A’dan Z’ye liste analizi

A’dan Z’ye liste analizi

24 haziranda yapılacak olan milletvekilliği genel seçimleri için merakla beklenen listeler açıklandı. Parti listelerinde “vay be bu isim mi aday oldu” diyebileceğimiz, CHP dışında bir sürpriz yaşanmadı.   

CHP’DE NACİ TURAN HEYECANI

Madem CHP dedik onunla başlayalım. Evet CHP sürpriz bir isimle seçmenin karşısına çıktı. Erzurum Barosu’nun aktif ve sevilen isimlerinden biri olan Naci Turan, CHP’nin listesinde ilk sırada yer aldı. Yapılan ittifakla il barajı sorunu kalmadığı iddia edilen CHP’nin Naci Turan ismiyle şansı yüksek görünüyor. Erzurum’da ülkücü kökeniyle tanınan Naci Turan hem milliyetçilerden hem de CHP’ye oy veren sosyal demokrat kitleden oy alacağa benziyor. Geçtiğimiz seçimlerde CHP seçmeni il barajını aşamam endişesiyle, oyum ziyan olmasın düşüncesiyle, Erzurum’da AK Parti karşısında muhalif olan MHP’ye oy veriyordu. Ancak bu seçimde hem MHP muhalif değil hem de CHP’nin ittifak sayesinde il barajı sorunu kalmıyor. Bu yüzden CHP’nin oylarında ciddi artış bekleniyor. CHP’li Çat Belediye Başkanı Arif Hikmet Kılıç’ın da bu seçimde etkili olması bekleniyor. Sadece ilçesinde değil, Erzurum’da da sevilen bir isim olan Kılıç’ın alınacak oylara ciddi katkı sağlayacağı kulislerde konuşuluyor.

2011 seçimlerinde 19.762 oy alan CHP, 2015 7 haziranda 11.078 ve 1 kasımda 12.062 oy aldı. Üç seçimin ortalamasını alırsak CHP Erzurum’da 14 bin 300 oyla seçime başlıyor diyebiliriz.

EN STRATEJİK LİSTE AK PARTİ’DE

AK Parti sürpriz yapmadı. Beklenen isimler listede yer aldı. AK Parti’de yaşanan tek sürpriz Zehra Taşkesenlioğlu’nun, Recep Akdağ’dan sonra listenin ikinci sırasında yer alması oldu. AK Parti kulislerinde “Zehra Taşkesenlioğlu’nun ne özelliği var ki ikinci sırada yer aldı?” yorumları yapılıyor. Milletvekili olduğu dönemde başarılı bir performans sergileyemeyen, girdiği seçimlerde kendi köyünden bile beklenen oyu alamayan ve doğal olarak ciddi bir oy potansiyeli de olmadığı anlaşılan,  Taşkesenlioğlu’nun listenin ikinci sırasında yer alması, İYİ Parti’ye misilleme olarak değerlendiriliyor. İYİ Parti’de Erzurum’un tanınan isimlerinden biri olan Canan Uçar’ın listenin ikinci sırasında olacağı kulislerinin Zehra Taşkesenlioğlu’nu AK Parti listesinin ikinci sırasına oturttuğu konuşuluyor. “MHP ile ittifak eden AK Parti güney ilçelerinden beklenen oyu alır mı?” sorularına karşı AK Parti, listesinde iki güneyli isme yer verdi. Zafer Tarıktaroğlu ve Zehra Taşkesenlioğlu silahları ve güneyde sevilen bir isim olan Recep Akdağ kartıyla AK Parti, güney oylarını toparlamayı düşünüyor.  Narmanlı olan Selami Altınok’la derenin oyunu almayı hedefleyen AK Parti, İspir-Pazaryolu’nda Fazilet Dağcı Çığlık ismiyle  merkezde de her kesimin sevdiği ve milletvekilliği döneminde herkesin rahatça ulaşıp derdini anlatabildiği İbrahim Aydemir’le oy toplamayı hedefliyor. AK Parti’nin bir diğer silahı da Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un hemen her ilçesinde önemli hizmetler yapan Başkan Sekmen ilçelerde çok seviliyor.

2011 seçimlerinde 282.745, 2015 haziranda 209.875 ve kasımda 275.427 oy alan AK Parti’de üç seçimin ortalaması 256 bin oy. Ancak bu oylar alınırken birincisi MHP ile ittifak söz konusu değil yani güneyde MHP ile ittifak eden AK Parti oyunu koruyabilecek mi bilmiyoruz? İkincisi her seçimde ciddi bir rüzgar estiren ancak sandıkta seçim barajını aşamayacağını düşündüğü için  AK Parti’ye oy veren Saadet Partisi seçmeninin oyları ne kadar bilmiyoruz. Bu seçimde Saadet Partili seçmenden aynı oylar gelecek mi bekleyip göreceğiz.

MHP LİSTESİ SÜRPRİZ OLMADI

Gelelim MHP’ye… Milliyetçi Hareket Partisi’nde beklendiği gibi genel başkan yardımcısı Prof.Dr. Kamil Aydın listenin ilk sırasında yer aldı. MHP kulislerinde Ertürk Çimen veya Gökhan Yazıcı ikinci sırada yer alır diye beklenirken, Kamil hocaya yakınlığı ile bilinen ve uzun yıllar MHP’nin çeşitli kademelerinde görev yapmış olan Şimşek Akpınar ikinci sırada Gökhan Yazıcı’da üçüncü sırada yer aldı. Adem Yurdigül dördüncü, Serhat Kılıç beşinci ve İzzettin Genç son sıradan listeye girdi. Kamil Aydın isminin Erzurum seçmeni üzerinde bir karşılığı var. Ancak bu seçimde muhalif olan milliyetçi seçmenin oy vereceği bir alternatifi de var. Küskünler ve muhaliflerin ne kadarı İYİ Parti’ye gidecek henüz bilmiyoruz. 1 kasım seçimlerinde 3 bin oy fazlasıyla ancak bir milletvekili çıkaran MHP, bu listeyle mevcut oylarını korur mu yoksa Cumhur İttifakı sayesinde oylarını artırır mı bekleyip göreceğiz.  2011’de 54.402, 2015 haziranında 94.691 ve kasımında 57.997 oy alan MHP’de üç seçimin ortalaması 69 bin oy.

İYİ PARTİ ZORU SEÇTİ

Erzurum’da en çok merak edilen liste İYİ Parti’nin aday listesiydi zira İYİ Parti aday adayları arasında Erzurum’da duayen olarak tabir edilen isimler vardı. Doğruyol Parti’sinde siyaset yapmış ve özellikle Erzurum’un merkez ve ilçelerinde tanınan sevilen bir isim olan Melih Kırkpınar, Anavatan Partisi’nde siyaset yapmış ve Erzurum’da efsane il başkanı olarak tanınan sevilen bir isim olan Vahit Bingöl, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Başkanlığını yapmış ve Erzurum’a ciddi katkılar sağlamış bir isim olan Cemal Şengel, MHP tabanında sevilen ve İYİ Parti’nin kurucular kurulunda olan eski milletvekili Cezmi Polat, Erzurum’un başarılı milli eğitim müdürlerinden ve hükumetle giriştiği hukuk savaşından hep kazanan olarak çıkan, sadece Erzurum’da değil Türkiye genelinde tanınan Fevzi Budak gibi isimler, İYİ Parti’den müracaat etmişti. Ancak İYİ Parti listesinde bu isimlerin hiçbirine yer vermedi. Belki de en büyük liste savaşı İYİ Parti’de yaşandı. Genel merkez bu kadar güçlü isim varken Erzurum genelinde neredeyse hiç tanınmayan, Erzurumlu olan ancak Erzurum’da yaşamayan bir ismi Muhammet Naci Cinisli ismini kontenjan aday olarak listenin birinci sırasına oturttu.

Herkes aday adaylığı sürecinde başarılı bir performans sergileyen ve tarzı ile siyaseten fark yaratan hanım aday Canan Uçar’ın ikinci sırada yer alacağı yorumunu yaparken, Canan Uçar listenin üçüncü sırasında ancak yer bulabildi. Yeni kurulan ve ilk kez seçime girecek olan İYİ Parti kolayı değil zoru seçti diyebiliriz. İYİ Parti seçim çalışması yaparken liste bir adayını tanıtmak için bir hayli çaba sarf edecek.

İYİ Parti’nin en büyük avantajı, bütün samimiyetiyle siyaset yapmaya çalışan, heyecanı ve dinamizmiyle, tecrübeli il başkanlarına taş çıkaracak bir performans sergileyen il Başkanı İbrahim Dumlu.  İbrahim Dumlu çok kısa bir sürede Erzurum’da teşkilatlanmayı başarmış ve hemen her kesimden ismi İYİ Parti çatısı altında toplamayı başaran bir isim. Dumlu’nun bu enerjisini seçimlerde de sergilemesi bekleniyor.

İYİ Parti ilk kez seçime gireceği için bir istatistik yapmak çok mümkün görünmüyor, yapacağımız her yorum öngörüden ibaret olacak. Sadece şunu söyleyebiliriz; MHP’den kopanların kurduğu İYİ Parti, 7 haziran seçimlerinde 94 bin 691 oy alan ve 1 kasım seçimlerinde bu oyların 36 bin 694’ünü kaybeden MHP’den ne kadar oy devşireceği. Bu farkın yüzde ellisini kesin alır diyebilirsek şayet, İYİ Parti seçime 18 bin civarında bir oyla başlıyor da diyebiliriz.

SAADET PARTİSİ KAPTIRDIĞI OYLARI GERİ ALIR MI?

Saadet Partisi bu seçimde daha bir istekli çalışacak. Millet İttifakı sayesinde baraj endişesi kalmayan Saadet Partili seçmen yani milli görüşçüler oylarını kendi partilerine verecek mi bekleyip göreceğiz. Saadet Partisi’nin en büyük silahı, uzun yıllardır parti il başkanlığı yapan ve her ne koşulda olursa olsun davasını bırakmayan Faik Çalık ismi. Listenin ilk sırasından aday olan Faik Çalık’ın bitmez tükenmez bir enerjisi olduğunu biliyoruz. Listenin ikinci sırasında yer alan genç iş adamı Abdullah Polat’ta sürükleyici bir isim. Polat ailesinin Erzurum’da ciddi bir karşılığı olduğunu biliyoruz. Saadet Partisi’nin AK Parti’ye kaptırdığı oylarını geri alabilirse, küçümsenmeyecek bir oy alacağı kesin gibi. Saadet Partisi’nin son üç seçim oy ortalaması 6 bin 442.

HDP’DE ŞEYH SAİT’İN TORUNU ADAY

Erzurum’da HDP’nin adayı Mehmet Kasım Fırat oldu. Şeyh Sait’in torunu olarak bilenen Fırat’ın HDP’nin oylarını artıracağı söyleniyor. 2011 seçimlerinde bağımsız adayla seçime giren 33 bin 308 oy alan, 7 haziranda 71 bin 740 ve 1 kasım seçimlerinde 49 bin 172 oy alan HDP’nin üç seçim ortalaması 51 bin 406 oy. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.