KÜLTÜR-SANAT Haber Girişi : 13 Aralık 2019 12:20

Erzurum’da Binbir Hatim geleneği başladı

Erzurum’da Binbir Hatim geleneği başladı
Erzurum’da Pir Ali Baba tarafından şehri doğal afetlerden korumak için başlatılan ‘Binbir Hatim’ geleneğine bu yıl da devam edildi.
Erzurum’da Pir Ali Baba tarafından şehri doğal afetlerden korumak için başlatılan ‘Binbir Hatim’ geleneğine bu yıl da devam edildi. 17 Ocak Cuma günü sona erecek gelenek, ilk yıllarında olduğu gibi at sırtındaki hafızların temsili olarak şehri turlaması ile başladı.







Erzurum’u doğal afetlerden korumak için yaklaşık 500 yıl önce Pir Ali Baba tarafından başlatılan ‘Binbir Hatim’ geleneği için bu yıl Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve İl Müftülüğünce bir program düzenlendi. Pir Ali Baba tepesinde düzenlenen programa, Vali Okay Memiş, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, kurum müdürleri, hafızlar ve vatandaşlar katıldı. Lala Paşa Camii İmamı Emrullah Uçar tarafından okunan dua ile başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti. 



Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, “Öncelik olarak şunu ifade edeyim ki her toplumun mutlaka bir takım gelenek ve görenekleri vardır. Bizim de güzel manevi geleneklerimizden olan 1001 Hatim törenleri her yıl aynı tarihlerde Cuma günü sabahleyin camilerde ve evlerde Kur’an okumayla başlar ve devam eder. Bundan takribi olarak 500 yıl önce, bin 500’lü yıllarda Pir Ali Baba bu geleneği başlatmış, şehrimizin birçok gerek savaş, afat veya deprem veya tabi olaylar karşısında manevi olarak şehri korumak amaçlı olarak böyle bir geleneği başlatmıştır. Günümüze kadar devam etmektedir. Bizlerde aynı yollardan giderek bu geleneğin devamına özen gösteriyoruz. Bu gelenek bir ara bin 900’lü yıllarda sekteye uğramış, daha sonra o günkü il müftüsü Muhammed Sadık Solak Zade efendinin talimatları ile yeniden başlamıştır. Bizlerde bu değerleri koruyup kollamak zorundayız ‘’ dedi.







Vali Memiş, Pir Ali Baba’nın Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol oynayan büyük âlim ve bir Alperen olduğunu söyledi.







Binbir Hatim geleneğinin Konya’da düzenlenen Şeb-i Arus törenleri kadar önemli olduğunu aktaran Vali Memiş, “Bin 500‘lü yıllarda dönemin öncülerinden Pir Ali Baba tarafından şehri doğal afetlerden korumak için başlatılan ve 500 yıldır devam eden gelenek, şehrimiz için son derece önem arz etmektedir.” dedi.



Kur’an-ı Kerim’i okumanın ve anlamanın önemine dikkat çeken Vali Memiş, “Kur’an her Müslüman için bir rehber niteliğindedir. Dinimizin de ilk emri okudur. Onun için Kur’an okumak bir şifadır. Kur’an’daki o esasları okumak ve onları anlamak çok değerlidir.” diye konuştu.







Kendisinin Giresun’un Piraziz İlçesi’nden olduğunu hatırlatan Vali Memiş, şöyle devam etti:
“Piraziz’de tıpkı Pir ali Baba gibi Güvenç Abdal var. Onlar da Anadolu Alperenlerindedir. Karadeniz Bölgesi’nin Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol oynayan şahsiyetlerdir. Pir Ali Baba ile aynı dönemde yaşamışlardır. Onun için bu programları çok önemsiyor ve değerli buluyorum. Bu büyüklerimiz zorbalıkla, zulmederek değil akılla, imanla ve adaletle bu memlekete hâkim olmuşlar. Allah hepsinden razı olsun. Bu geleneği devam ettiren herkese çok teşekkür ediyorum.”







Konuşmaların ardından hafızlar kısa sureler okudu. İl Müftüsü Hasan Hüsnü Sula tarafından yaptırılan duanın ardından hafızlar, at sırtında temsili olarak şehrin etrafını turladı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.