AK Parti mi MHP mi jest yaptı?

31 martta yapılacak olan Yerel seçimlerde Erzurum’unda, ittifak kapsamına alınması ve MHP’nin önceden duyurduğu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Serdar Sevimli’yi adaylıktan çekmesi, kamuoyunda tartışılmaya devam ediyor.

    MHP tabanı Erzurum’un ittifaka dahil edilmesiyle, aday edilmeyen Serdar Sevimli’nin 31 Martta yapılacak seçimde kazanacağına o kadar inanmış ki, adeta başkanlığı kaybetmiş gibi yaklaşıyor meseleye. Ve doğal olarak Erzurum’daki ittifakı MHP’nin AK Parti’ye jesti olarak yorumluyor.

    Serdar hoca seçimi kazanabilir miydi bilmem ama, Erzurum’da AK Parti seçim kaybedecekse, ikinci parti MHP’dir. Erzurum’da ne HDP, ne CHP, ne de İYİ Parti tek başına seçimi kazanamayacağı gibi, ittifak yapsalar bile AK Parti’nin yarı oyu kadar oy ancak çıkıyor.

    Durum şu ki Eğer Erzurum’da AK Parti seçim kaybederse, ancak MHP’ye kaybedebilecekken yani her halükarda Cumhur ittifakının kazanacağı bir seçimde ittifaka gerek var mıydı, Genel merkez ne düşünerek bu kararı aldı merak konusu?

    Birde gerçekler var;  MHP 2009 Yerel Seçimlerinde Prof. Dr. Kamil Aydın’ın aday olduğu seçimlerde 74.922 oyla seçmenlerin 33.90’ının oyunu almış. AK Parti ise, gittiği her yerde tepki gören, Erzurum’da musluklardan garip renkli suların akmasının sebebi olan, Erzurumspor’un kapanmasına vesile olmuş, halkın ciddi tepkisi alan Ahmet Küçükler’i ikinci defa aday göstermiş ve 175 bin 920 oyla seçmenin yüzde 56.80’inin oyunu almış. Bin ayrıntıyı belirtelim, bu seçimlerde Büyükşehir için ilçeler oy kullanmıyordu. İlçeler bazında MHP bir tek ilçede birinci parti çıktı, o da Narman. Ancak Narman’da hemen her kesimin tanıdığı sevdiği bir isim olan Yücel Ahmet İşleyen ismi etkili olmuştu.

    MHP, 2014 yerel seçimlerinde 116 bin 249 oyla seçmenin yüzde 29’unun oyunu almayı başarmışken, AK Parti 235 bin 891 oy alarak seçmenin yüzde 58.8’inin oyunu almış. 2014 yerel seçimlerinde ilçeler bazında Tekman, Hınıs, Karayazı, Karaçoban’da HDP seçimi kazanmış, Çat’ta CHP, Horasan’da Saadet Partisi kazanırken geriye kalan 12 ilçede ipi göğüsleyen Parti AK Parti olmuş. Yani MHP 2014 yerel seçimlerinde bir ilçe bile kazanamamış. Burada da bir ayrıntıyı belirtelim, bu seçimde İYİ Parti diye bir parti yok.

    Gelelim 2018 milletvekilliği seçimine, MHP, 80 bin 776 oyla seçmenlerin yüzde 18.73’ünün oyunu almış. AK Parti ise 238 bin 924 oyla seçmenin yüzde 54.81’inin oyunu almış. AK Parti 18 ilçenin 14’ünde birinci parti çıkmış. Hınıs, Karaçoban, Karayazı ve Tekman’da HDP birinci parti çıkmış. MHP’nin birinci çıktığı herhangi bir ilçe yok.

    Üç seçimin ortalamasını alırsak MHP’nin ortalama oyu 90 bin 649, AK Parti’nin ortalaması 217 bin oy ediyor.

    Seçimin matematiğine baktığınızda en kötü şartlarda AK Parti’nin 200 bin oyu var. İlçe bazında baktığınızda güney ilçeleri hariç 12 ilçede birinci parti çıkıyor.

    Şayet Erzurum’da ittifak kapsamında AK Parti birkaç ilçede aday çıkarmayıp, MHP’nin adayını desteklerse, MHP bu ilçelerde seçim kazanabilir. Objektif olarak baktığınızda son üç seçimde ne büyükşehir ne ilçelerde seçim kazanamamış olan MHP için bu durum kazanç sayılabilir.

    Ben bir durum tespiti yaptım. Varın Erzurum’un ittifak kapsamına alınmasıyla hangi parti jest yapmış, bunun kararını da siz verin. 

    Yorum Yaz
    • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.