık. Bir sonraki seçimlerde parti tercihini kendisi yapacaktır. Zira herkes yaklaşık on bin oyu olan bir isimle seçime başlamayı tercih eder. Akpunar’da siyaseten fark yarattı, kendisini tebrik ediyorum.


    Seçimde Cumhuriyet Halk Partisi’nin sahadaki tek adayı Cemal Koçak’tı. CHP’den Yakutiye adaydı belki Koçak ama adeta bağımsızmış gibi çalıştı. Sahada partiden kimse yoktu. Bu seçimin kaybedeni CHP teşkilatları kazananı ise Cemal Koçak oldu. Seçimi kazanacak oyu alamasa da Yakutiye’de CHP’nin son otuz yılda alamadığı bir oy alarak adından söz ettirdi. Şehirde CHP’nin adayı kim dendiğinde Koçak dışında seçmen kimseyi tanımadı. Bu seçim sonrası CHP’nin Erzurum’da külahını önüne alıp bakması lazım. Yoktunuz beyler yok. Ne il teşkilatınız çalıştı, ne de ilçe teşkilatlarınız. İl başkanınızı sahada göremedik. İlçe başkanları yoktu. Sahadaki Cengaver Cemal Koçak’tı kendisini kutluyorum…

    Yorum Yaz
    • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.